Guláš za padesát, fernet za šestnáct. Národe, za tolik jedí poslanci

08.08.2011 11:01

Dát si guláš v restauraci v Poslanecké sněmovně, k tomu nějaké to pití a navrch kávičku? Budete se divit, ale i dnes stojí takový oběd ve sněmovně téměř pakatel. Zatímco hlavní jídlo v tamní restauraci dostanete za 45 korun a k tomu mattonku za šest, o pár metrů dál, tedy v jakékoliv jiné restauraci v centru Prahy již musíte k této částce přidat minimálně o sto korun víc. Jak je to možné? Blesk se levnými jídly ve sněmovně zaobíral na své stránce věnované politice.

Guláš za padesát, fernet za šestnáct. Národe, za tolik jedí poslanci

Že za obědy a večeře ve sněmovně moc naši zákonodárci nezaplatí, to už se ví dlouho. Po loňském povyku Věcí veřejných, které slibovaly, že zatočí s daňovými a jinými výjimkami a to zvláště pro poslance se navíc zdálo, že je již vše v pořádku. Mnozí si proto oprávněně mysleli, že „levná jídla" pro poslance už skončila. Ale chyba lávky!

Kolik politiky tedy vlastně stojí stravování? Nu posuďte - například za ovarové koleno s hořčicí a křenem zaplatí takový dobře živený poslanec jen 36 korun. V restauraci na Václavském náměstí tuto pochoutku ale obyčejný smrtelník pořídí už za 180 korun. Sněmovní jídelní lístek, který Blesk zveřejnil, ovšem předkládá i jiná menu. Tak třeba za nakládaný hermelín zákonodárce dá jen 54 korun. I v obyčejné „hospodě" ale za to zaplatíte také víc.  A jak je to s pitím? Zatímco za matonku dáte v centru Prahy 25 i 30 korun, tak v Parlamentu to je jen šest korun.

„Počítáme-li cenu průměrného oběda, tedy guláš v restauraci v Poslanecké sněmovně (44 Kč) a mattonka (6 Kč), vyjde nám směšných 50 Kč. Pokud si k tomu dopřeje i kávičku za sedm korun zaplatí dohromady 57 korun. Měsíčně při 22 obědech by tak poslanci na stravu stačilo 1254 korun," napsal k tomu Blesk.

Becherovka za 18, fernet za 16. To snad je socialistický lístek...

Navíc podle něj i alkohol je stále ve sněmovně levný. Becherovka za 18 korun a například i pětihvězdičková Metaxa za 22, či fernet za 16 jsou vskutku ceny lidové. Každý jistě ví, kolik za tyto nápoje zaplatí kdekoliv jinde.

Blesk kromě toho také spočítal, že z náhrad poslanci měsíčně ušetří zhruba 5350 korun a to jen díky daňovým poplatníkům, z jejichž daní se dotují nízké ceny jídel ve sněmovních restauracích. Poslanci si sice od začátku letošního roku odhlasovali zdanění svých náhrad, pořád jsou na tom ale podle Blesku podstatně lépe než jiní zaměstnanci.

Sami platí málo, ale lidem chtějí zrušit stravenky

Bulvární deník si také opět šťouchnul do ministra financí Miroslava Kalouska. Ten totiž už dříve prohlásil, že hodlá bojovat do posledního dechu za zrušení stravenek. Pokud bude ve svém „tažení" úspěšný, mnoho Čechů ale zapláče. Stravenky jsou totiž jediným benefitem, kteří mnohdy zaměstnancům zbyl.

Podle Kalouska jsou ovšem stravenky jako benefit diskriminační pro ty, kteří je nemají. „Jakákoli výjimka pro jednu skupinu znamená nevýhodu pro ostatní," řekl totiž před časem Kalousek.

Přitom - jak Blesk poukazuje - základní poslanecký plat je v letošním roce 56 tisíc korun. Ten ale bere jen opravdu málokterý z nich. Většina má totiž navíc nějakou funkci - například zastává funkci předsedy či místopředsedy výboru, anebo předsedy komise. Podle deníku je tak jejich průměr někde kolem sedmdesáti tisíc.  A k tomu pobírají další náhrady - sedm tisíc korun na telefon, příspěvek na asistenta je 35 tisíc, další tisíce korun podle vzdálenosti od Prahy na cestovném. „Především ale dostávají příspěvek na reprezentaci a stravu zhruba 6600 korun čistého," dodal Blesk.

