Budovy spadly kvůli požáru z leteckého paliva. Ničemu jinému, tvrdí architekt

11.09.2011 11:22

Za hlavní příčinu pádu věží Světového obchodního centra v New Yorku po teroristickém útoku před deseti lety považuje architekt Jiří Boudník palivo, které měla letadla v křídlech. V rozhovoru pro Týden.cz odmítá všechny konspirační teorie a své vzpomínky na chvíle při záchranných pracech rekapituluje v čerstvě vydané knize Věže, příběh 11. září.

Budovy spadly kvůli požáru z leteckého paliva. Ničemu jinému, tvrdí architekt

Při záchranných pracech po teroristickém útoku 11. září před deseti lety pomáhal i Jiří Boudník. Architekt, který žil v USA od roku 1989, dokonce zhotovil trojrozměrné modely místa, aby se záchranáři mohli v sutinách lépe orientovat. Nyní už je zpátky v České republice a krátce před desátým výročím tragédie mu vyšla kniha Věže, příběh 11. září.

Konspiračním teoriím, které vycházejí z faktu, že samotný náraz letadla nemohl zapříčinit zřícení věží, nevěří. „Letadlo samo o sobě věže nesundalo. Náraz - tu kinetickou sílu - věže absorbovaly, jen se otřásly. Problém byl v palivu, které měla letadla v křídlech. Vysoká teplota narušila molekulární strukturu oceli a ocel je v podstatě k ničemu," vysvětluje Boudník v rozhovoru pro Týden.cz.

Vedlejší budovu poslal k zemi požár v patrech s nádržemi

Proběhlo to tak, že vnitřní sloupy v jádru začaly sedat pod tíhou nepoškozených pater nad nimi. A natahovaly příhradové nosníky nesoucí jednotlivá patra. „Když takový nosník ztratí spoje na koncích, nemá co držet podlaží. To spadlo na podlaží pod ním, což zapříčinilo postupný dominový efekt kolapsu. Vnitřní jádro a zejména vnější plášť neměly jak držet pospolu a postupně se rozvinuly jako květy," popisuje architekt okolnosti zřícení věží Světového obchodního centra.


To, že se po pádu dvojčat zřítila i vedlejší budova, má podle Boudníka prozaické vysvětlení v tom, že byla od čtvrtého do sedmého patra zaplněná nádržemi. „Když padla severní budova, některé trosky škrtly o budovu číslo sedm a jako zápalky nastartovaly oheň, který se soustředil v patrech s těmito nádržemi paliva," zdůvodňuje architekt, proč se budova po několika hodinách zřítila.

Záchranářům pomohl trojrozměrným modelem

„Takže tam opravdu nedošlo k žádné spiklenecké demolici budovy. Já tomuhle nevěnuji žádnou pozornost. Jedině když se mě někdo zeptá, ale pro mě to je jen ztráta času, protože vím, že budovy spadly kvůli požáru z leteckého paliva a ničemu jinému," konstatuje Boudník, který se od druhého dne podílel na prohledávání trosek.

Když viděl, že hasiči ani jeřábníci neumějí číst plány, rozhodl se jim pomoci vytvořením trojrozměrného modelu. „Ten první víkend jsem s dvěma kamarády vyrobil papírový model, který jsem na místo přivezl v pondělí, tedy necelý týden po útocích. A řekl jsem jim, že chci udělat počítačový model, který bude postupně aktualizován, kde budou vidět jak nosné sloupy, které byly nepoškozené, tak ty, které byly poškozené," prozazuje architekt, jak pomohl záchranářům.

K věci:

Kdo zpochybňuje 11. září, trestuhodně lže, zlobí se záchranář 

Exnáměstek ministra obrany: Globální válka s terorismem byla chyba 

Američan fandí Hájkovi: Racionálně uvažující lidé by s ním problém neměli 

Foto: paulczynski.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…