Snažil jsem se odpovídat, řekl Škárka po skončení výboru

12.07.2011 11:54

Mandátový a imunitní výbor dnes pozval na své jednání poslance Jaroslava Škárku(nezařazený) a Víta Bártu (VV). Zatímco Bárta se omluvil z důvodu nepřítomnosti advokáta, Škárka se na jednání dostavil. Výbor jednání přerušil a jednat bude možná večer.

Snažil jsem se odpovídat, řekl Škárka po skončení výboru

„Zodpověděl jsem otázky, které mi výbor položil a požádal o vydání," řekl Škárka poté, co opustil výbor. Zároveň upozornil výbor, že členka imunitního výboru, poslankyně Jana Drastichová za Věci veřejné, byla policií rovněž předvolána k podání vysvětlení, a tudíž by neměla do spisu nahlížet.

Tuto informaci potvrdil novinářům také předseda mandátního a imunitního výboru (MIV) Jeroným Tejc (ČSSD) po ukončení jednání.

„Výbor se například ptal, za co byla ta částka 175 tisíc, kterou jsem dostal. Ptali se i na další peníze, které v rámci Věcí veřejných probíhaly, nebo komu jsem sdělil, že jsem dostal úplatek," řekl novinářům Jaroslav Škárka.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Na detektor lži jsou voláni obvinění, míní Škárka.

Za další procesní chybu označil Jaroslav Škárka své pozvání na detektor lži. Podle něj je neobvyklé, aby byl k tomuto kroku vyzýván člověk, který podává vysvětlení. „Zpravidla to bývá naopak. Obviněný přece bývá pozván na detektor lži," konstatoval. Z těchto důvodů Škárka detektor lži odmítl. Zároveň uvedl, že po odchodu Radka Johna (VV) z úřadu ministra vnitra se způsob vyšetřování kauzy změnil k lepšímu.

Za důvod úplatku označil snahu Víta Bárty o ovlivnění klíčových pozic v Plzeňském kraji. „Úplatek byl za to, aby se bývalý primátor Pavel Rödl stal ředitelem podniku Ředitelství silnic a dálnic v Plzni", konstatoval Škárka. Následně mu měl pomoci s kandidaturou v krajských volbách za Věci Veřejné.

Čtěte také:
Škárka: Do rukou policie se vydám dobrovolně 
Poslanci VV volí nového šéfa. Bárta prý kandidovat nechce 
Vydat, nebo nevydat Bártu? On sám poslal omluvenku 

„V případě, že by klub Věcí veřejných byl proti, měl jsem tuto naši základní organizaci rozpustit," zopakoval Škárka informaci, kterou už před tím exkluzivně sdělil pro ParlamentníListy.cz. Konstatoval, že odmítl „prodat" lidi, kteří ho podpořili na dráze poslance.

Rozhodnutí sněmovny by mohli zpochybnit právníci

Předseda výboru Jeroným Tejc následně uvedl, že se výbor dohodl navrhnout předsedkyni poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) a grémiu několik variant. Upozornil zároveň na rozpor v legislativě, kdy jeden zákon nařizuje projednat vydání či nevydání na nejbližším plénu sněmovny, zatímco druhý přikazuje projednat tuto záležitost na nejbližší řádné schůzi sněmovny.

„Vzhledem k tomu že dnes začínající schůze je mimořádná, mohlo by být případné vydání sněmovnou zpochybněno", konstatoval Jeroným Tejc. Zpochybnění by mohlo přijít nejspíš jen ze strany Víta Bárty, protože Jaroslav Škárka o vydání požádá sněmovnu sám.

Očista je možná jen důkladným prošetřením kauzy.

Škárkově žádosti o vydání se nediví ani další člen MIV Jiří Dolejš (KSČM). „Důkladné prošetření celé kauzy je jedinou možnou cestou, jak se dokonale očistit", konstatoval.

Grémium Poslanecké sněmovny, jehož se kromě předsedkyně účastní všichni předsedové klubů má nyní rozhodnout, zda jednání o vydání či nevydání obou poslanců na nadcházející schůzi od 14 hodiny zařadí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…