Jakl proti Nečasovu Jochovi: Výjimku z eura potřebujeme

04.09.2011 16:39

Ředitele politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislava Jakla rozezlilo prohlášení poradce premiéra Romana Jocha, že nemá smysl, abychom nyní požadovali uvolnění z povinnosti přijmout euro. K tomuto kroku premiéra Nečase opakovaně vyzývá prezident Klaus. Jakl redakci napsal, že právě „opt-out“ by byl pro naši zemi to nejlepší.

Jakl proti Nečasovu Jochovi: Výjimku z eura potřebujeme

Počátkem srpna informoval server ParlamentníListy.cz čtenáře o dopisech prezidenta Klause adresovaných premiérovi Petru Nečasovi (ODS), kde hlava státu žádá šéfa kabinetu, aby pro Českou republiku dojednal vyvázání Česka z povinnosti přijmout společnou evropskou měnu. Tyto dva dopisy napsal Klaus v listopadu roku loňského a v lednu roku letošního.

Nepřehlédněte: Máme Klausovy dopisy Nečasovi. Odmítni euro, naléhal prezident

Nikdy neříkej nikdy

Spor o vyvázání neboli opt-outu z povinnosti přijmout euro se stal také tématem dnešních otázek Václava Moravce ČT, kde proti sobě zasedli ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP09) a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Oba pánové se shodli na tom, že vyjednání této výjimky není na pořadu dne. Oba diskutující v této otázce podpořil také poradce premiéra Roman Joch, když uvedl, že by si Česko mělo prozatím ponechat otevřené všechny cesty.

Související: Klaus mě chce dostat pryč z politiky, naznačil kníže u Moravce

„Nemá smysl, abychom si předem zahradili cesty, abychom předem říkali, že EURO nepřijmeme nikdy nebo že se k EURU připojíme nutně. Nechme si všechny možnosti otevřené, to je nejprozíravější. Nikdy neříkej nikdy. Proč bychom si měli zavřít cestu k tomu, co pro nás možná bude někdy prozíravé, možná nebude, ale nemá smysl zavírat si cestu, prohlásil Joch

K věci: Nečas: Česko přijme euro, až to bude výhodné

Nečas zpočátku prohlašoval, že podobná výjimka by šla prosadit jen velmi obtížně, ovšem s tím, jak se prohlubují ekonomické problémy eurozóny, tak premiér opakovaně prohlašuje, že EURO prozatím nepřijmeme.

Svobodu volby nám zajistí jen výjimka

Jochovo prohlášení ovšem zvedlo ze židle ředitele politického odboru z Kanceláře prezidenta republiky Ladislava Jakla, který se domnívá, že svobodu volby do Budoucna Česku zajistí jen a pouze opt-out Česka z povinnosti přijmout společnou evropskou měnu.

Psali jsme: Nejen Klaus, ale i ČNB: Euro nechceme

„Pan Joch se velmi mýlí. Je proti opt-outu s argumentem - nikdy neříkej nikdy - a že si máme nechat dveře otevřené všem možnostem. Jenže tyto argumenty hovoří právě pro opt-out. Teprve ten nám umožní se kdykoliv rozhodnout, teprve ten otvírá všechny možnosti, zatímco bez opt-outu platí náš závazek EURO přijmout," zdůvodňuje své stanovisko Jakl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…