Drábek učí Čechy spořit peníze. Profesor Keller křičí smíchy

07.08.2011 5:37

Bez hlavního příjmu by polovina českých domácností finančně nevydržela déle než tři měsíce, vyplývá to podle agentury Mediafax z průzkumu ČSOB a agentury Stem/Mark. Podle téhož průzkumu zaměřeného na finanční gramotnost si pravidelně odkládá část svého příjmu pro případ potřeby jen třetina ekonomicky aktivních lidí. Jestlipak ti finanční experti přijdou na to, čím to je, směje se sociolog Jan Keller.

Drábek učí Čechy spořit peníze. Profesor Keller křičí smíchy

Podle ředitele Kanceláře představenstva ČSOB Ondřeje Škorpila průzkum ukazuje, že lidé u nás nejsou připraveni na situaci, kdy o své zaměstnání přijdou.

Související:
Třetina Čechů netuší co dál, když skončí na ulici bez práce

Lidi nešetří? No to je "divné"

„Průzkum ukázal, že jim takové uvažování není vlastní, negativní scénáře zkrátka odsouvají do pozadí. Pro případ nouze si pravidelně spoří jen 32 procent lidí, což není povzbuzující číslo. Znamená totiž, že domácnosti při výpadku příjmu začnou bojovat s nedostatkem peněz na pokrytí pravidelných nutných výdajů," vysvětlil Škorpil.

Takové vysvětlení tristního stavu úspor pro „strýčka příhodu" rozesmálo sociologa a publicistu Jana Kellera. "K tomu vám mohu říct, že například Ostraváci podle takového finančního experta jsou finančně negramotní, protože sedmdesát procent rodin zde nemá buď žádné příjmy, nebo mají příjmy maximálně do padesáti tisíc korun. Což pro experta takové banky můžou být maximálně tři lepší obědy. A ti lidé si neukládají peníze z finanční negramotnosti, ale to je neuvěřitelné, představte si, oni na to snad nemají peníze," zaironizoval si pro ParlamentníListy.cz Keller.

V Ostravě neřešíme, kam peníze uložit

Cestou, jak se finanční tísni vyhnout, je podle Škorpila pravidelné sestavování rodinného rozpočtu. „Tento systém rodinám umožní udělat si přehled příjmů a výdajů, zvážit, do čeho ten měsíc vložit peníze, kde je naopak ušetřit. Bohužel podobná praxe funguje jen v 16 procentech českých domácností," uvedl Škorpil z ČSOB. Každá domácnost by měla mít podle něj vytvořený tzv. finanční polštář ve výši šesti až devíti měsíčních platů.

Ani tato poznámka nenechala Kellera klidným. „Podle průzkumů tady asi 40 procent domácností , kdyby najednou přišla neočekávaná platba osm a půl tisíce korun, by nebylo schopno ji během měsíce uhradit. Čili já můžu panu Škorpilovi říct, že u nás máme to štěstí, že naprostá většina lidí nemá ten problém, jestli si má dát peníze na termínovaný nebo jiný vklad. To je zajímavé, schválně, jestli by ten bankovní expert přišel na to proč," uzavřel Keller se smíchem.

Čtěte také:
Profesor Keller: Kdo ještě něco má, toho vláda dorazí

Ani úspěšní mnhody neumí počítat

Podle šéfa ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a bývalého ministra financí sociálnědemokratické vlády Pavla Mertlíka se situace v ČR, pokud jde o finanční gramotnost, neliší od okolních zemí. „Žádné průzkumy tohoto typu jsem nedělal, ale podle rozhovorů s kolegy i z jiných bank se mi zdá, že ta situace je v okolních zemích stejná, tedy stejně špatná," řekl Mertlík ParlamentnímListům.cz.

„Řada lidí nedokáže spočítat ani procento, neví prostě základní věci, včetně lidí jinak úspěšných ve svých povoláních. Zdá se mi z těch rozhovorů, že ta situace se ale neliší od našich sousedních zemí, jako je třeba Rakousko nebo Německo," dodal exministr.

Je třeba vzdělavat, ale v matematice

Ten si myslí, že začít se vzděláváním by se mělo v této problematice už na základních školách. Ale nejdůležitější podle něj není vzdělávání konkrétně ve finančnictví ale v matematice. „Stát by měl klást trošku větší důraz na zařazení podobných věcí do výuky už na základních školách," myslí si Mertlík.

Související: Nová publikace pomůže posílit finanční gramotnost

„Na straně druhé si myslím, že mnohem větší problém je zhoršování kvality výuky matematiky. To má z hlediska té finanční gramotnosti přímé negativní následky. Protože finanční gramotnost je často o aplikaci jednoduchých matematických postupů, ale ti lidé je neumí," dodal pro ParlamentníListy.cz exministr financí.

Drábek prý o problému ví

Vzdělávání ve finanční gramotnosti považuje za důležitý úkol pro svůj resort i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „To je jeden z úkolů pro nás a Úřady práce. My tuto oblast rozvíjíme velmi intenzivně. Abychom právě u těch, kteří jsou na podprůměrné příjmové úrovni, byli schopni v rámci vzdělávání, rekvalifikací a doškolování schopni je vyškolit také k přiměřené finanční gramotnosti. Ty projekty už běží, máme s nimi velmi dobré zkušenosti," řekl ministr ParlamentnímListům.cz.

Čtěte také:

„Dokonce v některých regionech jsme využili systém jakéhosi pojízdného pracoviště, se kterým jsme navštěvovali jednotlivé obce. Mělo to velmi dobrý ohlas. My v tomto systému dovzdělávání pokračujeme a myslím si, že je to velmi důležitá součást práce s uchazeči o zaměstnání," dodal Jaromír Drábek.

Související:
Vláda chce posílit finanční gramotnost. Bude jednat o nové strategii

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…