Havel proti ceně pro Putina. Ješitnost nebo záslužný počin?

18.07.2011 11:58

Plán udělit prestižní německou cenu Quadriga za občanskou odvahu ruskému exprezidentu Vladimiru Putinovi vzbudil na mezinárodní politické scéně pozdvižení. Do věci se razantně vložil i český exprezident Václav Havel. Politici ale jeho postoj příliš nechápou. Prý je projevem osobní ješitnosti. Putinovi je navíc stejně jako cena "šumafuk".

Havel proti ceně pro Putina. Ješitnost nebo záslužný počin?

Václav Havel v souvislosti s plánem Putina ocenit rezolutně prohlásil, že pokud hlava Ruska cenu dostane, on sám ji vrátí. Bývalý český prezident ji obdržel v roce 2009.

Sdružení Werkstatt Deutschland, jež cenu uděluje, se posléze v souvislosti s tlakem na zrušení Putinovy nominace na Quadrigu rozhodlo, že hlavu Ruska neocení.

Místo Putina raději Politkovská

Stejně jako další kritici tohoto záměru ocenil stažení Putinovy nominace právě i Václav Havel. Cenu by prý podle něho měly dostávat spíše osobnosti typu Any Politkovské nebo Liou Siao-poa, jež se po celý život věnovaly prosazování demokracie a boji za lidská práva.

Čeští politici spor o Putinovo ocenění hodnotí jako podružný a nepodstatný. Vztahy dvou evropských supervelmocí, tedy Ruska a Německa, prý nenaruší.

Teatrální šaškárna

"Je to směšná šaškárna. Putinovi je nějaká cena šumafuk," sdělil ParlamentnímListům.cz europoslanec za ODS Jan Zahradil s tím, že daleko nebezpečnější než případné udělení Quadrigy bývalé hlavě Ruska je energetická spolupráce této mocnosti a Německa nebo státní protijaderná německá politika.


"Proti tomu ovšem příznivec Zelených pan Havel protestovat nebude, protože tomu nerozumí. Takže se omezí na teatrální gesta," dodal europoslanec.

Havel se "šprajcnul"?

Havlovu radikálnímu postoji příliš nerozumí ani zástupce komunistů, poslanec Stanislav Grospič. "Myslím, že se z jeho strany jednalo o určitý osobní šprajc," uvedl pro ParlamentníListy.cz. Havlův konfrontační postoj ve stylu "pokud cenu dostane Putin, já ji vrátím" je prý "otázka osobní ješitnosti".

S názorem Václava Havla ale logicky souhlasí člen Strany zelených Matěj Stropnický. Právě se Zelenými je přitom bývalý prezident velmi spřízněn.

Bush jako Putin

"Protest Václava Havla chápu. Také bych vrátil cenu, kterou by po mně chtěli dát Georgi Bushi mladšímu," uvedl pro redakci s tím, že rusko-německé vztahy konflikt nijak neovlivní.

Jiný pohled nabízí politoložka Lada Šušlíková z FSV UK. Podle ní nelze stažení Putinova ocenění brát na lehkou váhu.

Putin nezapomíná

"Neudělení ceny může být bezesporu vnímáno jako veřejná dehonestace Putina," uvedla pro ParlamentníListy.cz. Vzhledem k tomu, že Putin je stále coby premiér nejmocnějším ruským politikem, nemělo by prý fiasko s jeho Quadrigou zanechat žádné následky. "Ale Putin prý - eufemisticky řečeno - nezapomíná," dodala politoložka.

Ruská strana přitom rozhodnutí organizace Werkstatt Deutschland Putinovi cenu nakonec neudělit akceptovala. "Respektujeme rozhodnutí této organizace, nemá to nic společného s rusko-německými vztahy," reagoval na krok sdružení podle agentury AFP mluvčí exprezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Schůzka v pravou chvíli

Skandál okolo ceny by přitom podle některých spekulací mohl ohrozit i pondělní schůzku kancléřky Angely Merkelové s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Ti se sejdou v Hannoveru. 

Sdružení Werkstatt Deutschland ocenění uděluje každý rok v den výročí sjednocení Německa osobnostem, které projevily občanskou odvahu nebo svým působením prokázaly průkopnického ducha.

A proč letos volba padla právě na Putina? Dvacetičlenné kuratorium  jej vybralo za to, že "stabilizoval a nadále stabilizuje svou zemi v součinnosti s prosperitou, obchodem a národní identitou".

Agent KGB jako bojovník za lidská práva?

Jeho nominace vzbudila nebývale silnou kritiku zejména proto, že v minulosti působil jako agent tajné služby KGB v komunistické NDR. S jeho silovou vládou je navíc spojeno i zhoršení stavu lidských práv v Rusku.

I přesto, že se sdružení rozhodlo Putinovi cenu neudělit, samo se s tímto závěrem příliš neztotožňuje. Podle německé agentury DPA je zaraženo masivní kritikou politiků i médií. O budoucnosti Quadrigy se bude sdružení radit příští týden.

Havel vytrval. Laureátů je i tak o jednoho míň

Ač se sdružení rozhodlo Putina nakonec neocenit a Havel tak ze záměru cenu vrátit ustoupil, počet laureátů Quadrigy se snížil i tak. Cenu totiž ihned poté, co se o nominaci bývalého ruského prezidenta dozvěděl, vrátil dánský umělec Olafur Eliasson.

Ocenění dostává od roku 2003 vždy několik osobností z různých oblastí politického, kulturního a společenského života. Společně s Putinem ho letos měli získat také palestinský premiér Salám Fajad nebo mexická ministryně zahraničí Patricia Espinosová.

Z Čechů se mezi laureáty ceny kromě Havla řadí i ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek. Dostal ji za vůdcovství v době takzvané sametové revoluce v roce 2005.


Čtěte více:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…