Hašek je nejpopulárnější hejtman. Rath bezkonkurenčně nejhorší

07.09.2011 15:30

UVNITŘ ŽEBŘÍČEK Srpnový výzkum oblíbenosti hejtmanů je plný překvapení. Hlava Jihomoravského kraje Michal Hašek na prvním místě vystřídala dlouhodobě prvního Josefa Novotného. Poměrně nečekané je i výrazné navýšení popularity hejtmana Plzeňského kraje Josefa Chovance. Na druhém konci žebříčku se umístili představitelé středních Čech a Prahy, tedy David Rath a Bohuslav Svoboda.

Hašek je nejpopulárnější hejtman. Rath bezkonkurenčně nejhorší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek hovoří na sjezdu ČSSD

Na pomyslné první příčce žebříčku  hejtmanů se v srpnu umístil představitel Jihomoravského kraje a první místopředseda sociální demokracie Michal Hašek, který tak po čtyřech měsících vystřídal na první pozici hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného. Haškovi věří 57,3 procent obyvatel jižní Moravy.

Hašek? Tvrdý dříč

Hašek ale díky papírovému prvenství nijak nezpychl. "Zůstávám nohama na zemi, dál tvrdě pracuji pro lidi na jižní Moravě jako hejtman a v celé ČR jako šéf asociace krajů a rád si příští rok v říjnu připiji skleničkou skvělého moravského vína na výsledek krajských voleb," komentoval svůj úspěch pro ParlamentníListy.cz nejpopulárnější hejtman.

Doufá totiž, že výsledek voleb bude stejně povzbudivý, jako závěr výzkumu oblíbenosti hejtmanů.

Kam dál:


Karlovy Vary jako dvojka

Novotný se po březnovém vítězství v srpnu propadl na místo druhé. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP, který hodnocení hejtmanů a pražského primátora pravidelně monitoruje. Nejhůře hodnoceným hetmanem se pak v srpnu stal hejtman Středočeského kraje David Rath, jenž  je dlouhodobě nejhůře hodnoceným hejtmanem.

Celou zprávu k výzkumu najdete ZDE


Těsně před ním skončil v celkovém hodnocení primátor Hl. města Prahy Bohuslav Svoboda, "který si sice oproti březnovému poslednímu místu polepšil o jednu pozici, nicméně je zjevné, že Pražané stále nemohou svému primátorovi odpustit uzavření velké koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu," uvádí SANEP.

Chovanec je nahoře. A chce ještě výš

Největším překvapením srpnového šetření hodnocení oblíbenosti hejtmanů je podle společnosti SANEP vzestup plzeňského hejtmana Jiřího Chovance z březnové dvanácté pozice na aktuální šesté místo. Na vavřínech ale neusíná.

"Popularita je vrtkavá a pokud jsem šestý, musím ještě hodně přidat, abych někdy dosáhl na medaili," řekl ParlamentnímListům. cz skromný Chovanec.

Martínkův pád

Největší pád zato zaznamenal hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který se oproti březnu propadl ze čtvrté pozice na aktuální osmé místo. Znatelný sestup oblíbenosti je patrný i u jediné představitelky krajů hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové, která se oproti březnovému hodnocení propadla o tři příčky na aktuální desáté místo.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 1. - 31. srpna 2011 proveden na reprezentativním vzorku 34.912 dotázaných ve věkové kategorii 18-69 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 200 tisíc registrovaných uživatelů 72.508 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 1,5 procentního bodu.

Více čtěte:

Asociace krajů podpořila Haška. Ať je z něho "hejtmanec"


Více k výzkumům:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Foto: Hans Štembera



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…