Soukromé televize válcují ve zpravodajství veřejnoprávní ČT

06.09.2011 11:56

Před novým generálním ředitelem České televize, jehož by měla zvolit rada ve středu 21. září, bude stát mimo jiné i úkol, aby se hlavní zpravodajský pořad dne přiblížil sledovaností těm, které nabízejí soukromé televize. Na ty se pravidelně dívá v případě Primy přes milion diváků, u Novy se číslo často blíží dvěma a půl milionu.

Soukromé televize válcují ve zpravodajství veřejnoprávní ČT
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Hlavní zpravodajský pořad dne bývá výkladní skříní všech televizí, což plně potvrzují dvě největší soukromé televize u nás. Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že na pondělní Televizní noviny TV Nova se dívalo 2,33 milionu diváků, což jen potvrzuje dlouhodobá čísla blížící se hranici dvou a půl milionu.

Zahanbit se s hlavním zpravodajským pořadem nedala ani TV Prima, na jejíž Zprávy se v pondělí dívalo 1,03 milionu diváků, což je rovněž potvrzením stabilní úrovně kolem jednoho milionu. Ve srovnání s konkurencí si musejí Události České televize připadat jako chudí příbuzní. V pondělí se na ně dívalo 752 tisíc diváků (642 tisíc na ČT1 a 110 tisíc na ČT24).

Podle Dvořáka mají mít Události ambici oslovit maximum diváků

Ačkoli zaznívají hlasy, že pro veřejnoprávní televizi by sledovanost neměla být hlavním kritériem, největší favorit na nového generálního ředitele ČT Petr Dvořák se nechal slyšet, že právě zpravodajské Události by měly mít ambici oslovit maximální množství diváků. Pokud ve volbě uspěje, hodlá změnit formát tohoto pořadu.

Na obhajobu nižší sledovanosti Událostí se často uvádí, že ti, kteří se zajímají o zpravodajství, sledují kontinuálně ČT24 a v hlavním vysílacím čase už přepnou na programy soukromých televizí, protože příspěvky, které se objeví v Událostech, už během dne viděli na ČT24. Tento argument trochu vyvrací úspěšnost Odpoledních Televizních novin, jež například toto pondělí sledovalo 802 tisíc diváků a sledovanost Televizních novin o dvě a půl hodiny později to nijak neoslabilo.

Na Televizní noviny se dívají dvě třetiny lidí u obrazovek

Ve chvíli, kdy televize Nova vysílá své zpravodajství, nemá konkurence takřka žádnou šanci. Při pondělních Televizních novinách činil podíl na sledovanosti 62,6 procenta, tedy takřka dva diváci ze tří, kteří se v danou chvíli dívali na televizi, upřednostnili zpravodajství Novy před vším ostatním.

Hodně vysokým číslem se mohou pochlubit i Odpolední Televizní noviny, na něž se dívala téměř polovina lidí (45,3 procenta), kteří byli po 17. hodině u obrazovek. Z přímého souboje Zpráv a Událostí, které se většinu času překrývají, vyšlo vítězně zpravodajství Primy s podílem na sledovanosti 32 procent. Události dosáhly dohromady za ČT1 a ČT24 podíl na sledovanosti 22,5 procenta.

K věci:

Rekordní sledovanost zpravodajství ČT. Když bude exšéf Novy ředitelem 

Ředitel ČT Janeček v ohrožení. Nahradit ho může exšéf Novy 

Vávra: Něco o televizi vím. Musí být transparentní 

Rada ČT má pro volbu široký výběr. Exšéf Novy a dalších 31 uchazečů

Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…