Bobošíková pro Právo: Marasmus české politiky nedohlédnou ani novináři

04.08.2011 13:42

Předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková v rozhovoru pro deník Právo přiznala, že v určité době uvažovala, že s manželem vstoupí do ODS. Jenže oni tam o ní nestáli – nic totiž podle nich neukradla a ani nezprivatizovala. Bobošíková také vysvětlila, jak to bylo s údajným úplatkem při prezidentské volbě v roce 2008. Tehdy tlaky na zvolení Jana Švejnara byly prý obrovské a ona za to, že odstoupí, měla dostat třicet miliónů. Kritickými slovy pak bývalá europoslankyně očastovala české europoslance: v EP jsou pasivní a nečtou zákony.

Bobošíková pro Právo: Marasmus české politiky nedohlédnou ani novináři

Podle Jany Bobošíkové jsou bruselské instituce rozmařilé, arogantní, a důsledky jejich rozhodování jsou škodlivé. České politické reprezentaci v EU ale to je asi jedno.

„Měli bychom hlasitě říkat své výhrady a návrhy, co s tím dělat. Jenže to by se naši politici nesměli bát. Česká reprezentace je pasivní a někdy mám dojem, že je jí to vlastně jedno. Řadu věcí naši eurohujeři nečtou," zmínila pro Právo Bobošíková.

Ona ale prý všechny zákony a dokumenty v Evropském parlamentu (EP) vždy četla. „Poctivě jsem četla materiály, na které se mnozí kolegové ani nepodívali, chtěla jsem proniknout k podstatě. Říkal-li někdo o RVH, že to byl pokrytecký spolek, tak Brusel je pokrytectví na druhou," zdůraznila.

Můžeme se stát koncovou zemí pro emigranty

„Málokdo ví, že po přijetí Lisabonské smlouvy mohou politici určovat kurz eura vůči dalším měnám. Můžeme být přinuceni zavřít jaderné elektrárny. Další důsledek Lisabonské smlouvy je, že se staneme z bruselského příkazu koncovou zemí pro emigranty. Nikdo o tom s občany nediskutuje, když se chtěli Irové vzepřít, donutil je Brusel k opakování referenda," varovala před arogancí institucí EU. Proto je podle ní nutnost chránit si republiku a spoléhat jako stát sami na sebe.

„Důsledky bruselských rozhodnutí mohou být pro naše občany zhoubné," řekla a připomněla i škodlivost sudetoněmeckého landsmanšaftu, s jejichž představiteli naši politici v EU dokonce jednají na nejvyšší úrovni.

Bobošíková pro Právo také uvedla, že pokud bude v roce 2013 přímá volba, půjde do ní a to i v případě, kdy hlavu státu bude stále v té době volit Parlament. „Pokud se najde deset poslanců nebo senátorů, kteří mne navrhnou, tak také," podotkla k volbě nepřímé. K ní ale vytáhla jednu špatnou vzpomínku.

Měla dostat třicet miliónů a nemocnici k tomu

V roce 2008 totiž prý tlaky na zvolení Jana Švejnara byly obrovské. „Dostala jsem nabídku, že když do prezidentské volby nepůjdu, dostanu třicet miliónů a budu moci privatizovat nemocnici s velkými pozemky a vilami. Neřeknu, kdo to byl, nemám totiž v ruce žádný důkaz v podobě záznamu a nedopadnu jako pan Kořistka. Jak ostatně dopadli ti, kteří i měli důkaz - vzpomeňme si na kauzu exministra Drobila," zmínila případ, který byl již médii několikrát v minulosti přetřásán.

Bývalá europoslankyně také zopakovala příhodu z doby, kdy byla zvolena právě do Evropského parlamentu (europoslankyní byla od 20. července 2004 do 20. července 2009). Tehdy totiž chtěla vstoupit do ODS, ale co se nestalo...

„Do Evropského parlamentu jsem byla zvolena za Nezávislé, ale bylo to hnutí, které se příliš nerozvíjelo. Tehdy jsem uvažovala o vstupu do ODS a s manželem jsme oslovili politiky z této strany. Dozvěděli jsme se, že lidi, kteří nic nezprivatizovali a nic neukradli, mezi sebou nechtějí," pronesla k tomu pro Právo zcela vážně.

Nakonec přiznala, že to bylo řečeno asi po třech skleničkách na jedné recepci. „Na oficiálním jednání to nebylo," doplnila.

Topka je protičeská, klaní se landsmanšaftu

Poté, co zkritizovala TOP 09 - tato strana je podle ní protičeská, neboť chce penězi našich lidí ručit za řecký dluh a přivlekla na vládní úroveň jednání se sudetoněmeckým landsmanšaftem - uvedla, že se Suverenita nebrání spolupráci se žádnou stranou a klidně bude dál jednat o jakékoliv spolupráci i s KSČM.

Zemi ale podle ní ovládají klientelistické skupiny. „Tahle vláda neodejde, dokud neprosadí důchodovou reformu sloužící některým penzijním fondům, dokud nebude vyplacen církevní majetek, dokud nebudou znovu zakoupeny gripeny a další," zmínila horlivě.

Debatu o českém politickém životě pak završila prohlášením: „Marasmus české politiky je takový, že ho ani novináři nedohlédnou."

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…