Svědek v případu poslance Wolfa přiznal, že studie opsal z internetu

11.07.2011 14:03

Jeden ze svědků v případu bývalého poslance Petra Wolfa a jeho manželky Hany se v pondělí u soudu přiznal, že část materiálů pro jejich výzkumný projekt v oblasti životního prostředí převzal a opsal z internetu. Naúčtoval si za to statisíce korun. U soudu navíc řekl, že je přítelem Wolfovy rodiny. Exposlanec a jeho manželka čelí u soudu obžalobě ze zneužití jedenáctimilionové státní dotace na výzkum v oblasti životního prostředí.

Svědek v případu poslance Wolfa přiznal, že studie opsal z internetu

V pondělí u ostravského krajského soudu pokračovalo hlavní líčení výslechem svědků. Tomáš Foniok uvedl, že v rámci projektu zpracovával pro Wolfovu firmu UT 2002 odbornou analýzu. Kontroly ministerstva životního prostředí, Nejvyššího kontrolního úřadu i policie zjistily, že většina studie je kompilátem článků a zpráv stažených z internetu od jiných autorů. Píše o tom ČTK.





Foniok převzal studie z internetu a pak k tomu dopisoval vlastní závěry

"Určitě jsem využíval materiály z internetu," přiznal u soudu Foniok. Trval však na tom, že k práci připojil vlastní závěry. Nedovedl však říct v jakém rozsahu. Vyúčtování statisíců korun za jeho práci mu nepřipadalo nepřiměřené.

Soudce zarazilo, proč si Wolf vůbec Fonioka na odborné konzultace najal. Foniok totiž u soudu řekl, že neměl takové odborné znalosti jako Wolf, který je docentem. Z Foniokovy výpovědi také vyplynulo, že odborné konzultace se konaly v pražských restauracích a nákupních centrech. V Praze, kde má sídlo jeho firma, totiž nemá stálou kancelář. Byla to jeho první analýza pro nějakou firmu v této oblasti.

Muler netušil, že pracoval na projektu v oblasti životního prostředí

Další svědek, bývalý zaměstnanec Wolfovy firmy UT 2002 Petr Muler, u soudu vypověděl, že nevěděl o tom, že pracuje na nějakém projektu v oblasti životního prostředí. "Neřekli mi o tom. Normálně jsem vyráběl pneumatiky," uvedl. Uvedl, že se znal s Wolfovým synem Janem. Většinu věcí si ale nepamatoval. Zejména to, kam jezdil na služební cesty a s jakými firmami nebo institucemi jednal.

Wolf je také podezřelý z toho, že jeho firma špatně vyúčtovala statisíce korun, které byly určeny na cestovné za služební cesty.

Muler ve firmě dostával před šesti roky 8000 až 9000 korun hrubého. "Někdy jsem dostával i odměny za práci nebo přesčasy, od 500 do 1500 korun," dodal. U soudu si stěžoval na to, že mu na policii hrozili, že když nebude vypovídat pravdivě, tak může skončit ve vazbě. Postup policistů kritizoval i Foniok. Kriminalisté mu údajně řekli, že se z něho jako ze svědka může stát snadno obviněný.

Odměna za přeběhnutí: Wolfova firma nemusela vracet zneužitou dotaci.

Wolf i jeho manželka vinu popírají. Podle nich jde o politicky motivovanou kauzu. Podle obžaloby Wolf například nepravdivě uvedl, že na výzkumném projektu bude spolupracovat s některými odborníky z vysokých škol. Přitom někteří o tom prý ani nevěděli.

Mladá fronta Dnes rovněž zveřejnila informace, že se Wolfovi v roce 2008 vyplatilo, když přešel od sociální demokracie do vládního tábora, kde loajálně hlasoval s kabinetem Mirka Topolánka (ODS). Wolfova firma UT 2002 pak nemusela mnohamilionovou dotaci, kterou podle úřadů zneužila, vrátit.

Proces bude pokračovat do pátku výslechy dalších svědků. Wolfovi hrozí v případě prokázání viny trest v rozmezí od pěti do deseti let, jeho manželce Haně od dvou do osmi let.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…