Zelení aktivisté ze Šumavy. Tato žena drží hladovku, abyste odešli

07.08.2011 9:41

Stomatoložka z jihočeských Vodňan Regina Pelíšková drží hladovku. Důvody pro to má prý zásadní. Vše je kvůli situaci na Šumavě, hlavně kvůli kůrovci a ekologickým aktivistům, kteří brání v kácení zasažených stromů.

Zelení aktivisté ze Šumavy. Tato žena drží hladovku, abyste odešli

Sama ParlamentnímListům.cz řekla, že je ze Šumavy a chce aspoň nějak vyjádřit podporu těm, kteří se Národní park snaží zachránit.

„Budu dál ordinovat, dokud to půjde. Hladovku držím čtvrtým dnem, zatím to jde. Jen piju vodu a dávám si do ní vitamíny, abych vydržela. Snad to nepůjde do krajnosti," řekla zubní lékařka, která jak sama dodává, nechce, aby se její forma protestu jakkoli dotkla pacientů.

Hladovku je rozhodnutá držet do té doby, dokud ze Šumavy aktivisté neodejdou. Otázkou je, kdo vydrží déle. Sedmapadesátiletá žena se zatím onemocnění z hladovky neobává a věří, že protesty proti kácení na Modravě ustanou brzo.

Aktivisté brání dřevorubcům v kácení stromů napadených kůrovcem v první zóně parku. O víkendu je přijeli podpořit jejich německé protějšky -  dvě desítky Němců ze sdružení ProRegenwald.

Více: Aktivisty na Šumavě přijeli podpořit kolegové z Německa

Aktivisty podporuje také Strana zelených. Její někdejší sympatizant, dnešní ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s protestujícími nesouhlasí. Nezastává se ale ani vedení parku. "Jedna strana jsou blázni a druhá zloději," řekl Schwarzenberg v rozhovoru pro Lidové noviny. Oběma stranám prý chybí dialog. "Je to jako bitva u Domažlic mezi křižáky a husity, každý je přesvědčen o své svaté pravdě a mlátí se hlava nehlava."

Sledujeme téma BOJ O ŠUMAVU
Kníže k Šumavě: Volovina na volovinu. Jenom se to tam mlátí
Liška varuje Chalupu: Připoutáme se ti tu pod oknem
Stráský o schůzce s ekology: Náklady na občerstvení uneseme
Chudák kůrovec, ten dopadl. Komentátor se vysmál politikům

Schwarzenberg je civilním povoláním lesník, několik rozlehlých lesů také vlastní. "U mě, když přijde hajný a hlásí, že na parcele 345 spatřil kůrovce, ihned, příští den, tam někoho pošlu. Tady v Národním parku se to nechá uzrát, vylíhnout, aby se potom mohla vytvořit výnosná paseka," domnívá se, že jde na Šumavě ze strany úřadů o výnosný byznys se dřevem.

Reagovat na to přivazováním se ke stromům je ale hloupost. Navíc už je pozdě, stromy jsou napadené a škody nevyhnutelné. "To byla Bursíkova závažná chyba, když nechal po hurikánu Kyril desítky tisíc stromů shnít a kůrovec se tak mohl líhnout. Stráský se odmítá bavit s různými předními vědci v zemi, Bursík zase nemluvil se zkušenými lesníky," zavzpomínal na tehdejšího šéfa zelených Martina Bursíka.

Na Šumavě jsem se narodila

„Každý může samozřejmě projevit svůj způsob znepokojení. To, co dělají aktivisté na Šumavě, je nesmysl. Všichni vidíme, jak to dopadne, když se stromy nechají svému osudu. Na Šumavě jsem se narodila, můj otec byl lesník a dobře vím, že je to potřeba vykácet, aby se kůrovec nešířil," prozradila ParlamentnímListům.cz hladovkářka Regina Pelíšková.

Ordinuje dále a nemá prý čas na to se někde přivazovat ke stromu. Proto se rozhodla pro tuto formu protestu. „Někteří lidé si možná myslí, že se chci zviditelnit, ale tak to není. Chci jen upozornit na to, že se aktivisté a takzvaní ekologové chovají nesprávně. Pokud bych nemohla ordinovat dál, zaskočí za mne dcera," dodala zubařka.

Pelíšková je ve Vodňanech oblíbenou lékařkou. A mnoho pacientů ji drží pěsti. „Pani doktorka je rozumná žena a ví, co dělá. Navíc je to silná osobnost a skvělá odbornice. Držíme ji celá rodina pěsti, ať to zvládne a přejeme si, aby se situace na Šumavě brzo uklidnila," podotkla jedna z pacientek vodňanské stomatoložky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus, par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. ,,Prý je ohlídají.”

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. ,,Prý je ohlídají.”

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…