ČSSD v šoku z masakru v Norsku. Truchlí za zabité sociální demokraty

23.07.2011 18:38

Tragédie, která se odehrála v pátek v Norsku, zasáhla i českou politickou scénu. Podle posledních policejních zpráv zemřelo na ostrově Utoya, kde se konal tábor Norské dělnické strany, nejméně 85 lidí. Dalších sedm obětí si vyžádal výbuch bomby ve čtvrti v Oslu, kde se nachází úřad vlády a budovy ministerstev. Podle psychiatra Jana Cimického k podobné tragédii může dojít kdekoliv na světě, tedy i u nás.

ČSSD v šoku z masakru v Norsku. Truchlí za zabité sociální demokraty

Útočník Anders B. Breivik rozhodně nevypadá jako vrah. Blonďatý nenápadný mladík má vzdělání a nikdo by v něm nehledal zabijáka. „Teorie, že někdo vypadá jako zločinec, je nesmysl. Psychopati vypadají normálně. Psychopatická osobnost má v sobě agresivitu a ta se dělí do čtyřech fází. Ta nejvyšší, čtvrtá je agresivita proti zvířatům a lidem. Takový člověk může v žít, kdekoliv na světě, v USA, kde to je poměrně časté, v Norsku nebo i nás," řekl pro ParlamentiníListy.cz psychiatr Jan Cimický.

Podle nejnovějších informací byl útočník křesťanský fundamentalista s krajně pravicovými názory. Počet obětí obou útoků podle aktuálních informací dosáhl čísla 92. Za své činy může podle norského práva pachatel pykat ve vězení až 21 let.

Naše lhostejnost

Čeští politici útok unisono odsoudili, bez ohledu na to, na které straně spektra stojí.

Prezident republiky Václav Klaus zaslal norskému králi kondolenční telegram. "Důrazně odsuzuji barbarské metody a skutky, které vedly k tomuto krveprolití a které nelze ničím ospravedlnit," napsal v něm.

Europoslanec za ČSSD Jiří Havel považuje útok v Norsku i za útok na celou Evropu a sociální demokracii. „Útok na norské sociální demokraty a sociálně demokratickou mládež je i útokem na nás. Naším největším nepřítelem je lhostejnost. Naše lhostejnost," napsal na facebooku Havel.

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová s ním souhlasí. „V zásadě se to dá považovat za útok na všechny principy demokracie," řekla pro ParlamentníListy.cz Benešová.

„Událost v Norsku je strašná, je útokem na hodnoty všech normálních lidí. Je to zbabělý a hnusný čin, o to smutnější, že jeho cílem byli naprosto bezbranné a nevinné oběti. Jako takový si zaslouží odsouzení," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jan Hamáček.

Během soboty si desítky sociálně-demokratických uživatelů sociální sítě Facebook měnilo své profilové fotografie na norské vlajky. Mezi nimi i místopředseda strany Zdeněk Škromach.

John: Je to memento

"Děsivé krvavé události v Norsku mne šokovaly. V krásné zemi fjordů byly krutě povražděny desítky nevinných lidí. Po temné noci jako by nevyšlo slunce. Vyslovuji touto cestou hlubokou soustrast všem pozůstalým, všem lidem v Norsku. Buďme nyní v našich myslích s tvrdě zkoušenými obyvateli severské země," sdělil občanům první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Hašek: Po temné noci jako by nevyšlo slunce

Předseda Věcí veřejných Radek John v souvislosti s teroristickými akcemi v Norsku uvedl, že zloba, nenávist a násilí je právě to, co svět v ekonomické krizi potřebuje ze všeho nejméně. „Události v Norsku, smrt nevinných lidí by měla být mementem na té šílené cestě, po které se řítí současné lidstvo. Je třeba hledat cestu domluvy. Nikoliv cestu stupňování agresivity a násilí. To platí jak pro Evropu, Asii, Ameriku, tak pro Českou republiku," prohlásil John.

John: Lidstvo se řítí po šílené cestě. Události v Norsku jsou mementem

Nečasova kondolence

Česká vláda přiznává, že vzhledem k zapojení státu do protiteroristického úsilí je třeba případná rizika nepodceňovat a odpovídajícím způsobem se připravovat. Situaci se snaží uklidnit ministr obrany Alexandr Vondra. „Podle prvotních informací, které jsem dostal, není v tuto chvíli důvod k zvlášť mimořádným opatřením," informoval Vondra.

Premiér Petr Nečas dnes dopoledne zaslal kondolenční dopis norskému premiérovi Jensi Stoltenbergovi. Píše v něm: "Vážený pane předsedo vlády, dovolte mi vyjádřit Vám i norskému lidu mou hlubokou lítost nad včerejší tragédií v Oslu a na ostrově Utoya, která stála životy desítky nevinných lidí. Já i občané České republiky jsme v tuto těžkou dobu v myšlenkách s Vámi a především s rodinami, které ztratili své blízké. Česká republika odsuzuje jakýkoliv projev extrémního násilí. Události, které se staly ve vaši zemi, českými občany i mnou osobně hluboce otřásly."

Premiér Nečas: Norská tragédie mnou hluboce otřásla

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…