Civilní rozvědka bude mít konečně kontrolu. Poslanci založí komisi

27.08.2011 15:52

Tajná služba bez kontroly, v demokratickém světě věc nevídaná, zřejmě v Česku konečně skončí. Civilní rozvědka se pravděpodobně dostane pod kontrolu Poslanecké sněmovny, kde bude mít svoji kontrolní komisi. Informoval o tom server iDNES.cz.

Civilní rozvědka bude mít konečně kontrolu. Poslanci založí komisi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Úřad pro zahraniční styky a informace, což je název české civilní rozvědky, má přitom o kontrolu zájem. "ÚZSI nikdy parlamentní kontrolu neodmítal, naopak, v minulosti jsme se podíleli na přípravě několika zákonných norem, jež se touto problematikou zabývaly; několik návrhů možné zákonné úpravy pak ÚZSI dokonce sám připravil," uvedla pro iDNES.cz kancelář ředitele tajné služby.

Související:
Exšpión Randák obviňuje šéfa BIS z podlézání politikům

Proč kontrola nebyla? Nikdo neví

"Takovou iniciativu by muselo vyvinout a návrh předložit ministerstvo vnitra, pod které služba spadá. Nic takového se ale zatím nestalo," vysvětlil dlouholetý člen bezpečnostního výboru poslanec Jan Vidím, proč se návrhy do sněmovny nedostaly.

Právě on na posledním jednání bezpečnostního výboru Sněmovny požádal ministra vnitra Jana Kubiceho aby do konce roku vypracoval návrh, jak by poslanci měli na službu dohlížet. "Nevím jak je to možné. Přitom po dohledu nad rozvědkou Sněmovna volá minimálně od roku 1996. Nikdo ale takový návrh nepřinesl, takže o tom nikdo nemohl jednat," odpověděl Vidím na otázku jak je možné, že stav trvá od založení služby v roce 1993.

Čtěte více:
Exšéf rozvědky Randák řídí vlastní policii. V Nadaci proti korupci
Čeští špioni odhalují sami sebe, Bublanovi se to nelíbí
Šedivý: Ruská rozvědka se zbavuje českých generálů



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…