Klausovec Semín: Pád Dvojčat se v USA někomu náramně hodil

11.09.2011 16:12

Na české i americké pravici se vedou spory ohledně nutnosti invazí USA v Iráku a Afghánistánu po 11. září. Mezi výrazné odpůrce těchto válek patří Michal Semín, který na toto téma poskytl ParlamentnímListům.cz rozhovor.

Klausovec Semín: Pád Dvojčat se v USA někomu náramně hodil

Semín je bývalým ředitelem Občanského institu, se kterým se kvůli jeho směřování k - podle Semína - levicovému neokonzervtismu, rozešel. Semín je nyní výraznou postavu Hradu blízké iniciativy D.O.S.T.

Psali jsme:


Ředitelem OI je nyní Semínův exkolega a současný poradce premiéra Petra Nečase pro lidská práva a zahraniční politiku Roman Joch, který naopak zahraniční intervence Spojených států hájí podobně jako ministr obrany Alexandr Vondra z ODS, který napsal i předmluvu ke knize významného amerického neokonzervativce Roberta Kagana.

Psali jsme: Klausovský katolík udeřil: Halík je kacíř


Paleokonzervativci vs. neokonzervativci

Semín je, na rozdíl od Jocha, víceméně českou obdobou toho, čemu se říká v USA paleokonzervatismus, tedy směr, který podporuje tradiční hodnoty, národní suverenitu, odpor k nadnárodním organizacím a střízlivou, neideologickou a neitervencionistickou zahraniční politiku. Jeho nejznámější osobností je bývalý pracovník Reaganovy administrativy Pat Buchanan. Semín tak má blízko k pohledům prezidentova vicekancléře Petra Hájka a prezidenta Václava Klause, kteří jsou významnými kritiky neokonzervatismu, jenž kritizují za jeho levicové, trockistické kořeny a levicové projevy. 

Psali jsme: Klausův Jakl se chytil s Nečasovým Jochem. Kvůli 11. září v USA


Roman Joch nedávno uvedl, že americká administrativa při invazi proti Iráku a Afghánistánu jako západu nepřátelským režimům navázala na pojetí „ne-appeaserské" pojetí zahraniční politiky, kterým se vyznačovali Winston Churchill, Charles de Gaulle, Margaret Thatcherová, Ronald Reagan či Augusto Pinochet při boji proti západu nepřátelským režimům.

Neokonzervativci s islamisty vycházely vždy dobře

S tím Semín polemizuje. „Otázka je, zda americká administrativa svými invazemi nesledovala ve skutečnosti jiné cíle, než je obrana západní civilizace. Vztahy mezi americkými neokonzervativci a islamisty byly vždy čilé, o čemž svědčí dlouholetá podpora džihádistů - neokonzervativním slovníkem bojovníků za svobodu - v Afghánistánu či Čečensku. Přátelství mezi dynastií Bushů a bin Ládinů, jakož i spojenectví mezi USA a jednou z nejradikálnějších odnoží islámu, saudskoarabským wahábismem, je také dobře známé. Spojené státy byly a jsou k šíření islamismu lhostejné, ke konfrontaci s islamisty docházelo vždy jen tehdy, pokud ohrožovali americkou hegemonii ve světě či snadný přístup k nerostným surovinám."

Čtěte také: Paměti satanáše Bushe? Česká komunistka se rozesmála


Roman Joch také nedávno uvedl, že americký konzervativní libertarián Ron Paul je sice v domácí politice autentický pravičák, avšak jeho „izolacionistické" pojetí zahraniční politiky blízké paleokonzervativcům je levicové. Naopak zase paleokonzervativci a libertariáni označují intervence za šíření „amerického dobra" za levicové sociální inženýrství.

Sledujeme téma 11. září 2001


„Pak jsou ovšem levičáci i Romanem Jochem jindy tolik vyzdvihovaní Otcové zakladatelé USA. Většina z nich považovala za nesprávné, aby se americká republika vměšovala do vnitřních záležitostí jiných zemí a kultur. Konfrontace s cizí mocí byla představitelná pouze tehdy, došlo-li by k napadení USA. Je pravda, že se v USA od samotného počátku jejich existence projevoval určitý sklon k politickému mesianismu, přesahujícímu americké státní hranice, tento proud však získal navrch teprve pod taktovkou prezidenta Wilsona, jenž navzdory veřejnému mínění zatáhl USA do 1. světové války, aby se mohly USA podílet na vytváření budoucí mocenské architektury ve světě. Předpokládám, že ani Roman Joch by o Wilsonovi netvrdil, že byl pravičák, přestože byl v otázce zahraničních výbojů jednoznačným jestřábem," reaguje na to Semín.

Wall Street a Pentagon jako nepřátelé Západu

Joch také před časem uvedl, že mezi základní institucionální pilíře západní civilizace patří Pentagon jako symbol vojenské moci, Wall Street jako symbol ekonomické moci a Vatikán jako symbol moci duchovní. S tím Semín výrazně nesouhlasí.

K tématu: Šéf KSČM Filip nevěří verzi USA o 11. září. Jen záminka pro války


„Základní institucionální pilíře západní civilizace mají své kořeny, a v tom se Roman Joch nemýlí, v křesťanském náboženství. Je-li tedy Pentagon silou, která po světě šíří, navíc mečem, ideologii osvícenského liberalismu, nelze jej považovat za "spojence Vatikánu". Totéž platí pro dnešní Wall Street, jehož přímý podíl na vytvoření spekulativního kapitálu, nesloužícího reálné ekonomice, a inflaci papírových peněz, krytých leda tak nikdy nesplatitelným dluhem, nemůže žádný ideologicky nepředpojatý člověk popřít. Současná dluhová ekonomika ohrožuje hospodářské podmínky k důstojnému životu příštích generací a má tak zcela ničivý dopad na stabilitu rodiny a mezigeneračních vztahů. Opravdový
západní patriot by měl proti Pentagonu v rukou mesianistických neokonzervativců a Wall Streetu a globálnímu bankovnímu kartelu v rukou odnárodněných a od Main Streetu zcela odtržených elit spíše aktivně vystupovat, nikoli je hájit," říká Michal Semín.

Čtěte také: Za vznikem strany TOP 09 stál Topolánek, naznačil Hájek


Neokonzervativní ODS


Petr Hájek v knize Smrt ve středu uvedl, bushovský neokonzervatismus ovládl a infikoval topolánkovskou ODS. Semín okomentoval i tento názor.

„Nevím, zda jsou špičky ODS do té míry vzdělané, aby se vědomě dokázaly rozhodnout, k jakému ideovému táboru chtějí patřit. Svědčí o tom ostatně i poznámka Petra Nečase na adresu Romana Jocha, že je vlastně paleokonzervativcem. Kdo zná americké reálie, tak ví, že k paleokonzervativismu se hlásící Patrick Buchanan, nebo časopis Chronicles, představující zřejmou opozici k zahraničně politickým postojům Romana Jocha. Jinak ale platí, že po nástupu Topolánka do čela ODS názory, jež jsou pro americký neokonzervatismu typické, začaly dominovat. Jsou ostatně blízké i jiným vysoce postaveným politikům, například Václavu Havlovi, Sašu Vondrovi či Karlu Schwarzenbergovi," míní Semín.

Spojené státy svými válkami způsobily ekonomickou krizi

Světová ekonomická krize podle Semína souvisí s válečnou politikou USA ve smyslu navyšování dluhů USA a politiky Fedu, který tiskne nové a dává vládě levné peníze. Systém nekrytých peněz a částečných rezerv a stávající intervencionistická politika jsou podle něho spojenými nádobami.

