Klaus naléhá: Chci garanci, že nemusíme zavádět euro

31.08.2011 8:53

Prezident Václav Klaus by rád pro Česko vymohl trvalou výjimku z povinnosti zavést euro. Vláda se toho prý bojí. Svůj postoj k jednotné evropské měně vysvětloval v úterý českým velvyslancům.

Klaus naléhá: Chci garanci, že nemusíme zavádět euro

Klaus by si přál, aby se Česká republika zařadila mezi Dánsko, Velkou Británii a Švédsko, které výjimky mají a nemusí euro zavádět. Ostatní země musí měnu akceptovat poté, co splní kritéria.

Eurozóna při svém vzniku nerespektovala jednoduché ekonomické argumenty

Eurozóna, čítající sedmnáct členů, je v současnosti v krizí kvůli dluhovým potížím některých svých zemí. Deník MF Dnes připomíná, že Klaus už dříve prohlásil, že projekt eura je „riskantním politickým a následně ekonomickým projektem, při jehož vzniku nebyly brány v úvahu jednoduché ekonomické argumenty a teorie".

Minulý rok v listopadu Klaus předpověděl, že euro přežije současné dluhové problémy, ale bude muset vzniknout rozpočtové a politická unie, což ovšem povede ke ztrátě demokratických principů.

ParlamentníListy.cz exkluzivně:
Máme Klausovy dopisy Nečasovi. Odmítni euro, naléhal prezident

Podle deníku MF Dnes se prezident dále obrací k Rusku a pozval na návštěvu prezidenta Dmitrije Medveděva. Pravděpodobně se v prosinci zúčastní zahájení výstavy drahocenností z moskevského Kremlu na Pražském hradě.

Medveděv se s Klausem setkal minulý rok, když český prezident na Hradě hostil summit Rusko - USA, kde došlo k podepsání smlouvy o omezení jaderných zbraní.

Zahraniční koncepce ČR neřeší skutečné problémy

Prezident před velvyslanci také kritizoval schválení vládní koncepce zahraniční politiky Česka. Označil to za dokument s prázdnými tématy, který neřeší skutečné problémy. Klausovi vadí hlavně to, že se koncepce nezmiňuje o „neudržitelnosti společné zemědělské politiky EU" nebo o „permanentních atacích na Benešovy dekrety".

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…