Radku Johne, kde jsi? Lidi zajímá, proč úředník bral 263 tisíc měsíčně

28.07.2011 11:32

Státní úřady se sice často zdráhají v rozporu se zákonem poskytovat informace o platech a odměnách úředníků hrazených z veřejných rozpočtů, ale ministerstvo vnitra údaje za minulý rok serveru Aktuálně.cz poskytlo. Vyplývá z nich, že bývalý šéf resortu Radek John vyplatil statisícové odměny svým podřízeným. Vyjádření předsedy VV se od tohoto zveřejnění nepodařilo žádnému médiu získat.

Radku Johne, kde jsi? Lidi zajímá, proč úředník bral 263 tisíc měsíčně

Z veřejných prostředků by se už nemusely vyplácet nesmyslně vysoké částky jako odměny úředníkům. Přispět by k tomu mohl červnový verdikt Nejvyššího správního soudu, z něhož vyplývá, že úřady musejí poskytnout žadatelům údaje o platech a odměnách svých zaměstnanců. Na pracovníky veřejné správy se totiž vztahuje zákon o svobodném přístupu k informacím, protože jsou odměňováni z veřejných prostředků.

Redakce Aktuálně.cz proto požádala padesát úřadů státní správy o informace o platech a odměnách jejich úředníků. Naprostá většina z nich je ale v rozporu se zákonem odmítla zveřejnit. Jednou z výjimek je ministerstvo vnitra. Z jeho údajů pak vyplývá, že koncem roku dostali dvě nejvyšší odměny jeden z tehdejších náměstků a jeden z vrchních ředitelů.

Johna se navzdory intenzivní snaze nepodařilo zastihnout ani ParlamentnímListům.cz.

John šetři tak, až vznikla petice za jeho odvolání

Díky tomu měli oba úředníci průměrný měsíční příjem 263 tisíc, respektive 233 500 korun. „Nynější vedení ministerstva vnitra potvrdilo, že výše zmíněné dvě prémie byly vyplaceny právě za éry Johna," informuje Aktuálně.cz. Od zveřejnění těchto informací se žádnému z médií vyjádření předsedy VV a exministra vnitra Radka Johna nepodařilo získat.

„Možná to bude tím, že pan předseda bude na dovolené a rád by trochu soukromí," reaguje pro ParlamentníListy.cz místopředseda VV Tomáš Jarolím. Zároveň připomíná, že ministerstvo vnitra za Radka Johna šetřilo tak, že to vyvolalo petici na jeho odvolání. Stejně tak si počínalo ministerstvo dopravy, tedy dva resorty řízené špičkami Věcí veřejných.

Jarolím by dal i půl milionu. Pokud by to k něčemu vedlo

„Jsem rád, že to pan Kubice zveřejnil a popravdě já bych dal náměstkům na vnitru půl milionu, pokud by se dotáhl do konce nějaký případ. Třeba ProMoPro, aktivity pana Langera, na které jsem podával trestní oznámení, nebo pana Dalíka," pokračuje Jarolím s tím, že by uvítal, kdyby se média věnovala tak důkladně i jiným ministerstvům, tedy i těm, která dala jen rámcové nebo dokonce neposkytla žádné informace.

Celé vyjádření T. Jarolíma ZDE

„Radek John by se neměl skrývat a měl by to odůvodnit," uvádí pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. „Je to nefér udělovat tak vysoké odměny, když řadoví policisté šli s platy dolů. Co vím od některých z nich, kteří třeba splácejí hypotéky, tak mají existenční problémy," poukazuje Gazdík na dvojí metr v resortu vnitra.

Odměna 360 tisíc za dva měsíce výrazně převyšuje plat

„Jako starosta bych byl pranýřován auditem hospodaření, pokud bych zcela konkrétně neuvedl, za co jsem podřízeným nad rámec jejich pracovní smlouvy udělil odměny. A když měl někdo plat patnáct tisíc, nemohl jsem mu dát třicet. Musel jsem respektovat rozsah práce navíc," pozastavuje se šéf poslanců TOP 09 a bývalý starosta obce Suchá Loz nad tím, že John vyplatil svému náměstkovi za dva měsíce práce k osmdesátitisícovému platu ještě 360 tisíc korun odměn.

Podle předsedy hnutí Starostové a nezávislí si musí na sebe každý zaměstnanec vydělat. „Kdyby se tak důsledně postupovalo ve veřejné správě, tak by státní správa musela jednak výrazně zeštíhlit, jednak by nedocházelo k takovým excesům," dodává pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

K věci:

John má na krku trestní oznámení. Kvůli odměnám na vnitru 

John rýpal do Dobeše: Já bych Machálkové odměny nedal 

Tejc: "Šetřivý" John rozdává na vnitru statisícové odměny  

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…