Další obvinění v kauze Opencard. Ryšlinková: Bude to ale jen malá ryba

28.07.2011 11:50

V kauze Opencard hrozí další obvinění. Stíhaným má být úředník pražského magistrátu, který měl na starosti zadávání veřejných zakázek. Dotyčného zaměstnance magistrátu policisté chtějí stíhat buď z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, nebo pro porušování závazných pravidel hospodářského styku. Uvedlo to Rádio Česko s tím, že ale půjde jen o "malou rybu."

Další obvinění v kauze Opencard. Ryšlinková: Bude to ale jen malá ryba

Celou kauzou Opencard se již od loňského prosince zabývá protikorupční policie. Práce jí trvá dlouho i proto, že policisté musejí prověřit také všechny subdodavatelské firmy zapojené v celém pavouku Opencard. Těch ale bylo několik desítek. 

„Bohužel, policie se v této věci chystá obvinit jednu malou rybu, která ve skutečnosti nenese za vzniklou událost odpovědnost a ani za to, co se kolem Opencard dělo," vysvětlila Rádiu Česko bývalá zastupitelka Jana Ryšlinková, která v kauze trestní oznámení podala.

Podrobně sledujeme vše o tématu Opencard

O novém obvinění prý ví pouze to, že se týká dalšího pochybení při rozdělování veřejných zakázek. Policie se tak chystá stíhat úředníka, který měl na starosti zadávání zakázek malého rozsahu na právní a projektové služby související s projektem Opencard. Už jednou tento člověk obviněn byl, ale policie později stíhání zrušila.

„Státní zastupitelství totiž považovalo předložené důkazy za nedostatečné," připomněla bývalá zastupitelka.

Více:

Policie šla na ruku úředníkům?

„Nevím, zda se nyní objevily nové důkazy, ale dnes vím, že spojení některých lidí z magistrátu a protikorupční policie je a bylo nadstandardní. Proto se obávám, že celá kauza bude směřovat k obviněním nevinných lidí nebo lidí, kteří se nepodíleli na celém projektu a konceptu tunelování městské kasy," zmínila dále Ryšlinková.
 

„V rámci projektu se rozdělovaly další drobné zakázky, což je v přímém rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Zcela určitě v nich navíc došlo k pochybení," uvedla nakonec Ryšlinková. 

Případ je nyní takzvaně u ledu, ale Ryšlinková věří, že se někdy vyřeší. „Naděje vždy umírá poslední, ovšem já věřím, že se nakonec přece jen podaří posunout kauzu tam, kde mát být a to i díky novinářům, kteří případu stále nedávají spát," dodala v rozhovoru pro rozhlas zastupitelka.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …