Předák Mladých konzervativců: Daně nezvyšovat, je to špatně

31.07.2011 22:21

První místopředseda Mladých konzervativců Zbyněk Klíč představil postoje a účel tohoto pravicového mládežnického sdružení blízkého ODS.

Předák Mladých konzervativců: Daně nezvyšovat, je to špatně

 


Mladí konzervativci jsou mládežnické občanské sdružení pravicového zaměření pro lidi od 15 do 35 let, kteří se primárně zajímají o politiku. Činnost spočívá v pořádání přednášek, seminářů, kde se mohou především mladí lidé setkat s významnými představiteli politického, ekonomického nebo společenského života a diskutovat s nimi aktuální společenské otázky, i neformálních setkání například během letních kempů či sportovních utkání. MK spolupracují i se zahraničními organizacemi.

K tématu: Mládežnické organizace: Brána do světa politiky 


Žití na hromádce s ODS

Mladí konzervativci spolupracují s ODS, i když po formální stránce jsou nezávislí. Občanským demokratům pomáhají například ve volebních kampaních. Z řad MK pochází i několik politiků ODS, například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, bývalý ministr zemědělství a velvyslanec v USA Petr Gandalovič, či náměstek primátora Brna Robert Kotzian.

„Nejsme s ODS spojeni přímo jako například Mladí sociální demokraté s ČSSD či Mladí křesťanští demokraté s KDU-ČSL. Ale je fakt, že řada členů MK vstupuje do ODS a členové ODS vstupují do MK. Vazby zde silné jsou," řekl pro ParlamentníListy.cz Zbyněk Klíč.

Čtěte také: Mladí konzervativci: ODS dostala políček, musí se zbavit kmotrů


Podle Klíče se v MK diskutuje a diskutovala situace v ODS a spory mezi Mirkem Topolánkem a Václavem Klausem či možná ideová vyprázdněnost ODS. „Jsou na to u nás rozdílné názory, radikálnější i umírněnější, ale nemáme ambice radit ODS, jak se má chovat. Ta strana je naším partnerem, ať ji vede Topolánek či ať ji vede Nečas. Své názory mohou říct jednotliví členové na neformálních setkání s politiky ODS," říká Klíč.

Lisabonská smlouva a veletoč ODS

Mladí konzervativci mají v programu obhajobu českých národních zájmů a udržení samostatnosti a suverenity České republiky a jejího demokratického zřízení. ParlamentníListy.cz se Klíče dotázaly, zda MK nevadilo, že ODS podpořila Lisabonskou smlouvu, která předala významnou část suverenity ČR do Bruselu.

K tématu: Je pravičák a vzteká se: Nečas lže a zrazuje ODS


„To byla hodně složitá otázka. Mluvilo se o tom, že došlo k nějakému obratu ODS. Byla to otázka nějakého kompromisu a z nějakých důvodů bylo nutné k tomu přistoupit. Jedna z našich rolí je upozorňovat na nebezpečí, která z toho mohou vyplývat. Nebojíme se říct, že některé pasáže smlouvy jsou špatné a nevýhodné pro Českou republiku a diskutujeme to na přednáškách i neformálních setkání s politiky," odpověděl Klíč. MK ale žádné odsuzující prohlášení proti ODS nevydali.

Zvyšování daní není dobré

ParlamentníListy.cz se také Klíče dotázaly, zda organizaci nevadí, že vláda chce zvyšovat daně: DPH a osekat výdajové paušály OSVČ. „Otázka daní je samozřejmě kruciální. Tato koalice na tom byla postavena, že se nebudou zvyšovat daně. Obecně vnímáme špatně, že ohledně sazby daně, která je velmi důležitá pro podnikatele a pro plánování investic, se ze dne na den vystřelují různá čísla. To není šťastné. Co se týče paušálů, tak můj názor je, že by se to měnit nemělo a ty peníze by se měly najít či ušetřit někde jinde," reagoval Klíč.

