Hypotéky ožívají. Poprvé po čtyřech letech jich přibylo

29.07.2011 7:58

Téměř o polovinu se v prvním pololetí meziročně zvýšil objem poskytnutých hypoték. Je to poprvé od roku 2007, co ke zvýšení došlo. Přispěly k tomu nižší ceny bydlení, výhodnější úroky i akce bank. A také to, že stále více Čechů věří, že se ekonomice daří dobře a hromadně se rozhoupali k nákupu, uvádí MF Dnes.

Hypotéky ožívají. Poprvé po čtyřech letech jich přibylo

Podle zveřejněné statistiky ministerstva pro místní rozvoj se v prvním pololetí meziročně zvýšil objem poskytnutých hypoték téměř o polovinu. Lidé si vzali u bank úvěry na bydlení za 56 miliard korun. Naposledy přitom hypoték přibylo v roce 2007, pak už šel trh jen dolů. Lidé, kteří se po krizi báli zadlužit kvůli bydlení nebo vyčkávali na velké zlevnění nemovitostí, se totiž hromadně rozhoupali k nákupu.

„Hypotéky ožívají, na finančních trzích stále ještě vládnou nízké úrokové sazby a u našich klientů je cítit optimismus," řekl ke zveřejněným výsledkům pro MF Dnes šéf Hypoteční banky Jan Sadil. Podle cenového indexu, který jeho banka sestavuje ze skutečných prodejních cen, stále mírně klesají ceny bytů i domů, naopak pozemky jdou nahoru.

Strach z nesplácení převážila u bank snaha vydělat

Většímu zadlužování lidí nahrává kombinace několika faktorů. Kromě slev na nemovitosti, které jsou oproti nejdražším rokům 2007 a 2008 největší u rekreačních chat a chalup, jde o poměrně nízké úroky. A roli hraje také přetahovaná o klienty mezi bankami. Banky se méně bojí, strach z nesplácení převážila snaha vydělat.

Ze statistického hlediska hraje v růstu hypoték roli i fakt, že ubývá úvěrů ze stavebního spoření. Jeho výhodnost se snaží omezit stát, aby ušetřil na jeho podpoře. A lidé se více přiklánějí k hypotékám. Zda je teď opravdu nejlepší čas ke koupi nemovitosti, ať už z pohledu cen či úroků, ovšem nikdo přesně neví.

K věci:

Stavební spoření znovu zpřísní. Podpora bude jen pro bydlení 

Stavební spoření bude okrouhané, odhlasovali vládní politici 

Na hypotéky nesahej, vzkázala Véčka Kalouskovi

Foto: domyzdiby.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…