Hrůza z Bátory padla na Francouze: Češi, to si říkáte demokrati

24.08.2011 12:52

Eskapády kontroverzního úředníka resortu školství Ladislava Bátory vytáčí nejen mnohé české politiky, ale všímají si jich i osobnosti ze zahraničí. Americký novinář Erik Best soudí, že za kauzou Bátora stojí výhradně snaha o odstranění premiéra Petra Nečase. Jeho francouzský kolega tvrdí, že Bátora porušuje demokracii. A nechápe, jak je něco podobného v Česku možné.

Hrůza z Bátory padla na Francouze: Češi, to si říkáte demokrati

Kauza úředníka ministerstva školství, Ladislava Bátory, který svými slovními výpady urazil nejen homosexuály, ale třeba i ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), ohrožuje existenci celé vlády.

  • Klaus se zastal Hájka: Homosexualitu nemusíme obdivovat

  • Takhle Klaus tleská ručinkama, viděli diváci. Bitva o Bátoru zuří dál

  • Podle původem amerického novináře Erika Besta, který dlouhodobě žije v Praze, je ale pozadí celé kauzy zcela odlišné od toho, jaké se mediálně a politicky prezentuje.

    Bátora? Jen záminka. Odejít má Nečas

    "Pan Bátora je jenom záminka, jde o to sesadit premiéra Nečase," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že Nečas v křesle premiéra vadí nejen mnoha podnikatelům, ale i politikům. Důvodů je podle Besta hned několik. Třeba odklad ekotendru, nebo Nečasův postoj k sociálním kartám.

    Francouzský novinář o vládním divadle: Na práci veverek čekáme už rok

    Dřív TOPce nevadil. Proč teď?

    "Nečas je neakceptovatelný, kauza pana Bátory je součást hry o jeho sesazení. Jinak si nelze vysvětlit, že TOPce začal vadit právě teď," řekl redakci. V jeho rodných Spojených státech by prý k podobné situaci došlo jen stěží. "Zákony jsou tam nastavey úplně jinak, člověk v takovéto funkci by tam byl asi opatrnější," vysvětlil Best.

    Vše o kauze Bátora

    Jeho francouzský kolega, Fabrice Martin Plichta, který se taktéž dlouhodobě zdržuje v České republice, na situaci nahlíží z jiného úhlu pohledu. Výroky Ladislava Bátory ostře odsuzuje a vůbec nechápe, co takový muž ještě na vrcholném postu ve státní správy dělá.

    Bátorovy výroky? V demokracii nepřípustné

    "To, co říká a dělá pan Bátora, je nepřípustné, obzvlášť v zemi, která se považuje za demokracii. Pan Bátora má totalitní názory, musí pryč," uvedl pro ParlamentníListy.cz francouzský novinář.

    Le Pen ministrem školství? Sci-fi

    Vůbec si však nedovede představit, že by se podobná situace přihodila v jeho rodné Francii. Bátorovo angažmá v resortu tak přirovnal k hypotéze, že by se Jean-Marie Le Pen, tedy francouzský nacionalistický politik, zakladatel a bývalý předseda politické strany Národní fronty, stal hlavou ministerstva. To považuje za absurdní.

     "Člověk typu pana Bátory by u nás na podobný post nebyl ani jmenován. To je jako by se Jean Marie Le Pen stal ministrem školství, to by byla revoluce," poskytl srovnání se západoevropským státem Plichta.

    Bátora jako Le-Pen

    TOP 09 musí podle něho ve svém úsilí vytrvat a bojovat za odchod buď Bátory, nebo Dobeše. Případně obou dvou.

    TOPka už minulý týden oznámila, že žádá, aby Bátora svůj post opustil. Do té doby se její ministři nezúčastní jednání vlády. Vládní strany se dotkly zejména Bátorovy invektivy vůči jejímu šéfovi Karlu Schwarzenbergovi.

    Slováci se nám vysmívají. Rating BBB

    O Bátoru se zajímají nejen zahraniční novináři, ale i celá média. Třeba slovenský deník Sme udělil v souvislosti s trojicí "Bátora, Bárta, Barták" Česku ironicky rating BBB. Podle jmen dotyčných mužů, kteří standardy místo navyšování snižují.

    Čtěte také:

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

    znásilnění

    Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

    Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…