Čtěte také:


„Ódéeska řekla, že snížení paušálů nepodpoří, ale uvidíme, jak to bude. Ty vztahy v koalici nejsou dobré. Je tam jedno uskupení, které si dává požadavky nad rámec koaliční smlouvy. Je to složité vyjednávat v této sestavě. S TOP 09 zase ODS bojuje o stejné voliče. Takže vůbec premiérovi Nečasovi a dalším zástupcům ODS ve vládě nezávidím tu práci s těmito dvěma stranami. Navenek to vypadá jako krásná pravicová koalice 115, ale uvnitř probíhají každodenní boje a to se odráží i ve výsledných návrzích. Je pak další otázka, zda existuje alternativa k současnému koaličnímu uspořádání," dodal Klíč.

Čtěte také: Pravicový profesor o vládě: Zkorumpovaná ODS, levičák Kalousek


Nejsme výtah k moci pro kariéristy

Zbyněk Klíč také vyvracel, že Mladí konzervativci jsou jen výtahem k moci pro kariéristy. „Ne všichni členové MK jsou automaticky v nějaké pozici ODS, taková přímá automatická linka tam není. Mladí konzervativci pracují i v občanské společnosti a rozhodně to není výtah do politiky, parlamentu a podobně. Motivy, proč lidi vstupují do MK, jsou rozdílné. Řada lidí pak působí také v byznysu a pokud chce člověk něco dokázat, musí ukázat, že je schopný a přesvědčit o tom ostatní. Často se kritizuje, že jdou do politiky lidé bez praxe, ale tyto mládežnické organizace jsou dobré pro to, aby si přičuchli k politice zblízka a získali zkušenosti, jak politika funguje a připravit se na ni. Lidé pak nejdou do politiky jako nepopsaný list, ale už mají názory, kontakty s politiky a podobně," míní místopředseda Klíč.

Čtěte také: Mladí socialisté: Nečas urazil studenty. Konzervativci školné hájí

Zbyněk Klíč dále řekl, že v Mladých konzervativcích je konzervativní i liberální křídlo. To se pak promítá v nejednotném pohledu sdružení na homosexuální svazky, eutanázii, či potraty. „To jsou témata, která vždy vyvolávala v MK velké rozepře a na která jsou třeba i v ODS rozdílné pohledy. Jednotné stanovisko k tomuto tématu, které mají například Mladí křesťanští demokraté, v MK není, a ani žádné závazné usnesení dělat nechceme," řekl ParlamentnímListům.cz. Sám se osobně hlásí spíše ke konzervativnímu proudu.

Primátor ODS podporuje homosexuály

Na tato témata pak MK pořádají diskuse s odborníky a politiky z obou proudů. Klíč není osobně příliš nadšen tím, že primátor Prahy Bohuslav Svoboda z ODS, která se hlásí ke konzervativním a křesťanským hodnotám, si vzal záštitu nad pochodem homosexuálů v Praze Gay Pride.

K tématu:


„Jestli se mě ptáte na můj osobní názor, tak já bych něco takového nepodpořil a ta záštita mě netěší. Jistě je řada konzervativních akcí, nad kterými ale primátor záštitu nepřevzal. Ale těžko mu do toho mohu mluvit, on je primátor. Lze proti tomu protestovat třeba tím, že člověk bude psát články, že to není názor všech Pražanů," odpověděl první místopředseda Mladých konzervativců.

Čtěte také: Svazky homosexuálů, potraty... Šéf lidovců má Evropské unie plné zuby


Sdružení Mladých konzervativců vzniklo v prosinci 1991. Mladí konzervativci se hlásí ke konzervativnímu a liberálnímu proudu české pravicové scény. Kladou tak důraz zejména na svobodu a odpovědnost jednotlivce, minimální, ale silný stát, kvalitní vzdělávací systém, svobodnou soutěž politických stran, dvoukomorový parlamentní systém, důsledné oddělení veřejné správy a samosprávy, principy volného trhu, minimální zdanění či podporu nestátních organizací sociální pomoci a přestup k fondovému financování důchodového systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…