Firemní školky již za půl roku, plánuje Dobeš. Odborníci: Bude jich ale málo

07.07.2011 13:41

Novela školského zákona počítá s podporou provozu firemních školek od ledna příštího roku. Jak by ale taková zařízení měla fungovat v praxi, to se snažil zjistit Český rozhlas. Podle něj Asociace provozovatelů firemních škol sice návrh vítá, ale tvrdí, že návrhy ministra školství Josefa Dobeše stačit nebudou. Proto ani masivní nárůst firemních předškolních zařízení zatím nečeká.

Firemní školky již za půl roku, plánuje Dobeš. Odborníci: Bude jich ale málo

Ministerstvo školství by v roce 2012 na provoz firemních školek přispívalo šedesáti procenty, v dalších letech pak v plné výši. Firmám by ale více pomohlo, kdyby si náklady za provoz své školky mohly odečíst z daní.



„Počítáme s tím, že podpoříme z rozpočtu ministerstva školství firemní školky. Nebude to vícenáklad státního rozpočtu, budou to úspory z našeho rozpočtu," řekl v této souvislosti Českému rozhlasu před časem ministr školství Josef Dobeš.

Zároveň upozornil, že podpora státu bude mít své hranice. „Firemní školka musí být zapsána v rejstříku, to znamená kontrola české školní inspekce, hygienické podmínky, kvalifikovaný pedagogický pracovník a onen rámcový vzdělávací program. To je pevně dané a já věřím, že se to velmi krásně legislativně stihne. Tento model se rozjede 1. 1. 2012," zmínil Dobeš.

Jeho návrh prý počítá s tím, že do firemních školek by mohly chodit i dvouleté děti, což ale bude potřebovat podporu ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí. "Firemní školka bude muset mít zvláštní hygienické podmínky, které byly kdysi v jeslích. Pak bude i podpora pro tyto děti," upozornil Dobeš.

Nejvíce by pomohla možnost daňové odpočítatelnosti

Místopředseda Asociace provozovatelů firemních škol Martin Navrátil ale zmínil, že masivní nárůst firemních předškolních zařízení zatím nečeká.

„Jestliže projde pouze umožnění firemním školkám být v rejstříku škol a školských zařízení, je to hezký krok státu, nicméně to ještě neřeší to, co firmy trápí nejvíc. Nejvíce by pomohla možnost daňové odpočítatelnosti, to znamená, že by si zřizovatel mohl odečíst náklady spojené se zřízením a provozem školky ze základu daně," řekl pro rozhlas Navrátil.

„Benefit pro své zaměstnance ve formě firemní školky si zatím dovolilo v České republice jen několik podniků," zmínil nakonec rozhlas s tím, že ale tyto školky mají nespornou výhodu - dítě je možné v nich nechat i do předvečerních hodin, než u státních zařízení.

„Člověk má stres s vyzvedáváním. Státní školka byla jen do půl šesté a než se člověk do ní dostal, byla to hodina. To znamená ve čtyři odcházet z práce. Tady mají otevřeno do šesti, můžu do pěti, čtvrt na šest pracovat a potom ho zvládnu vyzvednout," vysvětlila pro rádio jedna z matek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…