Kolego Šťastný, už mi lezeš krkem. Hádka v ODS kvůli zákazu kouření

24.08.2011 7:52

Neúnavný bojovník proti kouření Boris Šťastný z ODS z přišel s dalším nápadem. V rámci novely zákona o ochraně před škodami působenými tabákem, alkoholem a návykovými látkami chce od roku 2014 zakázat ve všech restauracích. Ve vlastní straně má pro svůj návrh částečnou podporu, ale i větší množství odpůrců.

Kolego Šťastný, už mi lezeš krkem. Hádka v ODS kvůli zákazu kouření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Mezi odpůrce protikuřáckého tažení patří například ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. „Já sám jsem sice odnaučený kuřák a ti bývají mnohdy ti nejmilitantnější, avšak nejsem příznivcem nadměrných státních zákazů a příkazů. Restaurace považuji za soukromý prostor a domnívám se, že sami majitelé těchto zařízení se umí nejlépe rozhodnout ku prospěchu svých zákazníků a sami rozhodnou, zda je lepší tu či onu hospodu udělat kuřáckou či nekuřáckou," řekl ParlamentnímListům.cz Tomáš Chalupa.

K tématu: Zákaz kouření v restauracích od 2014? Šťastný to tak chce

Ani ministr zemědělství Ivan Fuksa není příznivcem plošného zákazu. „Přestože jsem sváteční kuřák doutníků a lulek, rád občas navštěvuji nekuřácké restaurace. Nejsem však pro totální zákaz kouření ve všech restauracích," sdělil redakci ministr.

Souhlas ministra Hegera:
Heger podpořil definitivní zákaz kouření v restauracích

Protikuřácké výchovné křížové tažení leze krkem

Naopak místopředsedovi ODS Pavlu Drobilovi se návrh zamlouvá. „V tomto nejsem příliš liberální, takže ano, tento návrh podpořím," říká Drobil.

„Návrh Borise Šťastného považuji za nesmysl. Model, který platí v současnosti, prokázal, že je funkční. Kdo chce kouřit, navštíví kuřáckou restauraci. Kdo naopak kouřit nechce, půjde do nekuřácké hospody. Takové to křížové tažení proti kuřákům v žádném případě nepodporuji," sdělil serveru ParlamentníchListů.cz místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Čtěte také:

Šťastný chce zdražovat kuřákům. Kubera: Máš mindrák, Borisi s nadváhou

Další místopředseda poslaneckého klubu Jan Vidím považuje současný stav za dostačující. „Upřímně řečeno, mě už tyhle Šťastného nápady jak donekonečna regulovat lidské životy lezou krkem," vysvětlil Vidím.

Stávající zákon hájí i poslanec Aleš Rádl. „Ten je podle mě nyní dostatečně vyvážený a dává všem účastníkům společného vzdušného prostoru přiměřenou možnost přijímat samostatné svobodné rozhodnutí, co a kde chtějí dýchat, aniž by fatálně porušovali privátní práva. Ambicí kolegy Šťastného vychovávat společnost prostřednictvím takto rozsáhlé restrikce nesdílím. A na jeho společensky výchovné snahy se od jeho aktivní podpory pochodující homosexuální komunity dívám dost s rozpaky," podotknul Rádl.

více: Nakládačka za gaye. Čtěte, co si ODS myslí o svém primátorovi

Majitelé restaurací mají mnoho povinností již nyní

Kolegu z Prahy nepodpoří ani Jana Černochová. Podle ní současný stav neomezuje ani kuřáky, ani nekuřáky. „Každý si už nyní může svobodně vybrat, zdali chce sedět v restauraci, či její části, kde se kouří, či nekouří, a provozovatel restaurace má už teď celou řadu povinností, které ve prospěch nekuřáků musí udělat," míní poslankyně.

K tématu: Kdo kouří, odvede státu více. Kubera si zapálil a spustil

„Podpořil jsem současnou právní úpravu. Nemám důvod svůj názor měnit. Kolega Šťastný by měl z Prahy vyrazit na venkov a tam agitovat pro podporu svého návrhu," říká poslanec František Dědič.

Naopak například poslanec Jaroslav Plachý považuje restaurace za veřejný prostor, a proto by se zde kouřit nemělo. „Podle mě se zákaz kouření v restauracích za našimi hranicemi osvědčil. Restaurace pak mohou navštívit i rodiny s dětmi. Osmnáct tisíc úmrtí ročně způsobených kouřením je strašné číslo a hodnotu lidského života nevyváží ani příjmy do státního rozpočtu. Byl bych rád, kdyby bylo méně kuřáků i za cenu menšího příjmu do státního rozpočtu," říká poslanec.

