Mašíny a komunismus neznají, zato kritizují. Pedagog o mladých Češích

26.08.2011 4:41

Případ zesnulého Ctirada Mašína ukázal kromě známé skutečnosti, že se Češi nejsou schopni shodnout na tom, zda šlo o hrdinu či zločince, i asi největší Achillovu patu české společnosti. Té chybí nejen objektivní informace, ale zejména názor a schopnost vyrovnat se s minulostí. O identitě nemluvě.

Mašíny a komunismus neznají, zato kritizují. Pedagog o mladých Češích

Nedávná smrt Ctirada Mašína, který  je stejně jako jeho bratr Josef považován za kontroverzní osobnost, ukázala na několik faktů. Česká společnost i politika je výrazně polarizovaná, nejednotná a má problémy s vlastní identitou.

Studenti a mladí lidé ale prý podobné problémy neřeší. Podle vysokoškolského pedagoga a zároveň politika a lékaře Martina Jana Stránského totiž často ani netuší, kdo Mašínové jsou.

Vše o tématu Bratři Mašínové čtěte ZDE


"O komunismu se mladí lidé už přestávají dozvídat. Kauza Mašínů už jim skoro nic neříká, pokud z ní něco znají, pak jsou to možná ty dramatické momenty týkající se jejich obětí," uvedl pro ParlamentníListy.cz zástupce českého společenského života, který je i předsedou Konzultativní rady stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí.

Problematika zkreslené informovanosti o činech bratří Mašínů ale podle Stránského není pouze věcí mladých. Velký podíl na ní podle pedagoga mají i média, která často zdůrazňují oběti činů bratří Mašínů, namísto toho, aby celou záležitost zasazovala do kontextu.

Média dezinterpretují

"Média jsou nezralá stejně jako společnost, to ukazuje i často jednostranná interpretace kauzy bratrů Mašínů," uvedl Stránský, který se dlouhodobě zabývá životem Čechů pobývajících mimo svou domovinu.

V souvislosti s případem bratrů Mašínů je tak prý na místě hovořit nejen o kauze několika lidí, kteří svérázným způsobem bojovali proti socialismu, ale o jejím přesahu na celý český národ.

Mašínovský barometr

"Diskuze o smrti Ctirada Mašína je jistým barometrem naší společnosti. Nemáme jasno v hodnotách, identitě, minulosti...," dodal Stránský.

Stejně jako celá česká společnost a média je podle něho výrazně rozpolcena i česká politická scéna. "Je pozoruhodné, že na pohřeb pana Mašína jel ministr obrany, ale ne prezident. To je dost výmluvné," uzavřel pro ParlamentníListy.cz.


Bratři Ctirad a Josef Mašínové jsou známi svým ozbrojeným odbojem proti komunistickému režimu v Československu v letech 1951 až 1953 a posléze odchodem z komunistického Československa přes východní Německo do západního Berlína v říjnu 1953.

Při svém útěku z Československa zastřelili několik lidí. Právě tento čin se později stal terčem desítek diskuzí. Některými Čechy jsou považováni za hrdiny, jinými za vrahy.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…