Halík: Bátora a jeho D.O.S.T. znevažuje křesťanské hodnoty

24.08.2011 19:59

Známý katolický kněz a filosof Tomáš Halík ostře zkritizoval působení kontroverzního úředníka Ladislava Bátory na ministerstvu školství. Podle něj se Bátora se svým sdružením D.O.S.T. podobá fašistickým uskupením druhé republiky a znevažuje hodnoty křesťanského konzervatismu. Informaci přinesl portál Týden.cz.

Halík: Bátora a jeho D.O.S.T. znevažuje křesťanské hodnoty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

V důrazu na tradice, národ a křesťanské hodnoty si přitom Bátorovo hnutí vyžívá. Za „národovce a svědomitého katolíka" Bátoru označil i ministr Dobeš, když úředníka obhajoval před poslanci TOP 09, kteří žádají Bátorovo okamžité odvolání.

D.O.S.T. jako strana pro nemyslící

"Tohleto není konzervatismus, to je prostě soubor extrémních, provokativních, hloupých výkřiků a považuji za skandální, že tito lidé mají podporu z Hradu, od prezidenta republiky, jeho nejbližších spolupracovníků," hájí nálepku křesťanských hodnot teolog Halík. Dodává, že v D.O.S.T. vidí potenciální základnu pro šovinistickou, protievropskou a nacionalistickou politickou frontu.

Dále čtěte:
Bátorova Akce D.O.S.T. se hájila v ČT: Jsou mezi námi i Židé

"Ten pan Bátora a podobní, paní Bobošíková a tak dále, vyjadřují velmi přesně to, co si myslí lidé, kteří nemyslí," uvedl Halík. Podle něj se podobní lidé začínají ozývat v jakékoli politické či ekonomické krizi, kdy lidé nejlépe přijmou jejich zdánlivě jednoduchá řešení. Mimo jiné tak prý povstal i fašismus, nacismus či ruský komunismus.

Kauza Bátora od A do Z ZDE

Není to poprvé, co Halík vystoupil proti názorům prezidenta Klause. Kritizoval třeba jeho otálení při podpisu Lisabonské smlouvy. Jindy ho označil za člověka, který stále více inklinuje k postojům fašizujících maloměšťáků. Klaus zase Halíka přirovnával k nechvalně známému páteru Koniášovi.

Podrobněji:
Klausovy teologické posudky nebudu komentovat, říká Halík

Více o hnutí D.O.S.T.

Jediný úředník spustil další vládní krizi

Personální šéf ministerstva školství zatím úspěšně rozdmýchává spory ve vládě. Úředník nedávno nevybíravě zkritizoval pochod homosexuálů Prague Pride a následně urazil místopředsedu vlády Kala Schwarzenberga (TOP 09), kterého označil za „chudáčka starého". Na protest proti jeho chování nyní ministři TOP 09 bojkotují vládní jednání.

Čtěte také:
Vedení Véček se postavilo za Bátoru. Nesmí být ale již aktivistou
Hrůza z Bátory padla na Francouze: Češi, to si říkáte demokrati
Jiří Pehe: Případ Bátora, aneb O Postkomunistickém fašismu 
Kníže je orel a Bátora moucha se slovním průjmem, hřímají topkaři
Bátora by měl z ministerstva odejít, myslí si většina Čechů i voličů VV 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…