Ombudsman zpochybnil kontroly opilých dětí. Koordinátor se zlobí

08.07.2011 21:58

Ombudsman tvrdí, že dávat dýchnout mladistvým je efektní, ale neefektivní. Národní protidrogový koordinátor je ostře proti.

Ombudsman zpochybnil kontroly opilých dětí. Koordinátor se zlobí

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil kritizuje přístup ombudsmana Pavla Varvařovského. Ten tvrdí, že policejní kontroly mladistvých kvůli alkoholu jsou neúčinné a na hraně zákona.


Podle Vobořila je tento přístup vysoce riskantní. Mladí Češi totiž podle něj pijí alkohol nejvíc z Evropy. Studie ESPAD ukázala, že se v Česku v posledním roce nejméně jednou opilo 48 procent šestnáctiletých. Evropský průměr dosahuje 39 procent.

K věci:
Trestat nás i za nalití kávy je absurdní, zlobí se restauratér

Výzkumy potvrzují, že pokud dítě pije v nízkém věku alkohol, je u něj vysoké riziko užívání ilegálních drog včetně heroinu a pervitinu, zdůraznil koordinátor.

Podle něj se policejní kontroly konají vždy na začátku a konci prázdnin a média je ohlašují. Teď se prý neuskutečnily. V prohlášení protidrogového koordinátora se uvádí, že místo toho sdělovací prostředky informovaly o počtech dětí, které skončily po "předávkování alkoholem" ve vážném stavu v nemocnici.

Alkohol a politika:
Místo silničního zákona byl na tapetě údajný opilec Kalousek
Pacienti se skládají na pokutu pro bojovníka proti alkoholu Ratha
Zastupitel za ČSSD řídil opilý, teď se pod ním houpe křeslo

Varvařovský se kvůli policejním raziím na mladistvé obrátil na policejního prezidenta Petra Lessyho.Chtěl by, aby policisté svou praxi změnili a přestali mladým "dávat dýchnout".

Varvařovský míní, že takové kontroly jsou možná efektní, ale neefektivní. Představují "zbytečnou demonstraci síly", řekl ombudsman v České televizi. Může to podle něj negativně ovlivnit u mladých jejich "vztah ke státu".

Vobořil navrhl, že by v budoucnu mohly provozovatelům restaurací, barů a klubů hrozit nejen postihy za nalévání alkoholu mladým lidem, ale i za to, když u nich v podniku opilé děti budou. Hrozilo by jim zavření podniku.

Psali jsme:
Kvůli nepořádku zakázali alkohol
V Dačicích zakázali pití alkoholu na veřejnosti

reklama

autor: ann

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …