Pospíšil: Zákon má posílit ochranu obětí trestných činů

11.07.2011 11:19

Oběti trestných činů budou mít lepší možnosti, jak se dočkat ochrany. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil by totiž chtěl, aby za rok a půl poškození mohli žádat náhradu morální a nemajetkové újmy mimo trestní řízení. Umožnit to má novela zákona o obětech trestných činů, kterou dnes Pospíšil představil.

Pospíšil:  Zákon má posílit ochranu obětí trestných činů

Právní úprava, kterou přináší novela zákona obětech trestných činů, například rozšiřuje práva obětí na poskytnutí peněžité pomoci od státu.

Podle dřívějšího vyjádření Pospíšila si nový zákon klade za cíl mimo jiné sjednotit současnou roztříštěnou právní úpravu do jedné normy. Úřad podle něj při jeho přípravě úzce spolupracoval s neziskovými organizacemi, které se zabývají ochranou lidských práv. Například s Bílým kruhem bezpečí. Tyto organizace budou moci poskytovat psychologickou pomoc.

Zřídí se také institut důvěrníka, kterým může být příbuzný nebo blízký člověk oběti. Návrh prý lépe definuje právo obětí na informace a na individuální přístup. Nově se také upravuje právo na bezplatnou pomoc. Návrh ministerstva spravedlnosti prý inspirovalo Německo a Švýcarsko.

Pro zlepšení postavení obětí ministerstvo před nedávnem připravilo také novelu trestního řádu, kterou na konci června podepsal prezident Václav Klaus. Na jejím základě budou moci poškození žádat náhradu morální a nemajetkové újmy již v trestním řízení. Doposud se musejí oběti obracet na civilní soudy se žalobou na ochranu osobnosti. Této možnosti však nevyužívají příliš často.

„Během léta proběhne připomínkové řízení a poté zákon odešlu do vlády. Rád bych, aby byl projednán ve sněmovně tak, aby mohl platit od 1. ledna 2013," dodal k zákonu Pospíšil.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…