Svaz politických vězňů žádá Nečase: Zabývejte se Bátorou

08.08.2011 14:02

Svaz osvobozených politických vězňů a pozůstalých (SOPVP) v otevřeném dopise požádal premiéra Petra Nečase (ODS), aby se zabýval šéfem personálního odboru ministerstva školství Ladislavem Bátorou. Podle politických vězňů má prý extremistické názory. Bátoru také dnes zkritizovala ČSSD za to, že si dovoluje negovat názory velvyslance USA.

Svaz politických vězňů žádá Nečase: Zabývejte se Bátorou

Šéf personálního odboru ministerstva Ladislav Bátora to schytává ze všech stran. Bátora, který v těchto dnech z titulu funkce předsedy inicitativy D.O.S.T. ostře protestuje proti chystanému pražskému pochodu sexuálních menšin a v minulosti kandidoval za nacionalistickou Národní stranu do Poslanecké sněmovny, nyní totiž vadí Svazu osvobozených politických vězňů a pozůstalých (SOPVP). Má prý extremistické názory.

V dopise, který podepsal předseda svazu Oldřich Stránský se hovoří o antisemitismu a fašismu. Navíc se podle něj Bátora v minulosti pohyboval mezi neonacisty, kteří popírají holocaust a kandidoval za nacionalisty znevažující oběti romského holocaustu.

Vše k tématu Ladislav Bátora

"Jako zástupci bývalých vězňů z doby nacismu ale i komunismu pokládáme za naši povinnost ochraňovat demokratické hodnoty v této zemi a jsme velice znepokojeni," uvedli političtí vězni. Bátora totiž podle nich právě tyto demokratické hodnoty nesplňuje. Političtí vězni upozornili také na to, že Bátora se před lety účastnil i přednášky o českém protižidovství, pořádané ultranacionalistickou Vlasteneckou frontou.

Bátora se hájí tím, že má prověrku
    

Obvinění z rasismu a extremismu ale Bátora odmítá, hájí se mimo jiné tím, že od roku 2004 měl bezpečnostní prověrku pro stupeň přísně tajné, od roku 2008 pak na stupeň tajné. Národní bezpečnostní úřad prý jeho prověrku přezkoumával a nedávno rozhodl o tom, že mu ji neodebere. Podle Bátory je tak prokázané, že není extremista ani rasista a není hrozbou pro stát. 

ČTK ale k dopisu zmiňuje, že podobným způsobem se v minulých dnech vyjádřili proti Bátorovi i zástupci nevládních organizací jako je Amnesty International, Český helsinský výbor, IQ Roma Servis, sdružení Romea i členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.
    

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) se ovšem za svého podřízeného postavil. Podle něj je Bátora svědomitý národovec a katolík. Bátoru dříve podpořil i prezident Václav Klaus, který jeho kritiku v médiích označil za novodobou "hilsneriádu".

Kritiku řekla i ČSSD. Kvůli velvyslanci
    

Bátoru kritizovala ale dnes i ČSSD. Senátor Marcel Chládek  z ČSSD kromě jiného zmínil, že je nehorázné, když úředník ministerstva si dovoluje kritizovat velvyslance jiné země. Zdůraznil, že situace na MŠMT je natolik vážná, že by se do ní měl vložit premiér Petr Nečas a ministra Dobeše odvolat. "Jestli neučiní nějaký krok, je to na demisi celé vlády," uvedl kromě jiného senátor.

Zástupci iniciativy D.O.S.T. totiž protestují proti tomu, že primátor hlavního města poskytl záštitu chystané akci - Prague Pride. Nesouhlasí totiž s údajnou ‚propagandou homosexualismu‘ a otevřeným dopisem, který dnes odnesli na pražskou radnici a americké velvyslanectví, hodlají, podle vlastních slov, podpořit hodnoty manželství a rodiny.

Proti angažmá Bohuslava Svobody se už minulý týden ohradil také vicekancléř hlavy státu Petr Hájek, který gaye nazval deviantními spoluobčany a jehož názor podpořil i prezident Václav Klaus. Naopak americký velvyslanec stojí na straně primátora Svobody.

„Kromě toho se domníváme, že tato záležitost je natolik okrajová, že není důvod, aby se Spojené státy nebo jejich velvyslanec vměšoval do našich záležitostí," dodal ve svém prohlášení k tomu Bátora.

Angažmá Bátory kritizovala ČSSD již od samého počátku, kdy jej ještě ministr školství Josef Dobeš veřejně zapíral, a to v době, kdy se o Bátorovi spekulovalo jako o jeho náměstkovi. Jeho angažmá na ministerstvu školství považuji za nešťastné, protože legalizovat tímto způsobem člověka, který v roce 2006 kandidoval za ultranacionalistickou a prorasistickou Národní stranu, může vyslat varovný signál nejen v rámci České republiky.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…