Hájek znovu zuří: Podporujete gayskou rychloseznamku, koženou zónu...

05.08.2011 21:20

K chystanému pochodu hrdosti gay a leseb Prague Pride, k němuž se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil odmítavě vicekancléř prezidenta Petr Hájek, se naposledy otevřela diskuze v pátek. Nejprve se Hájka zastal sám prezident Václav Klaus, poté si vicekancléř vyměnil názory s předsedou pražské ODS Borisem Šťastným.

Hájek znovu zuří: Podporujete gayskou rychloseznamku, koženou zónu...

Petr Hájek zkritizoval pražskou ODS, protože se rozhodla připravovaný karneval, který se v hlavním městě uskuteční poprvé, podpořit. Lidi s homosexuální orientací pak nazval devianty. A právě o význam slova „deviace" se v pátek odpoledne přel s šéfem pražské ODS Borisem Šťastným.

Související:


„Proti samotnému pochodu nebo svobodnému projevování názorů nikdo nic nemá, ale pan primátor, který je primátorem za pravicovou politickou stranu, která si říká konzervativně-liberální, to znamená liberální v ekonomice a konzervativní ve společenských tématech, dal tomuto zamýšlenému průvodu a karnevalu sovu významnou podporu tím, že mu udělil záštitu. A to je něco tak neuvěřitelného, že myslím, že to nemá obdoby," uvedl v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek.

Důrazně na jeho slova reagoval Boris Šťastný, podle něhož otázku udělení záštity duhovému pochodu vůbec neřešila pražská ODS a odkázal se pouze na Bohuslava Svobodu.

„Primátor hlavního města udělil záštitu několikadenní akci menšiny, která chtěla vyjádřit nějaké své názory, pořádat přednášky, různé kulturní a společenské akce, koncerty a tak dále, a v tomto ohledu začal být primátor v určitou chvíli kritizován a napadán," uvedl Šťastný.


Praha otevřeným městem

Podle Šťastného by měla být Praha otevřenou metropolí. Pro srovnání uvedl Vídeň, Paříž, Mnichov či Berlín. Nevidí zároveň žádný důvod, proč by primátor nemohl takovou akci jako je Prague Pride podpořit.

S tím zcela souhlasí prezident Prague Pride Czeslaw Walek, který se současně vyjádřil, že pro chystaný průvod a karneval je tato debata dobrou reklamou.

Deviace. Odchylka nebo úchylka?

Během diskuze se začali Hájek se Šťastným přít o samotný význam slova deviace. Zatímco Hájek si vzal na pomoc latinu, kde „deviáre" znamená v překladu odchylka, či sejít z cesty, Šťastný jako lékař konstatoval, že ve společenském kontextu je deviace brána jako úchylka, tedy je chápána v negativním slova smyslu.

„Normou stále ještě doufám je vztah dvou heterosexuálních lidí, kteří spolu zplodí děti tak, jak jsme byli stvořeni Pánembohem," doplnil k tomu Hájek.

Primátor vzal záštitu a nečetl celý program akce?

Průvodem hrdosti gayů a leseb vyvrcholí v Praze 13. srpna pětidenní Festival tolerance. Karnevalový pochod sexuálních menšin s názvem Prague Pride se v hlavním městě uskuteční poprvé, ale v Čechách je to už několikátá akce tohoto typu.

„Je to kulturní a lidskoprávní festival. Účastníci této akce se můžou těšit na fotografické výstavy, na divadelní a filmové představení, na koncerty a samozřejmě i na klubové večery. Vrcholem programu je průvod centrem Prahy. Bude to průvod s karnevalovými prvky," popsal Czeslaw Walek.

Zde zaútočil znovu Hájek, který vyčítal primátoru Svobodovi i Šťastnému, že přijali záštitu nad akcí, jejíž celý program ani nečetli. Pro příklad z něho vypíchl několik bodů. „Prezident této akce nám neřekl všechno. Jak pan Šťastný, tak pan primátor si nepřečetli program. Jinak by věděli, že zaštítili akce jako gayská rychloseznamka, kožená zóna, noční prohlídka barů, nebo skupinové ‘miluj všechny, posluž všem...‘," rozčiloval se vicekancléř.

Dodal, že se jedná o zásadní ideovou a politickou záležitost, a že Boris Šťastný prostě „zabloudil".

„Já se necítím jako pobloudilec. Já si dokonce myslím, že tady není nikdo pobloudilec. Já jsem přesvědčený, že i kdyby k té záštitě nedošlo, tak budou existovat v naší společnosti skupiny, které budou velmi razantně vystupovat proti určitým menšinám. Mě jenom mrzí, že s těmito skupinami se spojí naši ústavní činitelé," řekl Boris Šťastný.

DLOUHODOBĚ SLEDUJEME téma Petr Hájek


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…