Psali jsme: Vzpomínky na apokalypsu v USA: Kníže byl u palestinské dámy


„Výdaje na tuto politiku každým rokem stoupají a je jen otázkou, kdy narůstající dluhová bublina praskne. Osobně jsem toho názoru, a spolu se mnou i mnozí ekonomičtí a političtí analytici, že pád dluhového hospodářství budou doprovázet další krizové jevy, s možností jejich vyústění ve válečný konflikt většího rozsahu. Nebo se silám, usilujícím o tzv. globální vládu, podaří vytvořit efektivní totalitní mašinérii, z níž nebude úniku. Naštěstí je ve hře ještě
jiná varianta, a tou je intervence Boží a následný návrat lidstva k řádu, respektujícímu jak prostor oprávněné lidské svobody, tak člověkem nemanipulovatelný přirozený a věčný zákon," říká Semín.

11. září se seběhlo jinak, než bylo prezentováno

Semín komentuje i takzvané konspirační teorie. „Na základě dostupných informací, jež mám za věrohodné, jsem dalek tomu uvěřit, že se události 11. září 2001 seběhly tak, jak je známe z konvenčních médií. Některé vlivné kruhy v USA již dlouho před 11. 9. usilovaly o provedení intervencí v různých částech světa, zajišťujících trvalou hegemonii USA, a útoky v New Yorku poskytly těmto silám záminku k akci. Proto to okamžité volání po vpádu do Iráku, přestože nebylo vůbec zřejmé, že je Saddám Husajn do útoků na USA zapleten," říká Semín.

Čtěte také:

Syn exministra: Režim potřeboval zlé teroristy. Přijde čas mimozemšťanů? 


„Dnes již víme, že argumentace americké administrativy před vpádem do Iráku byla vědomě lživá, vycházející z podvrhů, připravených Colinu Powellovi k prezentaci na půdě OSN. Pád dvojčat se tu prostě někomu náramně hodil. Když k tomu přičtu všechny ty nejasnosti okolo zřícení zasažených budov, rozporuplná svědectví přítomných osob či kritika vyšetřovací zprávy Kongresu z řad samotných vyšetřovatelů, pak považuji za zcela rozumné uchovat si k oficiální verzi značnou dávku skepse," dodává Michal Semín.

Psali jsme: Klausův Hájek: Bin Ládin je jen fikce    


Průběh údajného dopadení, smrti a vhození těla Usámy bin Ládina do moře Semínovy pochybnosti o věrohodnosti politických elit dnešních USA jenom zvyšují. Informace poskytované oficálními místy se hodinu po hodině měnily a některé si vzájemně protiřečily.

Neokon Bush a marxista Obama - všichni jedna levičácká rodina

Semín nevidí výrazný rozdíl mezi vládnutím George Bushe a Baracka Obamy, oba považuje víceméně za levicové. „Podstatné rozdíly zde nevidím. Oproti očekávaní svých stoupenců pokračuje Obama v politice George Bushe. Novinkou je snad jen to, že se pod taktovkou levicových Demokratů vyvážejí do světa další formy sociálního inženýrství, namířené
proti lidskému životu nikoli až v dospělosti, ale hned po okamžiku početí. S tím je spojena aktivní propagace homosexualismu, genderově korektní politiky a jiných levičáckých programů," míní paleokonzervativec Semín.

V souvislosti s bojem proti terorismu se hovoří o omezování občanských svobod v USA. Joch ale tvrdí, že USA byly před 11. září a jsou i nyní 10 let poté svobodnou zemí. Jsou Spojené státy nesvobodnou zemí?

„To neumím zodpovědně posoudit. Ale jistě si Roman vzpomene, jak jsme se již v devadesátých letech divili, když naši američtí hosté začali v restauraci během rozhovoru o některých hodnotově zatížených tématech významně šeptat. Následně nás poučili, že za názory, jež se tu svobodně zastávaly, by byly v zaměstnání postiženi. Ostatně ideologie politické korektnosti, omezující občanské svobody, k nám připutovala, za asistence Evropské unie, právě z USA," odpovídá na to Semín.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…