Nečas si prosadil tajemníka. Kalousek vyvolává smírčí řízení

31.08.2011 17:11

AKTUALIZOVÁNO Vláda dnes rozhodla o zřízení funkce státního tajemníka pro EU, jak dlouhodobě požadoval premiér Petr Nečas. Proti byla TOP 09, která je přesvědčena, že koordinaci evropské problematiky zvládne ministerstvo zahraničí v čele s Karlem Schwarzenbergem. Nebylo jí to ale nic platné, protože ji ODS a Věci veřejné přehlasovaly.

Nečas si prosadil tajemníka. Kalousek vyvolává smírčí řízení

Kabinet Petra Nečase dnes rozhodl o vytvoření funkce státního tajemníka pro EU. TOP 09, kterou zbývající dvě strany vládní koalice v tomto bodu přehlasovaly, to považuje za porušení koaliční smlouvy. ODS a Věci veřejné si tuto otázku předjednaly už před týdnem, kdy na jednání vlády ministři za TOP 09 chyběli, protože protestovali proti setrvání Ladislava Bátory ve funkci personálního šéfa ministerstva školství.

Premiér Petr Nečas se opakovaně nechal slyšet, že koordinovat evropskou problematiku musí útvar přímo podřízený předsedovi vlády, a ne ministerstvo zahraničí, jemuž šéfuje předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Za tuto koordinaci odpovídá předseda vlády a bude se jí věnovat jemu podřízený útvar. Ten bude úzce spolupracovat s ministerstvem zahraničí, tak to stojí v programovém prohlášení vlády," odráží premiér námitky TOP 09.

„Česká republika potřebuje mít tajemníka EU přímo pod premiérem. V těchto dnech europoslanci ODS připravují dopis Petru Nečasovi, aby na Evropské radě obhajoval snížení nesmyslného počtu zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku, které stojí navíc dvě stě milionů eur ročně," vyjádřil se pro Parlamentnílisty.cz europoslanec Edvard Kožušník. 

Masivní konflikt

Způsob zřízení funkce tajemníka se nelíbí místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. "Přehlasovat v takové věci, jako je jednací řád vlády, koaličního partnera přes jeho veto je nešťastný postup," reagoval pro média Kalousek. Strana žádá o smírčí řízení.

"Při jednání vlády vznikl kvůli státnímu tajemníkovi velmi masivní konflikt, ministr Kalousek, který oznámil, že TOP 09 vyvolává smírčí řízení, byl opravdu ve velkých emocích," řekl iDNES.cz ministr Dobeš. "Celá asi hodinová debata byla velmi bouřlivá, zejména ze strany ministra financí, bylo to až iracionální," uvedl Dobeš.

K věci:
Kabinet projednával otázku vzniku tajemníka pro EU. Opět bez TOP 09
Státní tajemník pro věci Unie je podvod na voliče, tvrdí Kalousek
Nebude to ministr, hájí tajemníka pro EU Nečas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…