Kalousku, ty žalobníčku. Poslankyně ODS mají legraci z ministra

08.07.2011 8:47

AKTUALIZOVÁNO Ministr financí Miroslav Kalousek řeklv reakci na to, že ho reportáž České televize vinila z podílu na předraženém českém předsednictví EU v souvislosti s kauzou Promopro, že se jedná o kauzu ODS, ať si ji tato strana vyřeší a že se jedná o stoprocentní odpovědnost Alexandra Vondry, Petra Nečase a ODS. Někteří politici ODS však s Kalouskovými slovy, vyřčenými v deníku Právo, nesouhlasí.

Kalousku, ty žalobníčku. Poslankyně ODS mají legraci z ministra

„Je to kauza ODS, ať si ji vyřeší ODS....Toto je stoprocentní odpovědnost ODS, ministra Vondry a premiéra Nečase," řekl ministr financí Kalousek v rozhovoru.

Více: Kalousek pro Právo: ProMoPro je kauza ODS. Ať si ji tedy vyřeší ODS

V pondělním pořadu České televize Reportéři ČT totiž bylo zmíněno, že v kauze Promopro má mít svůj díl viny i ministr financí, a to proto, že spolu s Vondrou do vlády předkládal žádost o navýšení prostředků.

Krhounek a muzikant

„Pan Kalousek se své míry odpovědnosti za kauzu Promopro zbavit nemůže a nepomůžou mu ani dětinské žalovánky typu ´já nic, to všichni ostatní.´ ODS ve vládě Mirka Topolánka neseděla sama a pan Kalousek by se neměl chovat jako Krhounek," smála se ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Jana Černochová, která narazila na postavu šprta a žalobníčka Ludvíka Krhounka z pamětnické komedie „Škola, základ života", kterého ztvárnil herec František Filipovský.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

Zdá se, že ODS má „jestřáby" především mezi politiky ženského pohlaví, protože poslankyně Zdeňka Horníková si také nebrala servítky. „Předsednictví Evropské unii bylo určitě vizitkou celé vlády a České republiky. Osobní zodpovědnost je velmi těžké vytrhávat z kontextu a pokud nebude prokázáno jasné osobní selhání nebo chyba, nelze hrát na struny populismu ´já nic, já muzikant´, jak to hraje Kalousek. Škoda, že neměří i sobě stejným metrem. A bylo by co," řekla redakci další železná lady ODS Zdeňka Horníková.

Zodpovědnost má strana a premiér

Kalouskovo vyjádření o zodpovědnosti ODS se nelíbilo ani poslanci této strany Aleši Rádlovi. „Ministr Kalousek poté, co byl seznámen s mírou své odpovědnosti za dobře natlakovaný penězovod k Novákovi, zjevně rozšířil počet osob, které do toho chce s sebou zatahovat," míní poslanec.

Čtěte také: To podal Kalousek? Aha, mají o kauze Vondra jasno v ODS

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda ale reagoval umírněněji. „Četl jsem reakci pana ministra Kalouska, která se týkala víc jeho odpovědnosti po Reportérech ČT. Jinak je ale zřejmé, že odpovědnost za své ministry má strana, která je nominovala, a premiér. A jsem rád, že to pan ministr Kalousek konečně bere vážně," uvedl pro ParlamentníListy.cz Marek Benda. Nutné je také dodat, že ministr Kalousek také řekl, že si nemyslí, že tato věc bude dalším zdrojem koaličního napětí.

"Předčasné zveřejnění kauzy Promopro zmařilo její došetření. Pro peníze ve Vídni už nikdo nepřijde, a tak se už nikdy nezjistí, zda se jednalo o korupci, či nikoliv. A to určitě není chyba ODS, ani jejích lidí," domnívá se poslanec ODS Jaroslav Plachý.

Senátor brání ministra Vondru

Senátor ODS Tomáš Jirsa považuje kauzu Promopro za neustále přifukovanou mediální bublinu. „Ta má odvést pozornost od skutečnosti, že ministr Alexandr Vondra rozkrývá pozadí vyzbrojování armády a miliardových úniků, pardon, provizí, v této oblasti, které jsou zase plně zodpovědností KDU-ČSL, respektive dnes TOP 09. Nota bene, polovina peněz za předsednictví byla přeci utracena až za úřednického premiéra Fischera," řekl ParlamentnímListům.cz senátor.

Jirsa říká, že došlo-li během velmi úspěšného českého předsednictví k rozkrádání, ať to vyšetří policie a soudy, nikoli mediální prohlášení koaličních ministrů. „Osobně znám velmi dobře jak ministra Alexandra Vondru, tak jeho bývalou zástupkyni Janu Hendrychovou a jsou to lidé, za které bych dal ruku do ohně. Ani jeden z nich žádné úplatky či provize opravdu nebral," brání ministra senátor.

Pan Novák to nepodepsal?

Jirsovi připadá úsměvné, když lidé, kteří svým podpisem materiál do vlády se žádostí o peníze podávali, mimo jiné také tehdejší ministr financí Kalousek, či podepisovali platby a smlouvy, tedy bývalý vedoucí Úřadu vlády Jan Novák nebo jeho zaměstnanci, dnes alibisticky tvrdí, že jejich podpisy jsou pouze formální a neměli žádnou zodpovědnost. „Strouhají mrkvičku na Vondru a říkají: ´My nic, náš podpis je pouze formalitka, ty ty ty, Vondro, ty jsi zloděj´," myslí si Jirsa.

Jirsa upozorňuje, že každý ministr nebo vedoucí Úřadu vlády má své ekonomické a právní oddělení, které mu kontroluje, co mu kdo předkládá k podpisu. „Vzhledem k jejich alibistickým reakcím musím říci: ´Pane ministře Kalousku, je na žádosti o peníze váš podpis? Pane bývalý vedoucí úřadu vlády, je na smlouvě a na souhlasech s platbou s firmou Promopro váš podpis? Ano? Tak máte stejnou spoluzodpovědnost, jako ministr Vondra. Nebo vraťte svůj plat za tu dobu, co jste byli ve funkcích a nevěděli jste, co podepisujete,´" uzavřel Jirsa.

Kalousek svou odpovědnost odmítá

Ministr Kalousek jakoukoliv zodpovědnost v kauze Promopro pro ParlamentníListy.cz striktně odmítl. „Byla to mimořádná účelová manipulace. Tady v reakci není třeba sdělovat k té reportáži jakékoliv pocity či dojmy, tady naprosto jasně hovoří zákon o rozpočtových pravidlech, jasně rozděluje kompetence a povinnosti správců jednotlivých kapitol státního rozpočtu," prohlásil Kalousek o reportáži ČT.

více: Kalousek proti reportáži ČT: Nejsem nadministr, účelová manipulace

„Samozřejmě, že ministr financí navrhuje vládě peníze pro jednotlivé ministry," přiblížil strážce státní kasy: „Ale ministr financí samozřejmě není zodpovědný za to, zda oni s těmi penězi nakládají s péči řádného hospodáře. To je zase jejich ústavní pravomoc a povinnost," dodal s tím, že „tak to jasně definuje zákon a pravidla".

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…