Životní zlom živnostníka: Končím s podnikáním. Dřu jen na daně

05.09.2011 8:37

PŘÍBĚH Poslední pověstnou kapkou se pro živnostníka Karla staly nedávné Otázky Václava Moravce. Arogance odborářského ekonoma Ungermanna, který nabádal, aby živnostníci šest let evidovali každou účtenku, zatímco v naší zemi nejsou zdaněny miliardy protočené v hazardu, ho přiměla k zásadnímu rozhodnutí. Už nebude dále podnikat.

Životní zlom živnostníka: Končím s podnikáním. Dřu jen na daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Karel, provozující malý obchod na Chebsku, je přesvědčen, že vláda ani odboráři vlastně neví, jak těžký život dnes mají drobní živnostníci. Stále více doplácejí na jejich omyly, špatné reformy a na "děsivé" hospodaření státu. A to doslova.


„Už nevědí, jak by nám pustili žilou. Z půl milionu hrubého, který za rok vydělám díky tomu, že dřu od rána do večera, o sobotách, nedělích i svátcích a na vše jsem úplně sám, mi nakonec zůstane průměrná mzda. Více než polovinu zisku spolkne nájem, daň a DPH, sociální a zdravotní pojistné. Odboráři nás ale pořád považují za skupinu, která nic neplatí. Ale o velkých firmách, které zneužívají daňových rájů a o tom hazardu, kde se platí jen jakési korupční odvody, to se raději mlčí. To je nestydatost! Když jsem v zimě onemocněl s čtyřicítkami a musel ulehnout, nedostal jsem ani korunu, protože živnostník má nárok na nemocenskou až po 14 dnech nemoci. Zachází se s námi hůř než se zločinci. Proč nějaký placený odborářský tlachal mluví do živnostníků? Ať zkusí sám podnikat a pak uvidíme, jak bude uvažovat."

Strach z DPH

Karel také ParlamentnímListům.cz prozradil, proč mnozí živnostníci, které zná, zatajují část svých příjmů: „Kdyby nás tak nebuzerovali, platili bychom daně bez problémů, těch 15 procent je optimálních. Ale je nad námi bič DPH, hranici k povinnému DPH chtějí snížit na 750 tisíc. Kdo si uvědomuje, že kvůli tomu musíme najmout a platit účetní firmu? Kdo z drobných živnostníků to umí správně spočítat a dělat všechna ta přiznání a podobné kraviny. Co to je papírů, co musíme vyplnit. Pak se najednou diví, že se snižuje výběr daní. Ať ten Ungermann bojuje proti miliardám, které utíkají z hazardu a z ministerstev, z fondů EU, atd. Registrační pokladny daně nezachrání."

Herna a bordel, kam se podíváš

Nejvíce ale Karla štve fakt, že maloobchod u nás hyne na úbytě, zatímco pár kilometrů od Chebu, v Německu, doslova kvete: „Jak to, že tam přežili pekaři, řezníci, obuvníci a další drobní živnostníci? Jak to, že tam nenarazíte na hernu? Vždyť jsme stejnými členy EU. Podívejte se v centru Chebu, herna a bordel, kam se podíváš."


Redakci také zajímalo, co pan Karel bude dělat poté, co s podnikáním skončí: „Konečně využiji své daně. Půjdu na operaci, protože jsem si kvůli tahání zboží odrovnal páteř. A hned potom zažádám o předčasný důchod. Jinak se také může stát, že se později žádného důchodu nedočkám a na operaci mít nebudu."

Osmdesát heren v Chebu

Chtěli jsme vědět, nakolik jsou Karlovy argumenty opodstatněné. Z vyjádření tiskové mluvčí chebské radnice Martiny Kuželové je evidentní, že velmi.

Na otázku, kolik je vlastně v tak malém městě, jako je Cheb, heren a automatů, nám sdělila: „V Chebu je evidováno v letošním roce 33 heren, ve kterých se provozuje 60 výherních hracích přístrojů. Ve městě je pak odhadem dalších 50 heren, kde jsou provozovány videoloterijní terminály a rulety, které povoluje MF ČR. Existence výherních hracích přístrojů v Chebu byla vyřešena přijetím nové obecně závazné vyhlášky, kde je jejich provozován omezeno. Povolení lze vydat pouze v části Svatý Kříž. Do konce roku ještě dobíhají povolení, která byla vydána před přijetím vyhlášky. To znamená, že v příštím roce z centra Chebu zmizí úplně a budou zde provozovány pouze přístroje povolované MF ČR."

Zajímavé také je, na co jsou v Chebu používány povinné odvody z provozu heren. Kuželová vysvětluje: „Prostředky z výtěžku, které každoročně odvádějí provozovatelé VHP, jsou použity na podporu mládežnického sportu v Chebu."

Každý obyvatel města dobře ví, že ony desítky heren vystrnadily z města obchody, služby, cukrárny a další potřebné a oblíbené podniky.


Čtěte také:

Máte-li podobné příběhy, obracejte se přímo na naši redakci, a to na e-mail Redakce@ParlamentniListy.cz 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…