Lynčování. Bartoška zakázal dokument o zdevastovaných lázních

09.07.2011 10:01

Vedení 46. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech nevyslyšelo prosby zástupkyně veřejného ochránce práv, aby byl na MFF zařazen dokument o zdevastovaných lázních Kyselka, jehož cílem je vyburcovat zodpovědné instituce, majitele i veřejnost k záchraně zuboženého historického areálu.

Lynčování. Bartoška zakázal dokument o zdevastovaných lázních

ParlamentníListy.cz o akcích na záchranu slavných lázní několikrát informovaly a upozornily na fakt, že se v různých vlnách objevily určité iniciativy a vždy vyšuměly do ztracena. Přesto se jako řada jiných médií, včetně veřejnoprávní České televize, snažily udělat maximum pro propagaci další kampaně na jejich vzkříšení, celostátně šířené petice, nazvané „Zachraňte lázně Kyselka".   

Ombudsman Motejl: stát selhal

Zpráva o stavu zdevastovaných lázní se v minulosti dostala až na stůl bývalého ombudsmana Otakara Motejla, který v roce 2009 zahájil šetření a konstatoval, že stát a jeho orgány zcela selhaly při výkonu památkové ochrany nejen lázní Kyselka, ale i areálu bývalé Mattoniho továrny. Vyzval proto příslušné orgány, aby neprodleně konaly svoji povinnost. Případu se poté ujala zástupkyně ochránce veřejných práv Jitka Seitlová, která musela konstatovat, že dosud nedošlo k přijetí žádných razantních a účinných opatření. Iniciovala proto schůzku zástupců ministerstva kultury a karlovarského hejtmana, která však opět nepřinesla kýžený efekt. Jako poslední možnost vyburcovat orgány státní správy i veřejnost proto požádala prezidenta Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Jiřího Bartošku, aby na letošní MFF zvážil zařazení krátkého dokumentárního filmu Petra Lněničky „Umírající Mattoniho Lázně Kyselka".


Bartoškovo alibi?

Bartoška ale žádost nevyslyšel s odůvodněním, že film nesplňuje parametry soutěže a novinářům sdělil i své obavy:" Navíc bychom upadli do vlastní pasti, obracely by se pak na nás organizace, které mají nějaké problémy, ovšem přenesly by je na nás." Bartoška navíc považuje za nešťastné, že Jitka Seitlová záměr zveřejnila v médiích bez jeho vědomí. 

Bartoškovo alibi vyvolalo bouřlivou reakci veřejnosti, která se domnívá, že v pozadí je spíše vliv silných společností. Jak navíc zdůraznili autoři filmu, rozhodně neměli ambice, aby se dokument na festivalu prezentoval jako soutěžní, ale šlo pouze o jeho uvedení na nějaké doprovodné akci. Je proto s velkým podivem, že se to nepodařilo. Vždyť MFF letos uspořádal vedle komerčních doprovodných akcí například prezentaci módní kolekce herce Johna Malkoviche a různé dobročinné akce se zde konají pravidelně.

PSALI JSME PŘED ROKEM:


Náměstek Havel: hlídáme především peníze

Že jde o velmi nepříjemnou záležitost potvrzuje snaha ParlamentníchListů.cz získat stanovisko zainteresovaných stran. Nakonec se byl ochoten vyjádřit pouze náměstek hejtmana Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD), který je zároveň členem dozorčí rady Nadace- Film Festival Karlovy Vary. Na náš dotaz, zda není škoda, že promítnutím dokumentu na MFF byla zmařena šance vyvinout další mediální tlak na stát i vlastníky areálu, jimiž jsou soukromé společnosti, uvedl: "To mi nepřísluší hodnotit, byť si myslím, že ten účel byl bohulibý. Já jako člen dozorčí rady pouze hlídám, jak jsou vyúčtovány prostředky, které na filmový festival poskytujeme. V této souvislosti bych chtěl zdůraznit, že naši dotaci MFF jsme letos snížili o 15 procent, celkově činí 3 060 000 korun," uvedl pro ParlamentníListy.cz náměstek.

Starostka Kyselky: zatím osekali plevel

Starostka Kyselky Petra Hoffmannová (SNK) ale překvapená nebyla: „Na jedné straně je mi líto, že film na MFF promítnut nebyl, protože bychom pro záchranu lázní získali další sympatizanty. Na straně druhé si říkám, jestli by to bylo vůbec něco platné. Po zkušenostech s předchozími akcemi jsem již skeptická," přiznala ParlamentnímListům.cz. A na otázku, zda došlo v případě zdevastovaného areálu lázní alespoň k nějakému pokroku, odvětila: "Teď zde započaly jakési práce, ale zatím jenom osekali plevel."  

Byznys především?

Je mimo pochybnost, že MFF sleduje zcela jiné cíle, než záchranu památek v kraji, kde se léta odehrává. Ministerstvo kultury, kraj a město dotují festival částkou přes 41 milionů korun. Shodou okolností se jich všech týká kritika ombudsmana, že stát a orgány památkové péče v případě Kyselky zcela selhaly. Celkový rozpočet filmového festivalu pak činí 135 milionů. 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…