Fotka Klause přemalovaná na Hitlera. Vystavila ji členka KDU-ČSL

11.08.2011 5:51

Obavy z nástupu ultrapravice vedly členku KDU-ČSL Lucii Kmentovou, aby na Facebooku spolu s výzvou ke shromáždění za odvolání personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory zveřejnila i fotku prezidenta Václava Klause s přimalovaným knírkem. Mladá lidovkyně, která stála koncem minulého roku za nápadem nafotit stranický kalendář, může čelit žalobě na ochranu osobnosti.

Fotka Klause přemalovaná na Hitlera. Vystavila ji členka KDU-ČSL

Na pozadí medializovaného festivalu Prague Pride se odehrává střet, který může býr mnohem vážnější. Je o tom přesvědčena členka KDU-ČSL Lucie Kmentová, která na Facebooku spolu s výzvou ke shromáždění za odvolání personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory zveřejnila spolu s jeho upravenou fotkou i foto prezidenta Václava Klause s přimalovaným knírkem.

Nejnověji k Ladislavu Bátorovi:
Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi

„Je to součást výzvy za odvolání pana Bátory z ministerstva školství, která se uskuteční prvního září," říká pro ParlamentníListy.cz Kmentová, která vešla ve známost tím, když koncem minulého roku přišla s nápadem nafotit kalendář s mladými členkami KDU-ČSL v lidových krojích, což mělo symbolizovat změnu strany po zvolení nového předsedy Pavla Bělobrádka.


Obrázek, kterým členka KDU-ČSL svolává demonstraci proti Ladislavu Bátorovi


Krize se svede na menšiny

„Nelíbí se mi, že se prezident Klaus pana Bátory zastal. Vnímám to tak, že kolem lidí na Hradě může vzniknout nová ultrapravicová strana, která k sobě přitahuje ultrafašisty a jejíž vznik by mohl ohrozit menšiny. Osobně se mě to dotýká, že se takto vyjadřuje i můj prezident," vysvětluje Kmentová, proč se rozhodla protestovat tímto způsobem.

Vše k Ladislavu Bátorovi zde

Jako studentce jí současná situace u nás i v Evropě připomíná dobu před druhou světovou válkou. Černý pátek na newyorské burze tehdy odstartoval velkou hospodářskou krizi a následky krachu zasáhly postupně celý demokratický svět. „Kdyby nastal krach burzy, tak se to u nás neshodí na Kalouska, pandury, nejdražší dálnice světa, ale na cikány a další menšiny. A to mě šokuje, že k tomu mnohé směřuje," dodává Kmentová.

Čtěte také:
Lidovecké krásky fotily kalendář. I s mladým předsedou
Kmentová natáčela provokativní video. A lidovci ji vystěhovali
Jsou mladé a podporují KDU-ČSL. Straně nabídly cudné fotografie

Cyrila ani Míšu nechceme, říká mladá lidovkyně a chystá kameru

Klaus se může domáhat ochrany osobnosti

„Neviděl jsem to, ale nepovažuji to za šťastné kohokoli zesměšňovat," nechtěl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek víc komentovat počínání mladé členky strany. Ještě skoupější na slovo byl předseda křesťanských demokratů Pavel Jurčík, který se k počinu své spolustraničky, jímž zesměšňuje hlavu státu, odmítl vyjádřit.

Podle osloveného odborníka na občanského právo Borise Vršinského požívá prezident stejné ochrany jako kterýkoli jiný občan. „Každá fyzická osoba má právo na ochranu své osobnosti, což se týká i občanské cti, lidské důstojnosti, soukromí, jména a projevů osobní povahy," odvolává se Vršinský pro ParlamentníListy.cz na paragraf 11 Občanského zákoníku.

Veřejná osoba musí počítat se zásahem do soukromí

Advokát připomíná, že je možné se bránit nebo se domáhat, aby byl obrázek odstraněn, případně požadovat odškodnění. „Ale je nutné posoudit, zda to nebylo s nadsázkou, nebo nešlo o vtip, pak by byla žaloba bezpředmětná. Navíc každá veřejná osoba musí snášet určitou míru zásahu do soukromí," upozorňuje Vršinský na další důležitou skutečnost.

Poznamenává, že nejsme v Americe, kde se lidé v podobných případech soudí i o miliony. Navíc soudy u nás jsou při sporech a žalobách limitovány částkou za odškodnění při smrti blízké osoby ve výši 240 tisíc korun a co je pak nějaká karikatura či přimalovaný knírek ve srovnání s cenou lidského života.

Hejtman Rath se žalobou neuspěl

Na vlastní kůži se o tom přesvědčil i středočeský hejtman David Rath, jehož fotografii upravil týdeník Reflex na své titulní straně do podoby Adolfa Hitlera. „Soud vzal v úvahu, že karikatura je specifickým prostředkem k vyjádření názoru, jenž pracuje se sobě vlastními prostředky, které se vyznačují nadsázkou, ironií, ostrostí a jednostranností," vysvětlila tehdy zamítnutí žaloby advokátka Helena Chaloupková.

K věci:

Klaus: Malá česká hilsneriáda aneb další případ diktatury politické korektnosti 

Lidovecké krásky nafotily kalendář. I s mladým předsedou 

Soud rozhodl: Reflex se Rathovi za karikaturu omlouvat nemusí 

Foto:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…