Uhl: Třetí odboj neuznávám, Mašínové jsou zloději

03.09.2011 10:25

Per Uhl se v deníku Právo vrací v komentáři k ocenění bratrů Mašínových ministrem obrany Alexandrem Vondrou. Podle něj by bylo na místě informovat více o zastavení trestního stíhání skupiny Mašínových v roce 1995 a přemýšlet nad tím, že bratři ukradli peníze, ze kterých do odboje nešlo nic.

Uhl: Třetí odboj neuznávám, Mašínové jsou zloději
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Vondrovo rozhodnutí letět do USA na pohřeb Ctirada Mašína a ocenit oba bratry, vyvolalo u českých médií i veřejnosti spíše negativní reakce. Miroslav Kačor označil dříve v právu jejich čin za loupežnou vraždu - ukradli 900 tisíc korun. „Za peníze si koupili motorky, oblečení, vodní pumpu do svého domu a gauč," píše Uhl.

SLEDUJEME téma Mašínové

Také si myslí, že je možné, že Mašíni jednali, spíše nevědomě, částečně v režii StB. „I kdyby se ozbrojený odboj uznal za možný způsob odporu proti diktatuře, což já uznat nemohu, byly činy Mašínů nepřiměřené situacím, jež sami vyvolali," říká.

A pohnutkou Mašínů nebyl podle něj jen odboj, ale také získat vážnost v americké armád a touha se obohatit. A proto by se podle něj měla veřejnost seznámit s archivními materiály a jejich analýzami z archivů KSČ i StB. „Má ale i právo vědět, jak dopadne prověrka skončené věci, tedy na jiné posouzení, než bylo vadné zastavení trestního stíhání skupiny Mašínových," myslí s Uhl.

Čtěte více:
Sochař Černý chválí vládu a Mašíny. Houby tomu rozumí, míní odborník
Ross Hedvicek: J. Mašín na Hrad a 5 milionů komunistů v ČR trefí šlak
Český emigrant z USA: Češi, proč pořád skuhráte, že nemáte peníze
Komentátor HN v Hyde Parku: Mašínové hrdinové, Zeman na hradě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …