Vyhrocená situace v policii: Hrozí propouštění, Kubice ruší dovolenou

01.08.2011 15:11

VÍME PRVNÍ Dnes v 17:00 by se měla uskutečnit ostře sledovaná schůzka mezi ministrem vnitra Janem Kubicem a policejním prezidentem Petrem Lessym. Téma je dopředu dané. Sestavování rozpočtu na příští rok.

Vyhrocená situace v policii: Hrozí propouštění, Kubice ruší dovolenou

O důležitosti setkání vypovídá mimo jiné i fakt, že ministr Kubice kvůli němu neplánovaně přerušil probíhající dovolenou a Petr Lessy přijel ze zahraničí.

Ve hře je podle informací ParlamentníchListů.cz několik rozpočtových scénářů, ale v zásadě se volí jen mezi různými odstíny černé. Podle informací deníku Právo by policejní rozpočet měl i přes  opakované snahy tehdejšího ministra vnitra Radka Johna o jeho navýšení k příštímu roku klesnout, a to dokonce o 1,37 miliardy Kč. Nyní policie hospodaří s téměř 30 miliardami, ale přes dvě třetiny z toho tvoří mandatorní výdaje. 
 
Mlčení jehňátek

Informaci o jakémkoli návrhu však nechtějí oficiální orgány potvrdit. ,,Až do 12. srpna je podoba rozpočtu pořád otevřená. V tuto chvíli se stále o jeho výši jedná a nikdo nemůže mít definitivní čísla," sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Stejně reagovala v sms i pověřená náměstkyně pro ekonomiku Miroslava Oliveriusová. ,,Rozpočet na příští rok je stále předmětem jednání. K předběžným číslům se nebudeme vyjadřovat," uvedla.

Napsali jsme:
Policistům dochází náboje. Zasáhnou úspory akceschopnost?

Nouzový režim

Petr Lessy na květnovém zasedání Výboru na obranu a bezpečnost požadoval pro policii dvě miliardy navíc. Finanční nároky kladl i generální ředitel hasičského sboru Miroslav Štěpán. Oba šéfové bezpečnostních složek pak před poslanci shodně argumentovali, že jejich sbory už nyní fungují v nouzovém režimu, což prý nejde dlouhodobě vydržet. 

Matematická jistota

Noční můra policejního prezidia se pomalu stává skutečností a na pořad dne by se mohlo dostat i propouštění. Jeho možný scénář avizoval redakci už předminulý týden náměstek policejního prezidenta pro personalistiku Pavel Osvald.

,,Je to matematická jistota. Škrtnutá půlmiliarda z rozpočtu policejního prezidia znamená odchod tisícovky lidí. Už není kde brát, jsme na dřeni," uvedl pro ParlamentníListy.cz Osvald.

Pokud by nestačilo škrtnutí tabulkových míst přirozené fluktuace ( tedy cca 1500 ročně), přišli by na řadu příslušníci ve zkušební době na dobu určitou, neboť na ty se ještě nevztahuje plnou měrou zákon o služebním poměru. U policie je nyní zaměstnáno okolo 4200 lidí na dobu určitou.

Konec světa. Tady starostové uplácejí policii, aby přijela

Smutná realita

Ulicemi se bude procházet o poznání méně hlídek a některé případy se nebudou šetřit, ale pouze evidovat. Dojezdové časy k dopravním nehodám se z důvodu kapacit několikanásobně protáhnou. Policii dokonce krátkodobě postihl i nedostatek střeliva, ale prázdné muniční sklady se podle vyjádření prezidia naštěstí podařilo doplnit narychlo pořízeným půl milionem kulek. Nicméně v několika krajích jsou intervaly povinných střeleb policistů oddalovány.

Už nyní se motorizované hlídky v několika okresech kvůli nedostatku paliva nedostávají do některých částí svých rajónů a starostové se musejí ,,skládat"  krajským ředitelstvím PČR na CCS karty.

Napsali jsme:
V těchto podmínkách sloužíme. Vaše úsporná policie...
Nastydly mi ledviny, zuří policistka. A bude hůř. Kvůli Kaddáfímu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…