Mít na triku ProMoPro, střelím se do hlavy, radí Paroubek Vondrovi

11.08.2011 11:59

AKTUALIZOVÁNO Šéf resortu obrany Saša Vondra v rozhovoru pro týdeník Reflex prozradil, že z kauzy ProMoPro nikdy neměl ani korunu. Přesto ho tato věc stála zdraví i šediny. „Stokrát se člověk může rozčilovat nad nespravedlností, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat,“ řekl k tomuto případu, kdy pro firmu dodávající audiovizuální techniku v souvislosti s českým předsednictvím v EU, šly stamilióny korun. Podle opozice to je ale skandální.

Mít na triku ProMoPro, střelím se do hlavy, radí Paroubek Vondrovi

Ministr obrany Alexandr Vondra v politice působí již dvacet let. V roce 1989 se stal v sedmadvaceti letech jedním z mluvčích Charty 77 a následně i Občanského fóra. Od roku 1990 byl blízkým spolupracovníkem Václava Havla, později působil jako velvyslanec ČR v USA. Pro Reflex mimo jiné Vondra řekl, že k návratu do české politiky jej vyprovokovalo působení Jiřího Paroubka, šířící se bafuňářství, cynismus a arogance.

„Já si vlastně žil spokojený život, ale pravdou je, že mě k návratu do politiky provokovalo působení Jiřího Paroubka. Příčil se mi nejen zásah proti CzechTeku, ale taky šířící se bafuňářství, cynismus a arogance," řekl k tomu.

Paroubek: Jeho nestoudnost mne nepřekvapuje

Paroubek k rozhovoru Vondry ParlamentnímListům.cz řekl, že nestoudnost lidí jako je pan Vondra jej vůbec nepřekvapuje.

„Pokud jde o CzechTek, tak to je téma, které je již trochu ohrané, ale k tomu policejnímu zásahu tam jsem nedal příkaz já, ale k němu došlo proto, že tisíce lidí vstupovaly na pozemky, jejichž majitelé si to nepřáli. Já jsem ale za ta léta, kdy byly vedeny soudní spory kolem zásahu policistů, nezaznamenal, že by některý spor policie prohrála. Z mého hlediska tedy k žádnému nezákonnému zásahu nedošlo, takže já nevím proč Vondra hovoří o svém vstupu do politiky kvůli tomu," poznamenal ironicky Paroubek.

SLEDUJEME TÉMA Kauza Vondra

Pomáhal lotyšské vládě

Než do politiky Vondra opětovně vstoupil, tak působil v poradenské firmě Dutko Worldwide, která se zabývá lobbismem. Vondra ale vysvětlil, že „neleštil kliky u českých vládních úřadů." „Pracoval jsem hlavně v zahraničí: například lotyšské vládě jsem pomáhal organizovat summit NATO, pomáhali jsme Juščenkovi na Ukrajině, ázerbájdžánské opozici a jinde," zmínil.

Vrátil se ovšem v kritické době, kdy ODS již šéfoval Mirek Topolánek. „Topolánka jsem znal, protože jsme spolupracovali v České euroatlantické radě. Dnes je mu možné ledacos vyčítat, ale já ho tehdy vnímal jako člověka, který Ódéesku otevíral novým lidem," podotkl ministr obrany.  

Do toho ovšem prý překvapivě dostal nabídku na kandidaturu ODS v Litoměřicích na senátora. „V tom kraji mám chalupu, mám ho rád, část mých předků odtud pochází a já si říkal, že si vyzkouším, zda dokážu obstát ve demokratických volbách. Do té doby jsem se totiž pohyboval ve jmenovaných politických funkcích, a nikdy si tudíž neprošel volebním mlýnkem," pronesl k tomu.

Z ProMoPra jsem neměl ani korunu

V rozhovoru také nadhodil problém kauzy ProMoPro. Zdůraznil však, že z ní nikdy neměl ani korunu: „Na ProMoPru jsem skutečně nevydělal ani jednu korunu. Samozřejmě, že skandalizace mě stála část mé pověsti. Abych to shrnul: české předsednictví mi přidělalo pár šedin ve vlasech, stála mě část zdraví, ale neměl jsem z toho ani korunu."

Jako šéf resortu obrany pak také sdělil, že českou armádu stále naše vlast potřebuje. Problémem je však technika. Nová španělská letadla Casa jsou totiž poruchová, což ostatně Vondra pro Reflex i přiznal. Neřekl však, jak tento problém bude dál řešen.   

SLEDUJEME Kauzu CASA

Pořídit si vojenskou techniku není jako si koupit škodovku

„Ano, máme problém s casami, jenže to není, jako když si člověk pořídí novou škodovku. Vojenská technika je specializovaná věc. Samozřejmě na tom leží punc předražených nákupů, v nichž už nesmíme pokračovat. Jednak na to nemáme, jednak to kazí dobrou pověst armádě. Změnili jsme proto dva zákony. Jeden přinutí víc veřejných zakázek soutěžit, ne je zadávat přímo. A druhý omezí roli prostředníků, kteří nákupy velice prodražovali," dodal k tomu Vondra.

Nakonec se vyjádřil i k osobě Václava Klause. Je zajímavé, že právě Vondra a Klaus jsou jediní vrcholní představitelé Česka, kteří v politice vydrželi dvě uplynulá desetiletí.

„Václavu Klausovi pomalu končí druhé volební období a já si opravdu myslím, že tu práci nedělal špatně. Ve sporu o globální oteplování jsem na jeho straně. Což ovšem neznamená, že jsem s ním ve všem souhlasil nebo souhlasím. Ale rozhodně nebudu v čele těch, kteří ho posílají na smetiště dějin."

Mít na triku ProMoPro, tak se zastřelím

Když ministr obrany hovoří o bafuňářství, tak tomu už Paroubek nerozumí vůbec. „Já mít na svém triku tu kauzu ProMoPro, tak bych se střelil do hlavy, být na jeho místě. Je to přesně, jako v tom Švejkovi: Být na jeho místě, věděl bych, co je moje povinnost. No, a když jde o to bafuňářství, tak já jako předseda sociální demokracie jsem si vymínil, že nebudu mít žádný plat a ani žádné náhrady a kromě toho ze svého platu, který mám v Poslanecké sněmovně, rozdávám každý rok asi 200 tisíc korun. Tady bych se chtěl zeptat, co dělá pro veřejnost pan Vondra?" zaútočil exšéf ČSSD.

I na další Vondrův atak ohledně cynismu Paroubek zareagoval. „Cynismus je tehdy, když politik nebere ohledy na veřejné mínění a ani na fakta. Pan ministr přitom přihlížel tunelu - možná že ho i spoluorganizoval - ale určitě ten tunel za několik set miliónů toleroval! A to přitom dělá, že se ho to netýká. Já už tedy nevím, co je větším příkladem cynismu. Já jsem odešel po vítězných volbách z čela sociální demokracie a on není schopen odejít ani z téhle funkcičky ministra obrany a myslí si, že se nic nestalo. Jinými slovy, gratuluji lidem k takovému ministrovi obrany," dodal pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

Čtěte také:

  • ZPRÁVA k auditu

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Olga Böhmová

    Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

    Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

    Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

    4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

    „Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…