Četli jsme Paroubkovu knihu o Kubicem: Ministře, musíte reagovat

16.07.2011 20:32

RECENZE Po několika týdnech se bývalý předseda ČSSD znovu ukazuje v literárním světle. Tak jako v posledním případě, kdy se zaobíral zahraniční politikou, i tentokrát zaměřil svou pozornost na literaturu faktu. Čtenářům se do rukou dostane Paroubkem komentovaná Kubiceho zpráva, o čemž před měsícem jako první informovala právě naše redakce.

Četli jsme Paroubkovu knihu o Kubicem: Ministře, musíte reagovat

Nejprve to byl titul Ve službě republice, poměrně reprezentativní soubor vzpomínek na setkání se zahraničními politiky. Tentokrát jde o komentovou Kubiceho zprávu. Paroubek celkem sympaticky pochopil, že i když je Kubiceho zpráva náročný text, u něhož obyčejný čtenář nemá šanci cokoli pochopit, jeho pohled přináší kromě vlastních postřehů také určitou rekapitulaci. Ta je vhodná zejména v případě, kdy nebudete vědět nic bližšího o kauzách Biolíh či Budišov.



"Vědět tehdy desetinu toho, co vím dnes, jako premiér bych se o to bez ohledu na blížící se volby zasadil," hovoří Paroubek při vzpomínkách na "zvěrstva Kubiceho lidí". "Mnoha slušným lidem bych tím zachránil jejich životy a Kubice, Vlas a Hruška by dnes oprašovali poličky na Borech, místo toho, aby se vozili ve vládních limuzínách či se přiživovali na státních zakázkách." Tolik o stylu, který rozhodně nemůže být označen za nezaujatý.

Téměř šedesát stran čistého textu a dalších třicet s oscanovanou Kubiceho zprávou provede čtenáře vším, co je v tomto dokumentu zaznamenáno. Často se tak zmiňují jména zavražděného podnikatele Františka Mrázka, jeho společníka Tomáše Pitra, exministra vnitra za ODS Ivana Langera a samozřejmě současného šéfa resortu a jeho tehdejších spolupracovníků. A to je jen zlomek jmen. V této souvislosti je téměř nepochopitelné, že Paroubek ve své knize zapomněl nejen na obsah, což by se u pěti kapitol dalo pochopit, ale vynechal jmenný rejstřík. Stačilo by doplnit, o kom se v knize píše a jaká byla jeho role. Pro ty, kteří se v daných kauzách nevyznají, to může být závažný nedostatek.


Perem politiků:

V posledních měsících se s knižními tituly z dílen českých politiků doslova roztrhnul pytel. Povídky s erotickou příchutí vydala bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, majstrštyk, co se prodaných kusů týká, zaznamenala publikace expremiéra Jana Fischera s podtitulem Rozhašená země, sbírku povídek připravil bývalý pražský primátor Pavel Bém, v polovině března letošního roku pak hejtman Středočeského kraje David Rath naservíroval čtenářům soubor Názory a Vize.

Četnost publikovaných titulů lze jistě připsat i prezidentu republiky Václavu Klausovi: Zápisky z cest, Europa?, Modrá nikoli zelená planeta, Ekonomie a ekonomika, Ekonomická věda a ekonomická reforma...

Bruselské postřehy českého eurokomisaře a zákulisní historky jeho asistentky vydal Vladimír Špidla, manželka Jiřího Paroubka Petra pro změnu vzbudila enormní mediální zájem titulem V botičkách od Diora. Ještě větší debatu, kritiku a zároveň pochvalu obstaral titul Smrt ve středu, jejímž autorem je zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek. Za ryze beletristicky laděnou knihu lze označit Odcházení z pera Václava Havla.

Jedním z nejúspěšnějších titulů poslední dekády se pak stala kniha Miloše Zemana z roku 2006 Vzestup a pád české sociální demokracie.


Co je na druhé straně třeba vyzdvihnout, to jsou poctivé rešerše. Paroubek obvykle shrne dění, připomene staré či aktuální novinové materiály a v neposlední řadě přidá vlastní hodnocení. V kapitole Válka policajtů tak například autor uvádí: "Jedná se o ty samé policisty, kteří při vyšetřování spisu Krakatice narazili i na souvislosti mezi někdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem a kmotrem pražského podsvětí Františkem Mrázkem, kteří byli po nástupu Langera, navzdory všemu, co pro policii udělali, postupně vyhozeni." Text je navíc zvýrazněn tučným písmem.

Jiří Paroubek naplnil své sliby, když tvrdil, že půjde čistě o komentovaný text. Své slovo splnil do puntíku. Každý, kdo bude chtít znát jeho pohled na věc, dosáhne uspokojení. Nezodpovězenou otázkou zůstává současný šéf vnitra Jan Kubice. Ten by se měl k vyznění textu alespoň jednou vyjádřit. Světlo, které na něho Paroubkova novinka hází, je víc než šílené.

Doplňme, že pouhé tři dny před volbami v roce 2006 zanechal roztržitý zákonodárce na stole ležet tajnou zprávu elitního ÚOOZ, popisující prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších pater politiky. Jádrem textu byla část údajného Mrázkova archivu, který policie při domovní prohlídce nalezla u podnikatele Tomáše Pitra.

ODS tehdy dosáhnula desetiletého maxima, když získala 35,38 procenta, ČSSD pak 32,32 procenta. Premiérem se stal Mirek Topolánek, ministrem vnitra byl jmenován Ivan Langer. Jan Kubice zůstal do roku 2008 šéfem ÚOOZ, útvaru, který mimo jiné od 25. ledna 2006 vyšetřoval dosud neobajasněnou vraždu podnikatele Františka Mrázka.


Z doslovu:

Aféra Biolíh byla zprefabrikována Kubiceho lidmi tak, že by se nemusela za to stydět ani komunistická StB. Na základě vykonstruovaných obvinění bylo zatčeno sedm lidí, z toho tři sociální demokraté. Byli zatčeni veřejně, spoutané je vedli jako nějaké chicagské gangstery. Šlo o to, aby se ČSSD svých lidí zastala tak, jako tomu učinili polští sociální demokraté na obranu svých skandalizovaných funkcionářů. O co šlo v kauze Biolíh, to již v této knize bylo řečeno. Česká sociální demokracie však postupovala jinak než její polští partneři. Proto ji aféra Biolíh tolik nepoškodila a rozhodně se nepodařilo v širší veřejnosti vytvořit převládající názor, že ČSSD je spojena s organizovaným zločinem. Čtyři dny před volbami proto spustili plk. Kubice a spol. největší polistopadovou policejní mystifikaci, tzv. Kubiceho zprávu.

Podobných policejních provokací používali komunističtí zpravodajci již před únorem 1948 a zejména po něm k politické likvidaci svých oponentů. Ve prospěch Kubiceho a spol. je třeba říci, že v jejich režii nedocházelo k fyzické likvidaci oponentů. To komunisté po únoru 1948 byli jiní „kabrňáci".

Spustit čtyři dny před volbami lživou kauzu komplexního charakteru, jakou je tzv. Kubiceho zpráva, pochopitelně znamenalo změnu předpokládaného volebního výsledku. Ve dvou volebních krajích - v Jihomoravském a Jihočeském - chybělo ČSSD k zisku dalšího mandátu 200 až 300 hlasů...

Je zbytečné dodávat, že se nakonec nic z tzv. Kubiceho zprávy neprokázalo.

Zveřejnili jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…