Kubek: Nechceme žádné sankce za opakování atestačních zkoušek

01.08.2011 16:53

Začínající lékaři, zubaři a farmaceuti by měli ode dneška za atestační zkoušky zaplatit méně než dosud. Místo 3500 korun by je měly stát 500 korun. Česká lékařská komora s tím souhlasí – ostatně to byl před půlrokem požadavek lékařů - ale nemůže souhlasit s žádnými sankcemi za opakování atestačních zkoušek. Českému rozhlasu to řekl prezident ČLK Kubek.

Kubek: Nechceme žádné sankce za opakování atestačních zkoušek

Necelý půlrok po ukončení dramatického protestu lékařů se plní jeden z jejich požadavků. Klesnou totiž poplatky za atestace. Ulevit by se mělo i zdravotním sestrám, kterým klesnou poplatky za osvědčení na 500 korun, podobně jako lékařům.

„Poplatky za atestaci nemají žádný racionální důvod. Je to snaha získávat peníze, vydírat lidi, kteří se snaží zůstat v České republice a házet jim klacky pod nohy," vysvětlil pro Rádio Česko prezident České lékařské komory Milan Kubek to, proč zavedení poplatků před dvěma lety lékařská komora kritizovala.

„Atestace je zkouška, kterou se potvrzuje, že lékař získal určitou specializaci. Že je kvalifikovaný v nějakém oboru. Skládá se po čtyřech až pěti letech," řekl dále Kubek.

„Jako kompromisní řešení jsme byli ochotni přistoupit na administrativní poplatek 500 korun, ale nemůžeme souhlasit s žádnými sankcemi za opakování atestačních zkoušek," vysvětlil dále s tím, že mladí lékaři si platí za kurzy, platí si za stáže někdy až tisíc korun denně.

„Řada z nich navíc pracuje na formálně zkrácené úvazky, takže o tabulkovém platu si mohou nechat zdát. Jsou předmětem vykořisťování, na kterém se tvrdě podepsala tehdejší ministryně Jurásková," dodal Kubek.

Vláda podle rozhlasu ale argumentuje tím, že nějaký poplatek zvýší odpovědnost a motivaci zdravotníků za odborný růst.

Registrační období je desetileté

Zdravotní sestry budou poplatky za osvědčení také nyní platit ve výši 500 korun.

„Jedná se o takzvanou registraci, tedy doklad, kterým sestra v celé Evropské unii získává pravomoc pracovat samostatně. My tomu říkáme osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu. Taková sestra bývá v českém zdravotnictví označována za registrovanou sestru," řekla pro rádio prezidentka Česká asociace sester Dana Jurásková, která je nyní ředitelkou Všeobecné fakultní nemocnice.

Registrační období je od ledna tohoto roku desetileté. Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o zkrácení této registrace, sestra bude povinna si registraci obnovovat.

„Je to signál o tom, že se ke všem pracovníkům ve zdravotnictví přistupuje stejně, k lékařům i nelékařům. Je to také signál toho, že si stát uvědomuje, že tyto profese zatěžuje celoživotní povinností se vzdělávat a nechce je za to sankcionovat. Samozřejmě u lékařů i nelékařů zůstávají sankce při opakování zkoušky," doplnila Jurásková.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…