Kuřáci, vracejte vajgly

S inovativním návrhem přišel místopředseda Rozpočtového výboru Michal Doktor. „Já bych byl raději, kdyby Boris Šťastný navrhl, že kuřáci, pokud chtějí koupit další cigarety, budou muset odevzdat nedopalky, neboť vajgly povalující se po ulicích lidi dost obtěžují," uvedl Doktor.

Psali jsme: Zákaz kouření v celé EU? Ať už jde Brusel do hajzlu, říká Kubera

Poslanec ODS a šéf Unie malých a středních podniků David Šeich považuje současnou legislativní úpravu za vyhovující. „Úplný zákaz je extrémní řešení. Nechal bych spíše působit trh. Když někdo sám nabídne nekuřácké prostory, nebo oddělí kuřácké od nekuřáckých, může to být konkurenční výhoda," řekl redakci Šeich.

Majitelé restaurací by to prý uvítali

Naopak poslankyně Jana Fischerová říká, že by majitelé restaurací takový zákaz uvítali. „Já s takovým návrhem souhlasím. Mám zpětnou vazbu od majitelů restaurací, s kterými jsem o tom hovořila. Muselo by se to zavést ale plošně bez výjimky," řekla redakci poslankyně.

„Na návrh nemám hotový názor, je to sympatické, ale v praxi nevím, jestli proveditelné. Musím o tom ještě přemýšlet," reagovala poslankyně Zdeňka Horníková. Podobně vyčká i poslanec Petr Bendl. „Čekám, jaká bude diskuse v poslaneckém klubu. Nemám na to vyhraněný názor," vysvětlil.

Čtěte také: Eurohon na kuřáky: Klaus jasně proti. A Nečas? Vyčkává

Šťastného podpoří poslankyně Lenka Kohoutová. „Obdobná praxe funguje i v zahraničí," vysvětlila poslankyně.

Kouření je legální

Se Šťastného návrhem nesouhlasí poslanec Jan Bureš. „Dokud je legální kouření, tak má mít každý možnost si vybrat, zda půjde do kuřácké, či nekuřácké restaurace a každý podnikatel má právo si vybrat, zda jeho restaurace bude, či nebude kuřácká," míní poslanec.

„Variantu zákazu kouření ve všech restauracích, kam mají přístup osoby mladší 18 let podpořím stoprocentně, u varianty zákazu kouření ve všech restauračních zařízení včetně barů a pivnic, kam by měly osoby 18 let vstup zakázán, nejsem ještě rozhodnut," uvedl poslanec Jan Pajer.

Psali jsme: Milovník tabáku Kubera: Šťastného zákazy kouření? Populismus

Jan Bauer stručně sdělil, že návrh nepodpoří stejně jako Radim Jirout a Jan Čechlovský. Naopak šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek zákaz podpoří stejně jako David Vodrážka, Jaroslava Wenigerová, Václav Baštýř a Pavel Svoboda.

„Návrh jsem neviděl, ale spíše ho nepodpořím, ač nekuřák, zastávám liberální názor. Ponechal bych rozhodnutí na majiteli restaurace," reagoval poslanec Jiří Papež. „Ještě nejsem definitivně rozhodnuta, ale úplný zákaz spíše nepodpořím," říká podobně poslankyně Dana Filipi.

Návrh bude předložen na podzim

Šťastný chce novelu předložit na podzim. Zákazu kouření v restauracích by měl ale ještě předcházet zákaz vstupu mladistvých do prostor, kde se smí kouřit. Od poloviny příštího roku by v případě schválení měli mít lidé do 18 let zakázán vstup do všech vyhrazených kuřáckých prostor. Jde například o kuřárny na nádražích, v úřadech, na pracovištích i v restauracích. Od 1. ledna 2014 by potom následoval plošný zákaz kouření v restauracích.

Od července 2010 musí být restaurace označeny nálepkou, které návštěvníky informují, zda jsou kuřácké, nekuřácké či zda mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger vypočítal, že za léčení nemocí kuřáků se ročně spotřebuje v systému veřejného zdravotního pojištění asi šest miliard, přínos do státního rozpočtu z této daně za kuřivo je asi 60 miliard. Stát vybere na spotřebních daních za tabák 44 miliard, dalších zhruba 16 miliard zaplatí kuřáci na dani z přidané hodnoty. Léčba rakoviny, infarktu a dalších nemocí prý ale stojí pojišťovny jen šest miliard.

Čtěte také:

Kouření prospívá státní kase, shodují se Heger a Kalousek

Kuřáci pozor, zdraží vám cigarety. Odsouhlasili to poslanci

Kubera pálí do Véček: Vyšší pojistné pro kuřáky? A co pro blbce a pijany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…