Právník ministerstva: Média kauzu Diag zkreslují. Jdou na ruku Kalvodovi

02.08.2011 23:20

V exekuci zabavená umělecká díla kvůli sporu státu s Diag Human by se z Vídně měla nejspíše vrátit už na podzim. „Čekáme rozhodnutí rakouského soudu kolem exekuce v září,“ informoval ParlamentníListy.cz ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris. Prý vůbec nepochybuje o tom, že vídeňský soud rozhodne ve prospěch Česka. Pře navíc podle něj rozhodně není v té fázi, že by státu akutně hrozilo, že bude muset v nejbližší době zaplatit Diagu odškodné v prohrané arbitráži. Hovoří se totiž až o deseti miliardách korun.

Právník ministerstva: Média kauzu Diag zkreslují. Jdou na ruku Kalvodovi

Spor firmy Diag Human se státem se táhne již 16 let. Společnost, kterou vlastnil ještě donedávna někdejší obchodník s krví Josef Štáva, s Českou republikou totiž vede arbitráž kvůli údajně zmařenému obchodu s krevní plazmou. Kauza však byla před časem zamotána tím, že firma se obrátila na soudy ve Vídni a v Paříži, aby rozhodly o návrzích na exekuci majetku českého státu. Firma si tak chce údajně vzít to, co jí patří.

Více:


Soud ve Vídni pak rozhodl o zabavení dvou obrazů a plastiky, které do Rakouska zapůjčily zdejší galerie. Česko se ale proti tomu odvolalo a uspělo. Diag pak proti tomu podal také odvolání. Česko na to podalo námitku.

Odvolání pro francouzský soud je již připravené

„Očekáváme rozhodnutí v Rakousku někdy v průběhu září. To je odhad našeho rakouského advokáta. My teď již nemáme možnost, jak to ovlivnit, všechno je ve spise a nyní bude důležité, aby rakouské soudy v těch lhůtách, ve kterých obvykle rozhodují, aby rozhodly," zmínil k tomu pro ParlamentníListy.cz právník ministerstva David Kotris.

„Co se týče Francie, tam budeme teprve podávat odvolání. Je na to relativně dost času," informoval dále Kotris. Podle jeho dřívějšího vyjádření má Česko na odvolání kvůli rozhodnutí pařížského soudu tři měsíce.

„To odvolání by ale již mělo být připraveno. Momentálně se finišuje a dolaďuje. Teď to máme v České republice ke schválení," dodal ředitel právního odboru.

Média kauzu zkreslují. Novináři jdou na ruku Kalvodovi?

Kotrise ale trápí jedna věc a tou je to, že média o případu nereferují příliš šťastně. Připadá mu totiž, jako by šla na ruku jen jedné straně a to Diagu. Vypadá to tedy tak, že noviny a televize „prodávají" jen to, co jim napíše právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda.

„Kauza se vůbec nepřenesla k zahraničním soudům, jak o tom stále dokola v posledních týdnech média referují. Exekuce probíhající ve Vídni a ve Francii navíc ani neřeší otázku rozhodčího nálezu z roku 2008," poznamenal k tomu Kotris.

Také se mu nelíbí tvrzení, že rozhodčí nález ze srpna 2008, který státu nařídil zaplatit Šťávově firmě náhradu škody 8,9 miliard korun, již nabyl právní moci, protože za stát odvolání proti verdiktu údajně podepsali lidé, kteří k tomu neměli ze zákona oprávnění. I tady je podle něj cítit zřejmé ovlivňování jedné strany.

Diag navrhl svého arbitra a teď dělá, že to tak není?

„Tvrdit takovou věc je úsměvné. Nejen, že máme oporu v zákonech, ale Diag přece souhlasil s tím, že bude případ dál řešen v přezkumném rozhodčím řízení, tak vlastně je v rozporu se svými vlastními tvrzeními," kroutí Kotris hlavou nad aktivitami firmy. „Vždyť Diag navrhnul i svého arbitra, tak jak může teď tvrdit, že je arbitráž pravomocná?" poznamenal.

Navíc by firma prý s takovým tvrzením nikdy neuspěla ani u soudu. „Musíme si položit otázku, proč se firma neobrátila se svými údajnými nároky k českým soudům a na české exekutory. Odpověď je jasná - to by je tady hnali! Navíc tvrdit, že je kauza skončená a mávat nějakým podivným a navíc snad i padělaným dokumentem v ruce, který to má dokladovat, no to snad může být i trestný čin. Jak máme zjištěno, tak minimálně ve Francii určitě," zdůraznil právník.

Potvrdil tak slova advokáta Tomáše Sokola, který je navíc i poradcem ministerstva zdravotnictví.  „Jde o to, že ve Francii uplatnění nároku na exekuci nepodloženým způsobem může být až trestný čin. Čili když někdo předloží rozhodčí nález, který není vykonatelný, může být za to stíhán," řekl totiž Sokol ParlamentnímListům.cz začátkem července. V tu chvíli ale prý neměl informaci stoprocentně doloženou.

„Ta kauza je hodně složitá. Strašně důležité ale je lidem vysvětlit, proč případ vznikl, jak se vyvíjel, aby obraz státních úředníků nezůstal v tomto sporu pošramocen. Diag momentálně jen rozehrává mediální hru, dochází mu trpělivost a proto předkládá i prohlášení o tom, že Josef Šťáva firmu prodal. Jenže v obchodním rejstříku Lichtenštejnského knížectví je stále zapsán pan Šťáva," uzavřel rozhořčený Kotris.

Poslední vývoj:


Kalvoda: Už neřeknu nic

Zatímco však stát si připravuje na Diag pořádnou metlu, dostat jakoukoliv reakci od někdejšího obchodníka s krví je nyní téměř nemožné. „Naše vyjádření zůstává i nadále neměnné, a sice že do úplného skončení věci se nebudeme k otázkám týkajícím se kauzy Diag Human nikterak vyjadřovat," sdělil ParlamentnímListům.cz nedávno právník Diagu Jan Kalvoda.

ParlamentníListy.cz totiž v tu chvíli zajímalo, zda již ve Francii soudy mapují a „olepují"  exekučními příkazy nějaký majetek České republiky a zdali se již firma obrátila právě na zmiňované soudy ve Velké Británii a v USA, jak před časem anoncovala.

Společnost Diag Human se státem vede arbitráž, neboli rozhodčí řízení ad hoc od roku 1996. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález, a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. Podle informací ParlamentníchListů.cz má v září soud rozhodovat o jmenování druhého rozhodce do přezkumného senátu.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…