Biskup Malý: Romy spasí víra v Boha

29.08.2011 13:01

Často rasisticky motivované potyčky, které se v průběhu srpna vyhrotily zejména v severních Čechách, dávají námět k mnoha diskuzím. Jde o celospolečenský problém, nebo otázku několika málo nepřizpůsobivých? Je problematika násilí vázaná na konkrétní etnikum, nebo jde spíše o jednotlivce? Může být extremismus, který až do nedávna většina z nás znala pouze z televizních záběrů z násilím zmítaného zahraničí, hrozbou 21. století i v Česku? A jaká je z toho všeho cesta ven? Zdá se, že nesnadná.

Biskup Malý: Romy spasí víra v Boha

Biskup Václav Malý není v této souvislosti příliš optimistický. "Jsem přesvědčen, že to není pouze lokální záležitost, může to vést k tomu, že vypukne napětí i jinde," sdělil Malý ParlamentnímListům.cz.

  • SLEDUJEME téma: Romové v Rumburku

  • Romská komunita, jejíž členové jsou často pachatelem násilností, by podle něho potřebovala zejména motivaci ke vzdělání, práci a obecně zakotvení do "normálního" života. K tomu by jim kromě pastoračních a dalších programů mohla pomoci i víra. Tady však nastává problém.

    Mezi Romy musí knězi. V Čechách ale ti tvrdí chybí 

    "Vyžaduje to velmi pevné a chlapské osobnosti. Církvi ale chybí lidé, kteří by byli tak silní, aby mezi Romy vyšli," dodal skepticky Malý. Pokud by přeci jen do romské komunity vyšli, setkali by se s pochopením? Podle biskupa ano.

  • SLEDUJEME TÉMA Romové a Romové v Novém Boru

  • SLEDOVALI jsme: Romové v Bydžově

  • "Mezi Romy panuje spíše než víra jakási pověrčivost. Katolické kněze spojují s nadpřirozenými silami, mají k nim respekt," vysvětlil s tím, že příkladně je postup duchovního, který proniká mezi členy romské minority, vykreslen v kinech nedávno uvedeném filmu Cigán.

    O tom, že i zástupci romské komunity, se mohou dát na víru, svědčí i případ jediného českého  kněze-Roma, Davida Dudáše. Ten však Malému kontruje. Romové prý podle něho na církevní očistu připraveni příliš nejsou.

    Romský kněz je skeptický: Romy církev nezajímá

    "Romové už nemají zájem ani o církev, ani o víru, když jim něco předložíte, berou to úplně jinak, než jak jim to člověk nabídne, přivykli si na sociální dávky, chybí jim motivace," uvedl skepticky zástupce romské menšiny pro ParlamentníListy.cz. Za problematické také považuje vznik romských ghett. "Problém je hlavně v pracovním uplatnění, Romové neviděli pracovat své rodiče, nebudou pracovat ani oni," říká.

    Lidé píší starostovi Boru: Nadávájí nám do bílých sviní. Zakročte

    Všichni jsme násilníci

    A příliš optimistický není ani "televizní farář". "Jsem z toho zklamaný, lidé jsou násilníci od pradávna, celé dějiny jsou násilné, teď to jen graduje," sdělil ParlamentnímListům.cz původně polský duchovní Zbigniew Czendlik, který mimo své církevní aktivity moderuje i dva televizní pořady - na TV Noe a ČT2.

    Ač je znám jako optimista, situaci na severu Čech považuje v současnosti za téměř neřešitelnou.

    Sekyře nelze nastavovat tvář

    "Extra řešení nevidím, když na mě někdo jde se sekyrou, nebudu mu nastavovat tvář. Demokracie se stává impotentní, bojím se trestat, vše za něco schováváme. Třeba právě za rasismus," naráží biskup na rasovou problematiku.

    Ta ale podle něho není ani zdaleka nejhorší. Mnohem zásadnější je prý problém celé společnosti. A zejména těch lidí, u kterých by člověk nečekal, že ublíží byť jen mouše.

    Nagelované zrůdy

    "Nejhorší je to skryté násilí, dopouští se ho poměrně inteligentní lidé, na povrchu vystupují poměrně uhlazeně, chodí v kvádrech, jsou nagelovaní...a pak, když dorazí domů, stanou se z nich zrůdy," varuje Czendlik na nebezpečí společnosti, o němž se příliš nemluví.

    Psali jsme:
    Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není
    Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe

    Diskuze o hrozbě násilí v Česku začala začátkem srpna v severočeském Novém Boru. V tamějším baru došlo k mačetovému útoku skupinky Romů na zdejší personál i hosty. Jen náhodou nepřišel nikdo o život. Další útoky následovaly v dalších městech Šluknovského výběžku, Varnsdorfu nebo Rumburku.

    Kubice pomohl. Co dál?

    Tamější starostové se kvůli eskalujícímu napětí obrátili na premiéra Petra Nečase (ODS) i ministra vnitra Jana Kubiceho. Ti do postižené oblasti poslali policejní posily. Jak ale nepokoje postoupí po jejich odchodu, není jasné.

    Do celé věci se navíc vkládají pravicové skupiny, třeba Dělnická strana sociální spravedlnosti pod vedením Tomáše Vandase. Ta už  na 10. září naplánovala pochod právě do Nového Boru.

    O pátečním na protestu na severu Čech čtěte ZDE:
    Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky

    Foto: Hans Štembera

    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

    Porodnost

    Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…