Kiks, který se nevidí. Véčkař popletl firmy a obvinil STEM z korupce

20.07.2011 19:18

Místopředseda Věcí veřejných pro boj s korupcí Tomáš Jarolím rozeslal médiím zprávu, ve které uvádí, že ministertvo pro místní rozvoj zadalo výzkumy veřejného mínění agentuře STEM v rozsahu několika desítek milionů korun. Mělo jít o zakázku za 63 800 tisíc korun od ministra Cyrila Svobody za premiéra Mirka Topolánka a 9 500 tisíc za Radko Martínka v době premiéra Paroubka.

Kiks, který se nevidí. Véčkař popletl firmy a obvinil STEM z korupce

Jarolím sice po necelých třech hodinách zprávu dementoval a omluvil se, nejednalo se o agenturu STEM, ale STEM/MARK, přesto podle Jarolíma obě agentury spojuje jméno Jana Hartla, který působí v první zmiňované firmě jako jednatel, ve druhé jako předseda představenstva.

„To, co pan Jarolím vydal, je velmi zlovolná informace. STEM/MARK vyhrál veřejnou soutěž  na průzkum trhu. Navíc smlouva byla uzavřena na šest let od roku 2009 až 2015 a my jsme byli nejlevnější. Je to velice široký průzkum, který zahrnuje i to, kolikrát lidé překročí hranice. Dost dobře nechápu, proč ta firma, myslím Věci veřejné, něco takového vytahuje. Je naprostý nesmysl, že by to byla nějaká korupce. Mimochodem nevím, proč se pan Jarolím také nezmíní o tom, že Věci veřejné byly našimi klienty. Za služby nám ovšem nezaplatily, takže to teď musíme vymáhat s právníky," řekl pro ParlamentníListy.cz Hartl.

Jarolímova zpráva

"Na základě činnosti místopředsedy VV určeného pro boj s korupcí vám oznamuji, že v návaznosti na svou činnost odhalování korupčního jednání jsem se dostal k zarážejícím informacím. Nedávno jsem podával trestní oznámení, týkající se čerpání dotací z MMR na Horu sv. Kateřiny, kde došlo k zásadním pochybením nebo podvodům. Po této zkušenosti jsem se zaměřil na aktivity spojené s tímto ministerstvem. Zjistil jsem, že toto ministerstvo zadalo výzkumy veřejného mínění agentuře STEM v rozsahu mnoha desítek milionů korun," uvedl v tiskové zprávě Jarolím.

Z dokumentů, které podle něho mají zástupci Věcí veřejných k dispozici, jasně vyplývá, že jde o finančně nadprůměrné zakázky. Konkrétně se jedná o zakázku z roku 2009 zadanou ministrem Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL), pod dohledem premiéra Mirka Topolánka (ODS), v hodnotě 63.800.000,- Kč.  Dále též zakázku z roku 2006 zadanou ministrem Radko Martínkem (ČSSD), pod dohledem premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), v hodnotě 9.496.200,- Kč.


Omluva ze strany VV trvala téměř tři hodiny:




Tyto zakázky a propojenost společnosti STEM na utváření veřejného mínění prostřednictvím nezávislých průzkumů volebních preferencí, mohou podle Jarolíma zavdávat důvodná podezření, že se mohlo jednat o manipulace s veřejným míněním. "V této souvislosti si dovoluji připomenout, že na podmíněnou žádost ČSSD společnost STEM připravovala pro Českou televizi průzkumy, na jejichž základě se vybírali diskutující do předvolebního pořadu Václava Moravce. Pod tímto argumentem se například do této debaty v přímém přenosu nemohl v Ústeckém kraji zapojit Miloš Zeman proti Jiřímu Paroubkovi," doplnil místopředseda partaje Radka Johna.  

O tři hodiny později už bylo vše jinak.

"Tímto se velice omlouvám společnosti STEM s.r.o., za nedopatření v záměně názvu společnosti. Zakázky přidělené MMR (viz předchozí tiskové prohlášení) nedostala společnost STEM s.r.o., ale společnost STEM/MARK, a.s. Obě tyto společnosti nicméně spojuje osoba pana Jana Hartla jako jednatele společnosti STEM s.r.o. a předsedy představenstva společnosti STEM/MARK, a.s. "

SLEDUJEME Výzkumy STEMu

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban, tan

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…