Potvrzeno: Tomáš Pitr má poslední šanci na záchranu

07.09.2011 13:18

Federální trestní soud ve Švýcarsku zamítnutým odvoláním Tomáše Pitra proti jeho vydání do České republiky o další krok přiblížil podnikatelův nástup do vězení, kam byl odsouzen za daňové delikty. Jeho advokát Jan Křivánek řekl ze zahraničí pro ParlamentníListy.cz, že zatím neví, jaký bude další postup jeho klienta.

Potvrzeno: Tomáš Pitr má poslední šanci na záchranu

Uprchlému podnikateli Tomáši Pitrovi zamítl Federální trestní soud ve Švýcarsku odvolání proti vydání do České republiky. „O rozhodnutí trestního soudu informoval české ministerstvo spravedlnosti švýcarský Spolkový úřad pro justici," uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

„Jsem v zahraničí a žádnou zprávu o tom, jak bude klient dál postupovat, nemám," uvedl pro ParlamentníListy.cz Pitrův advokát Jan Křivánek. Pitrovo odvolání bylo reakcí na rozhodnutí Spolkového úřadu pro justici, což je protějšek českého ministerstva spravedlnosti, který v prosinci minulého roku povolil Pitrovo vydání.

Šlo o činy, které jsou trestné i ve Švýcarsku

Spolkový úřad pro justici svým tehdejším verdiktem potvrdil, že byly splněny podmínky pro vydání. Tedy i ta, že trestné činy uvedené v rozsudcích a v žádosti o vydání jsou trestné i podle švýcarského práva. Právě proti tomuto rozhodnutí podal Pitr opravný prostředek ke švýcarskému Federálnímu trestnímu soudu, který Pitrovo odvolání 1. září 2011 zamítl.

Ani nejnovější rozhodnutí švýcarského trestního soudu neznamená v kauze Pitrova vydání do České republiky definitivu. „Má deset dnů od doručení rozhodnutí na to, aby podal opravný prostředek," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Palečková na to, že se podnikatel může ještě odvolat ke švýcarskému nejvyššímu soudu.

Nejvyšší soud je úplně poslední šancí

„Podle informací, které mám od našeho mezinárodního odboru, je to poslední možnost, jak se pokusit rozhodnutí zvrátit," dodává mluvčí ministerstva spravedlnosti. Uprchlého podnikatele zadrželi švýcarští policisté loni 27. července ve známém horském středisku Svatý Mořic a od té doby je ve vazbě.

V České republice byl Pitr v roce 2006 pravomocně odsouzen za daňové delikty k pětiletému vězení. Do něj však nenastoupil a od poloviny roku 2007 se ukrýval v zahraničí. Letos byl v ČR pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Nedávno mu však Nejvyšší soud v ČR dal šanci na obnovení jednoho z procesů.

K věci:

Tomáš Pitr má naději. Podal stížnost, která může vše změnit 

Pitr v base: Budíček ve dvě odpoledne, počítač, DVD, telefony 

Šlachta: Pitr byl zdatný soupeř 

Foto: dijaspora.estranky.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …