Policie pátrá po anonymovi, který vyhrožuje Kalouskovi vraždou

11.09.2011 13:55

EXKLUZIVNĚ Z dobře informovaného zdroje se redakce ParlamentníchListů.cz dozvěděla, že pražská kriminální policie odboru násilné a trestné činnosti pátrá po blogerovi, který na informačních serverech vyhrožoval ministru financí Miroslavu Kalouskovi vraždou. Anonym dokonce sháněl zbraně na přípravu útoku, rovněž žádal ostatní diskutující o kontakty na podsvětí.

Policie pátrá po anonymovi, který vyhrožuje Kalouskovi vraždou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Podle právníka Kolji Kubíčka může pachateli hrozit až nečekaně vysoký trest.

"Za normálních okolností, pakliže někomu vyhrožujete fyzickou újmou na zdraví nebo dokonce likvidací, můžete dostat až jeden rok. Při vyhrožování úřední osobě je sazba posunuta až na tři léta," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Kubíček. U vraždy je nutno rozdělení do tří fází. Příprava, pokus a dokonaný čin. "Ale už za pouhou přípravu, pokud se skutečně prokáže, může udělit soud až patnáctiletý trest, v krajním případě až trest výjimečný," cituje zákon znalec trestního práva Kubíček

Podle psychologa Slavomila Hubálka se často v diskusích vyskytují psychopati, kteří můžou být i frustrovaní. "Tvrdit však, že frustrace vede nutně k agresi, je trochu zjednodušené. Teorií agresivity je hned několik. Obecně však platí, že pět procent psychopatů má na svědomí 70 až 80 procent veškerého násilí ve společnosti," vysvětluje redakci Hubálek.

Nevhodná slova v nevhodnou dobu?

Ministr Kalousek působí pro mnohé jako červený hadr, za což si však podle politologů může částečně i sám svými výroky. "Já žiju na venkově a myslím, že nikdo na tom není špatně, že si všichni žijeme jako prasata v žitě," hodnotil Kalousek na konci června životní úroveň v České republice v rozhovoru pro LN. Za velmi nerozumný krok považoval po těchto výrocích politolog Zdeněk Zbořil Kalouskovu procházku do nitra rozvášněného davu při letních demonstracích odborářů.

"Tvrdit při snižování mezd, propouštění a zdražování DPH, že si žijeme jako prasata v žitě a následně se jít projít do davu, bylo velmi nerozumné a provokativní. Mohlo dojí k brachiálnímu útoku," uvedl pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

O aktuální hrozbě ministr financí nic neví. Jak ale přiznal redakci, zkušenosti s vyhrožováním od neznámých individuí má bohaté. "Chodí mi spousta výhružných mailů. Denně mi někdo vyhrožuje. A na smsky mi chodí takové nepříjemné prognózy, že mě někdo zapíchne, vykuchá a zastřelí," sdělil pro ParlamentníListy.cz. Naší redakci zároveň vyčinil, že dává příliš velký prostor v diskuzích. "I vy takové věci tímto podněcujete."

Nejen Kalousek čelí výhružkám. Své o tom ví třeba primátor Svoboda

Vyhrožování ústavním činitelům není v ČR nijak neobvyklé. V únoru letošního roku vyhrožoval anonym pražskému primátoru Bohuslavu Svobodovi, když mu nejprve posílal SMS s textem "Mysli na svoje dítě dědku," až mu nakonec poničil i dveře od bytu. Měsíc na to se stal obětí výhrůžek Michal Doktor. Poslanci ODS dorazily do schránky dva dopisy, v nichž mu pisatel vyhrožoval, že "mu rozbije ksicht" a "přivede jej k rozumu baseballovou pálkou", pokud nepřestane bojovat proti daňovému zvýhodnění stravenek.

V minulosti si užil své i bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda. Jemu a jeho rodině vyhrožoval anonym dokonce zastřelením, pokud nezmění přísný kurs české zahraniční politiky vůči Kubě.

Průlomový rozsudek vynesl v květnu Obvodní soud pro Prahu 5. Podmínečně potrestal internetového diskutéra, jenž vyhrožoval smrtí administrátoru fóra na portálu iDnes.cz. Čtyřměsíční trest s odkladem na jeden rok pro pětačtyřicetiletého Martina Kubáka byl vůbec prvním verdiktem svého druhu v České republice.

Odsouzený Kubák, který v debatách vystupoval pod přezdívkou "kraxna", vyhrožoval Patriku Bangovi i jeho synovi proto, že mu Banga smazal diskusní účet. Diskutér byl odsouzen ve zkráceném řízení, tedy bez jednání před soudem. Proti trestnímu příkazu se v určené lhůtě neodvolal, a rozsudek tak nabyl pravomocnosti.



Další napadení politici

  • Předsedu KSČM Jiřího Svobodu pobodal v prosinci 1992 přímo před jeho domem neznámý maskovaný pachatel.
  • Místopředsedu vlády a ministra zemědělství Josefa Luxe ohrožoval muž nožem a slzným plynem přímo v jeho kanceláři v lednu 1997.
  • Přesně o měsíc později přepadlo poslance ČSSD Pavla Dostála po odchodu ze sněmovny několik mužů. Pořezali ho na hlavě a v obličeji. O rok později byl Dostál znovu napaden, tentokrát v rychlíku mezi Českou Třebovou a Pardubicemi.
    Na mítinku v Novém Boru byl v květnu 1998 předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek napaden místními Romy, politik je údajně vyprovokoval urážkami prezidenta Havla a jeho ženy.
  • V dubnu 2006 napadli neznámí pachatelé poslance a místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše, povalili jej na zem a několik minut do něj kopali.
  • O měsíc později napadl neznámý útočník poslance ČSSD a dvojku na kandidátce strany do sněmovních voleb v Pardubickém kraji Miroslava Váňu.
  • V květnu loňského roku doprovázelo kampaň do eurovoleb házení vajíček na politiky sociální demokracie. Prvním terčem se stal předseda strany Jiří Paroubek.
  • Loni v srpnu zasáhli čtyři mladíci na koupališti v Hustopečích kamenem do hlavy předsedu ODS Mirka Topolánka, který utrpěl zranění nad pravým okem.
  • Poslední případ se týká úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, kterého v květnu loňského roku na mítinku v Brně napadl opilý muž.  

Kam dál:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera, Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…