Na Romy a místní občany pošlou Pandury, ironizuje Právo

12.09.2011 8:36

Vláda řeší sociální nepokoje ve Šluknovském výběžku pomocí těžkooděnců, jízdní policie, vodních děl nebo dělobuchů. Příště by mohla nasadit pandury a vojsko, obává se komentátor deníku Právo Jiří Hanák.

Na Romy a místní občany pošlou Pandury, ironizuje Právo

Demonstrace a zlost většinového obyvatelstva vůči nepřizpůsobivé cikánské menšině má podle Hanáka pochopitelné důvody. Především nárůst drobné i větší kriminality. Pokud se k tomu přidá i letmá zpráva o mačetovém útoku na nevinné občany, rozpohybuje se koule nenávisti. Na to se chytí náckové a extremisté, aby se stali ochránci trpící většiny.

V regionu není práce a vláda nemá řešení

Problém je ale hlubší, upozorňuje komentátor Práva. Volná ruka trhu prý umožňuje obchodníkům s realitami sestěhovávat Romy do ghett. Nárůst kriminality je pak logickým důsledkem. Navrátit sestěhované Romy do původního bydliště je ale téměř nemožné, protože ochrana soukromého majetku je svatá.

SLEDUJEME téma Romové

Hlavní problém ovšem představuje stav regionu a vláda. Demonstranti požadují, aby cikáni pracovali, přitom ale sami často nemají práci. Zdejší továrny zkrachovaly a jiné příležitosti se nenaskytnou.

Napsali jsme:
Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe

Hanákovi se nelíbí, že vláda rozděluje práci na podnikatelskou a na tu pro „socky". Na tu se vláda zaměřuje jenom, pokud je potřeba šetřit. Důsledky ale dopadají na bílou většinu i romskou menšinu.

Demonstrace jsou pochopitelné. Cikáni jsou blízko, vláda daleko

„Demonstranti ve Varnsdorfu, Rumburku nebo ve Šluknově jsou tak na stejné lodi jako ti, proti nimž se bouří. Nepopírá tím cikánskou neplechu a chápu to: je-li člověk blízko dna, rád vezme zavděk něčím, proti čemu se může vyvýšit. Cikáni jsou blízko, vláda daleko. Ale zdrojem všech potíží je ona," píše Hanák v Právu.

Premiér Petr Nečas se odhodlal navštívit problémovou oblast osobně. Účinná řešení, kromě registru přestupků nebo odpracování sociálních dávek, zatím nenabídl. Možná ale s sebou vezme pandury.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…