Na první pohled "socka"? Bouře kolem karet na sociální dávky

10.07.2011 7:31

V minulém roce vyplatil stát na sociálních dávkách 431,1 miliardy korun. Úspora ze zavedení sociálních platebních karet, přes které by se lidé pobírající dávky k penězům dostali, má činit zhruba jednu miliardu. Komplikace pro lidi však mohou být podstatně větší a vyvolávají znepokojení nejen u opozice, ale dokonce u koaličních poslanců Věcí veřejných (VV).

Na první pohled "socka"? Bouře kolem karet na sociální dávky

„Neumím si představit, že by někdo v hmotné nouzi jezdil kdoví kam, jen aby si nakoupil, nebo vyzvedl peníze," řekla pro ParlamentníListy.cz poslankyně za VV a členka parlamentního výboru pro sociální záležitosti Dagmar Navrátilová.

Počet terminálů a způsob zajištění má být ale podle ní ještě předmětem jednání s ministerstvem práce a sociálních věcí. „Podle mě je třeba ještě hodně a hodně jednat a udělat to tak, aby to nepřineslo více potíží, než užitku," dodala Navrátilová. Nevylučuje ani možné posunutí zavedení sociálních karet. „To vše bude předmětem jednání koaliční skupiny, která se tímto sociálním balíčkem zabývá. Předpokládám, že se další podrobnosti k tomuto problému dozvíme od pana ministra." Otázka tak podle ní zůstává stále otevřená.

Starší lidé mohou mít velké problémy, tvrdí komunista Grospič

Podobné stanovisko zastává také komunistický poslanec Stanislav Grospič. Má však k tomu i další výhrady. „Dosud není jasné, kdo bude například platit poplatky za použití karet a transakce," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Grospič.

Podle ministerstva by měl být jeden výběr z bankomatu ke každé sociální dávce, podpoře či příspěvku bez poplatku. Platit by ovšem občané měli za takzvané „nadstandardní služby", což by byly třeba další výběry z bankomatů nebo vydání nové karty. Obchodníci by pak podle ČTK mohli odvádět nějakou částku za pronájem terminálu a nějaké procento ze sumy, kterou by člověk kartou platil. Poplatky mají firmy ministerstvu navrhnout. Jinými slovy, za vnucenou kartu si bude muset pobírající dávky ještě zaplatit poplatky, o které se mu bude krátit dávka.

Na první pohled nesmí být vidět, že vlastník karty pobírá dávky

„Na čipech těchto karet by bylo uvedeno, jakou dávku ten který člověk pobírá a v jaké výši a řada dalších důležitých informací," říká Grospič. „Na jednu stranu je to jistě užitečné, má to ale i svá rizika, protože ne všichni občané budou schopni si s tím poradit," dodává. „Samozřejmě, že s postupem doby, podle toho jak rychle bude probíhat vývoj ve společnosti, budou takové karty samozřejmostí, zatím tomu ale tak není." Poslanec varuje, že lidé pobírající dávky zdaleka ne vždy dokáží tyto technické, zdánlivě jednoduché úkony zvládnout.

Grospič také připomněl, že by karty měly mít stejný dizajn, jako mají běžné platební karty, aby lidé, kteří se dostanou do hmotné nouze, nebo osoby s postižením nebyli okamžitě identifikovatelní. „Nejen, že to může být z lidského hlediska pro tyto osoby traumatizující, ale může je to dostat i do nebezpečných situací," konstatoval Grospič.

Porcuje se kožich medvěda, co ještě běhá po lese? Kdo bude vítěz?

Přesto, že Věci veřejné podle slov Navrátilové budou ještě o celé záležitosti sociálních karet jednat s ministrem Jaromírem Drábkem (TOP 09), ministerstvo práce a sociálních věcí už 30. června vyhlásilo tendr na tyto sociální karty. Počítá se i s tím, že na tyto karty by se měly vyplácet dávky, podpory a příspěvky už od příštího roku 2012.

Zadání tendru počítá mimo jiné i s tím, že by měla vzniknout síť aspoň 1000 bankomatů, z nichž by se peníze od státu vybíraly. Platit kartou by se pak mělo dát i v obchodech, v každém kraji by takových obchodů mělo být podle ministerstva prý alespoň 300. Vzhledem k počtu lidí pobírajících sociální dávky to podle řady politiků i odborníků není zrovna hustá síť. Takové jsou ale podmínky obchodní soutěže, i když to zatím nemá oporu v zákoně, protože samotná novela umožňující použití karet ještě schválena nebyla. Zejména v opozičních kuloárech je navíc slyšet, že se jedná o podobný „tunel", jako byla pražská „Opencard".

Parlament by měl také co nejdříve rozhodnout, zda budou tyto sociální karty povinné jen pro pobírající dávky v hmotné nouzi, nebo také pro zdravotně postižené občany.

Zájemci o vyhlášený tendr se však už mohou hlásit nyní, do 19.srpna.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …