Ministr financí na Primě: Setřel moderátora i školu marxismu-leninismu

11.09.2011 12:10

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Ministr financí Miroslav Kalousek a ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš byli hosty nedělní Partie televize Prima. Diskuse ovšem často končila, a to zejména chybou moderátora, u prvního jmenovaného. Sám Kalousek v průběhu vysílání žádal do kamer, aby se dostal ke slovu taky jeho kolega. Prý mu ho je až líto, že nemůže mluvit.

Ministr financí na Primě: Setřel moderátora i školu marxismu-leninismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

"Faktická diskuze plná zábavných vsuvek, dramaticky nevyvážený přístup k oběma hostům," tak pro ParlamentniListy.cz hodnotí analytik Břetislav Polách souboj ministra financí za TOP 09 a jeho stínového protějšku z KSČM.

"Nejprve bych chtěl zdůraznit onu vyváženost. Je to opravdu zvláštní, protože téměř půl hodiny pořadu, pokud to mírně přeženu, mluvil ministr Kalousek, necelých dvacet minut pak Jiří Dolejš. Z pohledu diváka jde o nejhorší možnou kombinaci, protože nedocházelo k názorovým střetům. A abych potvrdil vlastní slova: pokud se Dolejš a Kalousek slovně utkali, pokaždé to stálo za to," doplnil pro naši redakci Polách.

Kam dál:

Koncepčně řešila nedělní Partie televize Prima dvě zásadní témata. Demonstrace proti nepřizpůsobivým obyvatelům v Česku a státní rozpočet.

K první kapitole ministr Kalousek zdůraznil potřebu dlouhodobého přístupu. "Ta situace není jednoduchá a nemá žádné jednoduché řešení, v této situaci bych se navíc obával nositelů jednoduchých řešení," uvedl šéf státní kasy, který o několik minut později vyřknul jméno senátora Čunka, jehož považuje právě za špatný případ, kdy chce politik rychlé řešení bez koncepční práce. "Trváme na tom, aby všichni měli nejen stejná práva, ale také povinnosti," doplnil zástupce TOP 09.


Partie v detailech:


"Není to kauza, na které by se měli politici zviditelňovat. Je třeba v tom regionu vytvářet podmínky. Není tam dostatek nabídky pracovních míst, to je pak těžké ty lidi nutit do práce, když tam ta práce není," kontroval s klidným výrazem komunista Dolejš. Na čem se oba politici shodli, to byla přítomnost policie ve všech regionech, v nichž probíhají poměrně masivní demonstrativní pochody, o nichž ParlamentníListy.cz dlouhodobě informují (ZDE nebo ZDE). "Je naprosto v pořádku, že tam jsou teď ti, kteří mají chránit majetek a bezpečí," uzavřel Kalousek velice věcnou debatu.

"A pak přišel rozpočet. Kalousek se konečně začal usmívat a vypadat jako chlap z masa a kostí, začal být jízlivý, arogantní, vtipný, prostě takový, jak jsme na něho zvyklí, to bylo velice dobré," pokračuje ve svém hodnocení pro ParlamentníListy.cz analytik Polách.

Největší povyražení ve zpravodajském studiu na Primě vyvolala hádka o fiskální strategii současné vládní koalice. Miroslav Kalousek ji považuje za vhodnou. "Fiskální strategie je za současné situace naprosto správná, naše vláda má k dispozici vládní reformy, ale jejich skutečný reálný dopad do bilance veřejných rozpočtů nebude dříve než za čtyři roky," uvedl na Primě. "A to, i kdyby začaly dnes!" zdůraznil. Reforma nemá podle Kalouska krátkodobý dopad a jediné, co vláda může dělat, je tlačit deficit co nejvíce k nule.

Dolejš nastoupil se svou teorií, za kterou ovšem sklidil ironický, i když pro diváky jistě zajímavý komentář svého oponenta. Ten mu řekl, že večerní školu marxismu-leninismu sice nestudoval, ale že Dolejš nemá pravdu. Zdánlivé napětí zlomil smích obou politických rivalů. Stejně rozzářené obličeje byly vidět i ve chvíli, kdy se Kalousek obořil na moderátora se slovy: "Dejte mu už taky slovo, mně je ho líto."


Miroslav Kalousek: Já tady nebudu podporovat večerní školu marxismu-leninismu (smích), to po mě opravdu nemůže nikdo chtít (smích). Navíc je to populismus. A není to pravda (smích obou hostů).


"Moderátor Punčochář měl dneska silnější, ale mnohem více slabších stránek. Někdo na Primě by mu měl vysvětlit, že moderátor nemůže fungovat na bázi naivního tazatele," upřesňuje dále Polách. "Dneska jsem to počítal a minimálně pětkrát, než se na cokoli zeptal, přispěchal se slovní vsuvkou -jestli tomu dobře rozumím, jestli to dobře chápu anebo úplně nejhorší věta: pokud jsem dobře poslouchal- to přeci nemůže myslet vážně," říká dále Polách pro ParlamentníListy.cz.

Poté, co Miroslav Kalousek opakovaně velebil činy vlády premiéra Nečase a zároveň také ministerstva financí, jej nakonec primácký moderátor počastoval hláškou: "Já vás snad budu muset označit reklamními znělkami." S prvním místopředsedou TOP 09 to ani nehnulo a ve své one-man-show pokračoval téměř až do konce pořadu.

Podle Břetislava Polácha šlo o záživnou podívanou, kterou kazila především nevyváženost výstupů, díky které nemohli diváci slyšet názorové střety. Za jednoznačného viníka v tomto případě označil moderátora.

"Jiří Dolejš byl velice dobrý, působil klidně a spokojeně. Miroslav Kalousek chvílemi nevypadal dobře fyzicky, byl nápadně bledý, ale jakmile promluvil, dávalo to hlavu a patu a opět dokázal, že erudicí je to člověk na správném místě," uzavřel Polách.

HODNOTILI JSME:

ZÁSADNÍ TÉMATA:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…