Jandák: Možná, že v Singapuru stravenky taky nemají

Nakonec bulvár přidal i minianketu mezi politiky. Tak například Karolína Peake z Věcí veřejných tvrdí, že ona i zbytek poslaneckého klubu VV jsou pro, aby byly stravenky v tuto chvíli spíše zachovány. „Podle finančních analýz, které jsme na toto téma nechali vypracovat, by mělo jejich zrušení negativní dopad na státní rozpočet," zmínila Peake.

Vítězslav Jandák z ČSSD pak na celou věc nahlíží z mezinárodního pohledu: „Já bych stravenky určitě nezrušil. Proč je rušit? Stravenky jsou všude na světě, tak proč by neměly být u nás? I když my teď zjevně jedem ve všem podle Singapuru...Tak možná, že v Singapuru stravenky taky nemají."

Ani Stanislav Huml nestojí za tím, že by se stravenky zrušit měly. „Rušit by se rozhodně neměly. Je to jeden z prostředků, jak si zaměstnavatel může udržet své zaměstnance a pečovat o ně. Má to smysl, stejně jako měly smysl závodní jídelny u velkých podniků," řekl Huml.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil pak návrh ODS ale obhajuje a to tím, že strana již dlouho prosazuje zjednodušení daňového systému. „Součástí je i snížení počtu daňových výjimek. Chceme pro všechny zaměstnance spravedlivý systém - tedy zavedení daňového paušálu. Ten bude pro zaměstnance lepší než stravenky.," zdůraznil Pospíšil.

Kalousek s plným talířem v ruce

Bulvární list k článku navíc použil jednu pikantnost: Ministr financí Miroslav Kalousek sice prý svým střídmým stravováním v minulých měsících zhubnul 15 kilo, ale deník zveřejnil jeho fotografii z doby, kdy si na talíř nakládal opravdu hodně. S podivem však je, že k fotografii umístil popisek, který do Kalouska neryje. "Jídelní a nápojový lístek v jedné z parlamentních restaurací na některých místech připomíná ceny z dob komunismu," uvedl totiž deník.

Bureš: Lidé jsou oprávněně kvůli stravenkám rozčarováni

Politolog Jan Bureš si myslí, že takové téma, které zvolil pro dnešní den bulvár, vždy lidi nadzvedne.  „Ve chvíli, kdy totiž politici v rámci krize tvrdí, že je třeba šetřit a spořit a osekávají výdaje, kde se dá, a podle mého názoru i neracionálně, tak samozřejmě lidi začnou být citlivější na tyto věci. Blesk sice toto téma asi nadhodil proto, že je okurková sezóna, ale je to i přesto vážnější problém, neboť to snižuje důvěryhodnost všech reforem a požadavků ze strany politiků ve smyslu, že se musí všichni uskromňovat," řekl Bureš ParlamentnímListům.cz.

Co se týče stravenek, tak tam tento problém podle něj oprávněně vyvolává pocit nespravedlnosti. „Lidé navíc ty politiky neberou seriózně, když se dozví, kolik vlastně stojí potraviny v parlamentu, což nijak nepřidává na věrohodnosti politiků. Občané jsou na to citliví proto, že vidí, že politici sami kážou vodu a pijí víno," dodal Bureš.

Jsou tam kvůli prachům a chlemtají

Podle mediálního odborníka Jiřího Mikeše to je od bulváru možná dobře zvolené téma, ale lidi jsou už vůči tomu, co se děje v Parlamentu, odolní. „O poslancích mají již svoje mínění a to takové, že jsou nenapravitelní," řekl Mikeš ParlametnímListům.cz.

„To, co se děje v Parlamentu, tak totiž lidi popuzuje natolik, že tohle téma je už nijak nemůže rozházet. To bylo vždy, že kážou vodu a pijí víno, ale oni si ten svůj rybník nikdy nevypustí. Podle názorů lidí jsou tak politici již někde úplně ´dole´. Já bych jim ale tyto ceny v restauracích klidně nechal, ale za jedné podmínky - pokud budou odvádět pořádnou práci. Oni ovšem na to většinou nemají, protože tam jsou jen kvůli prachům a chlemtají," dodal Mikeš.

Bulvární deník Blesk vydává společnost Ringier Axel Springer CZ. Blesk si podle údajů Unie vydavatelů přečte každý den milion a půl Čechů. I proto je mocné médium, nad nímž by politici rozhodně neměli mávnout rukou.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …