S politikou není spokojeno 74 procent Čechů, varuje průzkum CVVM

07.07.2011 20:28

Na 84 procent občanů označilo, že jsou velmi nebo spíše nespokojeni se stavem korupce, 78 procentům se nelíbí hospodářská kriminalita. Respondenti měli také vážné výhrady k nezaměstnanosti, v této oblasti vyjádřilo svou nespokojenost 73 procent lidí.

S politikou není spokojeno 74 procent Čechů, varuje průzkum CVVM

S politickou situací není spokojeno 74 procent Čechů, spokojenost je nejmenší za posledních šest let. Podle výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vadí lidem ještě více korupce a hospodářská kriminalita. Z červnového dotazování tisícovky lidí také vyplynulo, že více si stěžují voliči levice a lidé z hůře situovaných domácností. Naopak nejvíce byli dotázaní spokojeni s nabídkou zboží a služeb a s kulturou.

"Během šesti měsíců, které uběhly od posledního dotazování spokojenosti našich občanů s uvedenými oblastmi, došlo k výraznému nárůstu nespokojenosti v hodnocení politické situace v ČR o 18 procentních bodů, ve vnímání možnosti účasti občanů na rozhodování o 11 procentních bodů a u spokojenosti s členstvím ČR v EU o 11 procentních bodů," uvedlo CVVM. Nárůst nespokojenosti nepochybně souvisí s děním ve vládní koalici."

K tématu:
Už jen šestnáct procent. Tolik lidí ti ještě věří, vládo
Odborům věří každý druhý Čech. Nadstranické však nejsou
Další průzkum posílá VV do propasti. Factum hlásí návrat lidovců

Vládní krize a odboráři

Právě v červnu, kdy se uskutečnilo dotazování, totiž vrcholila vládní krize, při níž hrozil odchod Věcí veřejných z vlády a rozpad koalice. Proti vládním reformám také stávkovali odboráři.

Celá zpráva ZDE

Na 84 procent občanů označilo, že jsou velmi nebo spíše nespokojeni se stavem korupce, 78 procentům se nelíbí hospodářská kriminalita. Respondenti měli také vážné výhrady k nezaměstnanosti, v této oblasti vyjádřilo svou nespokojenost 73 procent lidí. "Vážné výhrady byly směřovány také k sociálním jistotám, 66 procent, a fungování hospodářství, 63 procent," stojí ve zprávě k průzkumu. Více než polovina dotázaných není spokojena ani s bezpečností občanů a s jejich možnostmi na rozhodování.

Naproti tomu s nabídkou zboží a služeb je spokojeno 72 procent dotázaných, s kulturou pak 62 procent. Veskrze pozitivně Češi hodnotí také životní prostředí, dopravní obslužnost a vztahy se zahraničím.

Větší spokojenost napříč oblastmi veřejného života vykazují lidé s vyšším vzděláním, lépe situovaní a také voliči pravice. Názory se liší i podle věku respondentů, starší lidé více kritizují zdravotnictví, členství České republiky v EU, hospodářskou politiku, situaci v armádě a bezpečnost občanů.

Související:

Průzkum: Fandíme vám, odboráři. Ale neblokujte silnice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…