Profesor Keller chudým: Máte méně práv než bezdomovci

13.08.2011 5:25

Reforma Úřadů práce? Mezi lidmi už se mluví o tom, že sídlí v lukrativních budovách, které se hodí privatizovat, slyšel sociolog a publicista Jan Keller. Ten se směje, že by se nezaměstnaní měli hlásit na Czech Pointech České pošty. Ať se hlásí v Tescu, tím se zajistí, že nebudou nezaměstnaní makat o víkendu nebo na nočních fuškách, směje se Keller. K návrhům na zavedení sociální karty pro příjemce podpory poznamenal, že ve Francii má i bezdomovec zákonné právo na otevření bankovního konta, kam mu budou dávky odesílány.

Profesor Keller chudým: Máte méně práv než bezdomovci

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, ministerstvo práce a sociálních věcí začíná realizovat plán, podle něhož výběrově někteří nezaměstnaní budou hlásit v předem daných termínech na Czech Pointech. Tímto krokem chce ministerstvo zabránit nelegálnímu zaměstnávání.

Opatření přitom má být zavedeno už v průběhu několika týdnů až měsíců. V podstatě už záleží jen na tom, kdy resort podepíše příslušné smlouvy s Českou poštou. Podle dostupných informací mají první dva roky provozu tohoto systému stát 230 milionů korun, kdy část peněz má jít z evropských fondů.

On to Drábek ještě vylepší, to se nebojím

„Já si myslím a dokonce věřím, že to časem pana ministr Drábka napadne, že ti lidé by se mohli hlásit v supermarketech. Supermarkety mají otevřeno i v sobotu i v neděli a dokonce i v noci, takže tím by se zajistilo, že oni nebudou chodit na noční fušky a že si nebudou přivydělávat o víkendu," reagoval ironicky Jan Keller pro ParlamentníListy.cz.

„No kdo by je kontroloval v neděli, to jsou pošty zavřené,," pokračoval sociolog a sám si odpověděl: „Kdyby se hlásili v Tescu a v dalších supermarketech, tak by to bylo mnohem racionálnější. Ale já jsem si jist, že to pana ministra napadne," dodal skepticky.

Hlava mi to nebere

„Já jsem o tom opatření četl a dokonce se o tom už bavily pošťačky u nás na poště, ale nepochopil jsem v čem by byla výhoda, nebo o co by šlo? Já totiž vůbec zatím nerozumím té reformě Úřadu práce. Co jsem pochytal je, že Úřady práce snad budou rušeny a převedeny jenom do Prahy a na venkově by potom zůstaly jenom pošty, kam by se ti lidé chodili hlásit? Protože kdo by třeba vytipovával, kdo má na tu poštu chodit a kdo ne?" kroutí Keller hlavou.

Jemu reformy resortu práce a sociálních věcí nepřipadají racionální. „Já jsem skeptik vůči tomu co navrhuje současný ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Zatím jsem nezaznamenal nic moc racionálního, vždycky jenom škrty, které se svádějí na všechno možné a hlavně se říká, že to vylepší fungování," kritizuje Keller kroky ministra Drábka.

No slyšel jsem takovou fámu...

Sociolog tvrdí, že ví o čem mluví. „Já učím na fakultě, kde se učí sociální práce a vím, že ty škrty nevylepší fungování. Ty škrty jsou přímo proti tomu, co sociální práce ve světě a v Evropě posledních třicet let zavádějí. Je třeba individuální přístup ke klientovi, je třeba se snažit toho člověka motivovat... Jak ho bude motivovat, že si zajde dvakrát týdně na poštu. Potom můžeme zrušit sociální práci v celé republice, a dejme tu práci jako rekvalifikaci pošťačkám," konstatoval Keller nechápavě.

Nicméně ho zaujal drb kolující mezi lidmi. „Slyšel jsem dokonce fámu. Já netvrdím, že to tak je. Jenom mě zaujalo, co všechno už se mezi lidmi povídá. Prostě slyšel jsem, že Úřady práce se mají reorganizovat proto, že většinou sídlí v lukrativních, nově postavených budovách, a že by bylo velice lukrativní je privatizovat. Ale já si myslím, že takhle hluboko snad politika v Česku ještě neklesla," řekl Keller tajemně.

Odborář podřízl vládě krk: Sloužíte kapitálu. Na podzim konec

Bič na nezaměstnané: Budou se pravidelně hlásit na poště

Dufku, policajtů bude málo

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly včera, zmíněné opatření doslova vytočilo odborového předáka Bohumíra Dufka. „To musím říct jednoznačné ne! To ať se pan ministr Drábek vzdá funkce. Od toho jsme zřídili úřady práce. Je úplně nebetyčné, co si dovolují státní úředníci vůči občanům České republiky. Czech Pointy tu byl zřízeny kvůli úplně něčemu jinému a já nevím proč by se tam občané měli hlásit. To bychom se za chvíli mohli hlásit na policii," prohlásil naštvaně Dufek.

Jeho rozčílení glosoval. „Na policii se nemůžeme hlásit, protože se mají snižovat stavy policistů deset tisíc a těch tak bude zanedbatelně oproti nezaměstnaným a policisté by nebyli schopni je všechny zkontrolovat, oni se musejí hlásit na poště, to je jasné," dodal se smíchem.

Ve Francii má i bezdomovec konto, u nás sociální kartu

Kellera se podivuje i nad dalším z nápadů ministerstva. Tím je sociální karta. Na ní bude příjemce dávky dostávat sociální dávky. Ovšem hotovost z ní vybrat nepůjde, bude jen platební. V praxi s kartou sice půjde zaplatit v supermarketu, ale pokud se na účtence objeví alkohol nebo cigarety, úřady to snadno zjistí a hříšník může čelit sankcím.

K sociální kartě:
Všechno lidem vezmou. Necháme je umírat hlady, strhal plán Drábka zlý muž VV
Kdo je v nouzi a chce peníze, bude pracovat. Hlásí ministr Drábek

Jedna flaška alkoholu koupená na"sociální kartu" a bude zle
Na první pohled "socka"? Bouře kolem karet na sociální dávky
Na sociální karty se budou vyplácet možná i důchody 

„Já konkrétně vím to, že ve Francii například byl přijat zákon, že každý bezdomovec - nemluvím o nezaměstnaných, mluvím dokonce o bezdomovcích - tedy že každý bezdomovec má nárok na to, aby mu bylo otevřeno konto v bance. A pokud má nárok na sociální dávky, aby mu sem byly odesílány," popsal sociolog.

„Někdo může říct, že to je rozežranost, ale pokud tohle je extrém, tak ty sociální karty, které budou vydávány pro naše - nikoliv bezdomovce, ale pro lidi nezaměstnané a handicapované, tak že je rovněž a možná ještě křiklavější extrém," uzavřel Keller. 

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…