Zakázat KSČM je jako zakázat Majora Zemana, srovnává komentátor

25.07.2011 20:54

Vláda ve středu oznámila, že ministr vnitra Jan Kubice vypracuje návrh na zrušení KSČM. Podle toho se kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) rozhodne, zda se obrátí na Nejvyšší správní soud kvůli ukončení činnosti komunistické strany. Komentátor serveru Aktuálně.cz Jan Lipold to označil za okurkovou vládní sezonu.

Zakázat KSČM je jako zakázat Majora Zemana, srovnává komentátor

Komunisté říkají a dělají pořád to samé, myslí si Lipold. KSČM se podle něj za posledních 20 let nezměnila v zásadě vůbec. Miroslava Grebeníčka v čele strany vystřídal Vojtěch Filip a Miloslav Ransdorf se ztratil v europarlamentu.

Lipold si pokládá otázku, proč se má KSČM úředně „pozastavit" zrovna teď po 21 letech. Doba, kterou komunistická strana chválí, má pro komentátora Aktuálně.cz spíš nostalgický retro-nátěr, na který si lze vzpomenout při sledování seriálů jako Plechová kavalerie na televizi Nova.

Přesto poukazuje na věci jako zákon z roku 1993 o protiprávnosti komunistického režimu nebo fakt, že komunisté zkazili nebo zničili život tisícům lidí. „Takže mít - a dotovat z peněz všech daňových poplatníků! - komunistickou stranu není normální," píše Lipold na svém blogu.

KSČM se ale stala součástí české politiky. Strana vládne nebo spoluvládne na radnicích a hejtmanstvích, Vojtěch Filip byl místopředsedou sněmovny a komunisté dostávají pravidelně přes půl milionu hlasů.

SLEDUJEME téma zákaz KSČM

„Pozastavit, nebo dokonce zakázat takovou stranu soudem, se v takové situaci zdá být naprosto nepatřičné. Komunisté jsou přece dávno „legitimizovaní" ostatními stranami. (A šoubyznysem, ovšem)," míní Lipold.

Zakázat KSČM by tedy mělo stejný význam, jako zakázat v televizi vysílání dobových seriálů jako Plechová kavalerie, Chlapci a chlapi, Major Zeman nebo Rodáci.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…