Schwarzenberg k Norsku: Pošuk se může objevit kdekoliv

26.07.2011 7:16

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga Česku bezprostředně nehrozí násilí hnané xenofobií, které propuklo v Norsku. "Jsme v menším ohrožení, poněvadž větší imigrace tady nebyla," řekl ministr v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Jediné, co už také vedlo k hrůzným činům u nás, se podle něj týká Romů. I tady došlo k několika vraždám. "Uvědomme si, že v tomto nejsou Češi úplně čistí," podotkl Schwarzenberg, který už v sobotu poslal do Norska osobní i státní kondolence.

Schwarzenberg k Norsku: Pošuk se může objevit kdekoliv

Norsko se v těchto dnech vyrovnává s brutálním útokem norského občana na vládní budovy v Oslu a politicky angažované děti na ostrově Utöya. To vše ve jménu "boje proti muslimské imigraci", píše server. Podle posledních informací zemřelo při pátečním masakru bezmála 80 lidí.

Takový blázen se může objevit kdekoli

Podle šéfa diplomacie šlo o ojedinělý akt někoho, kdo se delší dobu pohyboval v extrémistickém prostředí. "Pak je očividně nějak psychicky vyšinutý, tak se odhodlal k tomuto hrůznému činu. Takový blázen se v zásadě může objevit kdekoli na světě," poznamenal ministr. V průběhu rozhovoru atentátníka ministr zahraničí označil rovněž za "pošuka".

SLEDUJEME téma Masakr v Norsku

Jedním z důvodů sílícího extremismu je zvyšující se imigrace, která v Evropě stoupla velice rychle v posledních desetiletích, upozorňuje Schwarzenberg. Podle něj méně u nás, ale v některých zemích velmi silně. "Právě do Norska, které bylo po tisíc let dosti uzavřené a Norové tam žili mezi sebou, se najednou v poslední třetině 20. století nastěhovalo spousty lidí, kteří byli naprosto odlišní. To vyvolalo nešťastné reakce, které jsou obdobné ve všech zemích s výraznou emigrací," řekl serveru.

Imigranti se musí přizpůsobit

V souvislosti s norským masakrem očekává Schwarzenberg zprávu k bezpečnostní strategii země na příštím zasedání Bezpečnostní rady státu. Sám zastává názor, že je zapotřebí výchovy na obě strany. "Je potřeba přimět imigranty, aby se přizpůsobili co nejvíc, aby děti posílali do školy, aby se naučili jazyk a neuzavírali se. Na druhé straně je také potřeba osvěta domácího obyvatelstva," dodal.

Čtěte více:

Norsko požádalo českou policii o vypátrání atentátníkových pomocníků 

V Norsku útočili teroristé. BIS: Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí 

Břetislav Olšer: Jaký je rozdíl mezi vrahem z Norska a mučedníky z Palestiny? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…